Oletko joskus kohdannut rattiraivon liikenteessä? Miten toimit?
Kaikkia kuljettajia ottaa joskus päähän, kun edellä ajava matelee tai joku ajaa moottoritiellä puskurissa kiinni. Mutta kaikki eivät reagoi tilanteisiin normaalisti, joillain kuskeilla saattaa kiehua yli. Tunnetta kutsutaan rattiraivoksi.
Rattiraivoksi kutsutaan auton kuljettajaa, joka ilmaisee tunnetilaansa aggressiivisesti huutamalla, tööttäilemällä tai käsimerkkejä näyttämällä. Rattiraivo ei ole virallisesti tunnustettu mielenhäiriö.
Liikenneturvan kyselyn mukaan neljä kymmenestä vastaajasta koki liikenteen sanattoman viestinnän positiivisena.
Vain viidesosa koki viestinnän kielteisenä ja lähes neljä viidestä oli kuitenkin kohdannut raivoa liikenteessä. Usein tai joskus liikenneraivon kohteeksi kertoo joutuneensa lähes puolet.
Rattiraivo ilmenee enimmäkseen tööttäilemällä, keskisormea näyttämällä, roikkumalla takapuskurissa ja jopa kiilaamalla.
Oman raivostumisen liikenteessä myöntää kuusi kymmenestä vastaajasta.
Kuinka rattiraivoon pitäisi suhtautua?
Ensimmäisenä rattiraivon kohteeksi joutuneen täytyy ymmärtää, että aggressiivisesti käyttäytyvää kuljettajaa ei voi kontrolloida, voit kontrolloida vain omaa käytöstäsi. Se, miten reagoit raivoon, sanelee seuraavat tapahtumat.
Paras tapa välttyä rattiraivoajan menemistä pitemmälle, on perääntyä tilanteesta. Älä provosoi esimerkiksi näyttämällä keskisormea raivoajalle.
Peräänny tilanteesta, vaikka se ottaisikin koville. Jatka matkaa. Jos raivoaja aiheuttaa toistuvia vaaratilanteita tai käy fyysisesti päälle, tee ilmoitus poliisille.