Korkeimman oikeuden päätös olla luovuttamatta palkka-armeija Wagneriin kytkettyä venäläistä Jan Petrovskia on saanut huomiota ukrainalaisessa mediassa.
Korkeimman oikeuden perjantaina tekemän päätöksen mukaan venäläistä Jan Petrovskia ei voida luovuttaa Ukrainaan, sillä on olemassa todellinen vaara siitä, etteivät vankilaolosuhteet Ukrainassa täyttäisi Euroopan ihmisoikeussopimuksen edellyttämiä inhimillisen kohtelun vaatimuksia.
Petrovski, nykyisin nimeltään Voislav Torden, otettiin kiinni Suomessa viime elokuussa. EU:n pakotelistauksen mukaan Petrovski on toiminut Rusich-joukkojen johtajana ja komentajana. Rusich-joukoilla on kerrottu olevan kytköksiä myös palkka-armeija Wagneriin.
Ukraina pyysi Suomelta Petrovskin luovuttamista rikosprosessia ja oikeudenkäyntiä varten. Hänen epäillään osallistuneen sotatoimiin Ukrainaa vastaan ainakin kesäkuun 2014 ja elokuun 2015 välillä Luhanskin ja Donetskin alueella.
Lue lisää: Korkein oikeus: Wagneriin kytketty Jan Petrovski päästettävä vapaaksi – ei voida luovuttaa Suomesta Ukrainaan
Ukrainalaismedia on huomioinut Petrovskin vapautuksen laajasti. Asiasta ovat uutisoineet muun muassa Ukrainsa Pravda, The Kyiv Independent, The New Voice of Ukraine, Hromadske ja yleisradioyhtiö Suspilne.
KKO:n päätös herätti ihmettelyä myös sosiaalisessa mediassa.
Ukrainalainen toimittaja Illia Ponomarenko kirjoitti viestipalvelu X:ssä suomalaisen tuomioistuimen päätöksen olevan ruumiillistuma siitä, mikä vapaassa maailmassa on nykyisin vialla. Hän väitti KKO:n päätöksen pohjautuvan siihen, etteivät ukrainalaiset vankilat ole tarpeeksi mukavia ja Petrovskin arvokkuutta saatettaisiin halventaa.
– Nousevan totalitarismin ja suurimman eurooppalaisen sodan aikana sitten Adolf Hitlerin, eikä loppua näy, kokonaiset instituutiot jatkavat elämäänsä iloisten ruusuisten yksisarvisten maailmassa.
Ukrainalainen tutkija Mariia Kramarenko ihmetteli sotarikollisen piilottamista.
– Petrovski kidutti raa'asti Ukrainan sotilaita. Hän leikkasi vangin korvat irti, teloitti kidutetut sotavangit laukauksilla päähän. Ja kuvasi kaikki rikoksensa videolle. Hänen kiduttamiensa ja tappamiensa ihmisten omaiset ansaitsevat oikeutta ja he ansaitsevat nähdä tämän hirviön ukrainalaisessa vankilassa lain mukaan tuomittuna, Kramarenko kirjoittaa X:ssä.
Lue myös: Mitä vankilasta vapautetulle Jan Petrovskille tapahtuu seuraavaksi? Professori Matti Tolvanen arvioi venäläisen sotilasjohtajan tilannetta
"Meillä on työtä tehtävänä"
Ukrainalaismedia Hromadsken mukaan Ukraina väitti luovutuspyynnössään noudattavansa ihmisoikeussopimuksen määräyksiä. KKO:n mukaan tämä ilmoitus ei kuitenkaan takaa, että Petrovskia kohdellaan asianmukaisesti.
Ukrainan entinen varavaltakunnansyyttäjä ja ihmisoikeusaktivisti Gyunduz Mamedovin mukaan KKO:n päätös on merkki siitä, että töitä on vielä tehtävänä.
– Valitettavasti monet tällaiset tapaukset johtuvat siitä, että Venäjän aggression seurauksena tehdyt rikokset on luokiteltu virheellisesti ja että todisteita ei ole kerätty ajoissa. Tämä on merkki siitä, että meillä on työtä tehtävänä. Ja meidän on tehtävä niin varmistaaksemme, että vastuulliset, myös sotarikoksista, saavat oikeudenmukaisen rangaistuksen.
Ukraina vaatii edelleen luovuttamista
Ukrainska Pravda kertoo Ukrainan valtakunnansyyttäjän viraston vaativan edelleen Petrovskin luovuttamista.
Valtakunnansyyttäjän viraston edustaja Andrii Hulkevych kertoi European Pravdalle Ukrainan lähettäneen kuluneen vuoden aikana 125 luovutuspyyntöä, joista 20 oli hyväksytty ja 15 hylätty. Yleisin syy pyynnön hylkäämiseen oli aktiivinen taistelutoiminta Ukrainan alueella.
– Jotkut kansainväliset kumppanit ajattelevat, että maamme ei kykene helpottamaan epäiltyjen ja syytettyjen asianmukaisia säilytysolosuhteita kansainvälisen oikeuden mukaisesti, Hulkevych sanoo.
Yle uutisoi lauantaina, että Suomen keskusrikospoliisi on käynnistänyt hyvin poikkeuksellisen esiselvityksen valtakunnansyyttäjän toimiston ohjauksessa.
Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kertoo Ylelle, että hän tekee päätöksen siitä, aloitetaanko Suomessa Petrovskia vastaan varsinainen tutkinta terrorismirikoksista. Tutkinta olisi toteutuessaan hyvin poikkeuksellinen, sillä epäilty ei ole suomalainen eikä epäilty rikos ole tapahtunut Suomessa.
Venäjän Suomen-suurlähetystön tiedottaja kertoi venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan suurlähetystön seuraavan tarkasti Petrovskin tilannetta ja on valmis puolustamaan tarpeen vaatiessa hänen oikeuksiaan ja etujaan.
Petrovski vapautettiin perjantaina Vantaan vankilasta. Vapaaksi hän ei kuitenkaan päässyt, sillä Rajavartiolaitos otti hänet kyytiinsä. Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi kertoi perjantaina STT:lle, että Petrovski on otettu säilöön ulkomaalaislain perusteella. Suomenlahden merivartiosto selvittää Petrovskin edellytyksiä oleskella Suomessa.
Miehen oikeusavustaja, varatuomari Heikki Lampela kertoi perjantaina MTV Uutisille, ettei hänen käsityksensä mukaan Petrovskia epäillä tällä hetkellä mistään rikoksesta Suomessa.