Miten toimia, jos joutuu aggressiivisen kuljettajan hampaisiin?

kysy liikenneturvasta pohja
Julkaistu 01.01.2016 18:59

MTV LIFESTYLE

Kysy Liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ja muut liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi

Kysymys: Miten tulee toimia, kun kohtaa rattiraivoisen kuljettajan, joka vaarantaa liikennettä tai omaa turvallisuutta? 

Vastaus: Rattiraivo on aggressiivinen tunnetila. Osa kokee käsimerkit, äänimerkin käytön, huutamisen ja valojen vilkuttelun olevan rattiraivoa. Ne ovat ehkä esiaste rattiraivon suuntaan. Todellista rattiraivoa on kuitenkin se, kun aletaan oikeasti vaarantaa toisen tienkäyttäjän turvallisuutta ja terveyttä esimerkiksi roikkuen aggressiivisesti kiinni takapuskurissa, kiilaamalla, käymällä käsiksi, pakottamalla pysähtymään tai pysähtymällä ohittamansa auton eteen ja peruuttamalla tätä kohti.

Mikä laukaisee rattiraivon?

Pelkästään ratin taakse istuminen ei laukaise rattiraivoa vaan lyhyt pinna ja provosoitumisherkkyys näkyvät rattiraivoajan elämän muillakin sektoreilla. Jos ihminen provosoituu ja raivoaa elämässä, hän tekee sitä herkemmin myös ratissa.

Usein rattiraivo laukeaa ajatuksesta, että muut eivät osaa ajaa ja heitä pitää ”kouluttaa”. Tällöin pitäisi kuitenkin muistaa, että liikenteenvalvonta kuuluu poliisille, joka puuttuu tarvittaessa havaitsemiinsa epäkohtiin.

Usein ”kouluttamiselle” ei edes ole oikeaa tarvetta vaan kyse on vain siitä, että rattiraivoaja tulkitsee tilanteen ja perusteet edellä ajavan toiminnalle väärin. Ohituskaistan kohdalla oikeaa kaistaa ajavan, nopeuttaan nostavan, autoilijan ei ole välttämättä tarkoitus vaikeuttaa ohitusta. Tien leveneminen aiheuttaa hänelle turvallisuuden tunteen, joka saa hänet nostamaan nopeuttaan asiaa sen kummemmin itse edes tiedostamatta. Ohittajan silmissä tämä vaikuttaa tilanteelta, että ohitettava pyrkii kiusaamaan häntä ja vaikeuttamaan ohitusta. Jos ohittaja on perusluonteeltaan äkkipikainen ja provosoituu herkästi, on tilanne omiaan laukaisemaan rattiraivokohtauksen.

Miten voi välttää joutumasta rattiraivoajan kynsiin?

Koskaan ei voi tietää, milloin liikenteessä joutuu rattiraivoajan kynsiin. Asiaan voi jonkin verran vaikuttaa omalla ajokäyttäytymisellään. Noudattamalla liikennesääntöjä, olemalla sosiaalinen muita tienkäyttäjiä kohtaan sekä välttämällä provosoitumista, provosoimista ja muiden ”kouluttamista”, ei herätä luonteeltaan äkkipikaisen ja arvaamattoman kuljettajan huomiota. Tällöin todennäköisesti vältytään myös aggressiivisilta purkauksilta rattiraivon muodossa.

Hyvä neuvo liikenteeseen onkin, että jos huomaat toisen tienkäyttäjän tekevän virheen, kannattaa ensimmäiseksi miettiä, oletko itse joskus syyllistynyt vastaavaan? Tulet huomaamaan, että aika usein olet. Me ihmiset vain teemme virheitä – se on inhimillistä.

Miten toimia, kun kohtaa rattiraivoisen kuljettajan?

Rattiraivokohtauksen saanut kuljettaja on usein arvaamaton. Häntä ei ole syytä missään tapauksessa provosoida lisää.

Ole kuin et huomaisi tapahtunutta ja pakene tilanteesta vähin äänin. Mikäli näyttää siltä, että rattiraivoaja jatkaa raivoamistaan muiden tienkäyttäjien turvallisuuden kustannuksella, on hänestä syytä ilmoittaa hätäkeskuksen kautta poliisille. Jos tilanne on vaarassa äityä fyysiseksi väkivallaksi ja rattiraivoaja on aikeissa käydä käsiksi, esimerkiksi liikennevaloissa, voi suojautua lukitsemalla oman auton ovet sisäpuolelta. Tilanteen johtaessa pahoinpitelyyn, on kyseessä rikosasia, joka kuuluu poliisille.

teppoboxi

Tuoreimmat aiheesta

Autot