Työajan lyhentäminen puhuttaa jälleen. SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin puolusti viime viikonloppuna työajan lyhentämistä kuuteen tuntiin päivässä.
Työajan lyhentämistä on matkan varrella perusteltu muun muassa tuottavuuden kasvulla ja työuupumuksen vähenemisellä.
MTV Uutiset Live kävi kysymässä kahdelta hyvin erilaisen alan edustajalta, miten kuuden tunnin työpäivä onnistuisi heidän yrityksessään.
Halvan toimitusjohtaja Jean Karavokyroksen mukaan perheyrityksessä ei ole keskusteltu aiheesta. Tehdastyössä muutos saattaisi olla haasteellinen.
– Erityisesti työn organisoinnissa, kun tehdään paljon vuorotyötä, niin se vaatisi aikamoisia järjestelyjä, että saataisiin se toimimaan.
– Ei se varmasti mitenkään mahdotonta ole, mutta tällaisia suunnitelmia nyt ei ainakaan vielä ole ollut.
Karavokyros kertoo, että siirtyminen lyhyempää työpäivään vaatisi enemmän henkilökuntaa, myös työvuoroja pitäisi muuttaa.
– Sehän voi aiheuttaa esimerkiksi sen, että kello kymmenen illalla loppuvat vuorot loppuisivat vasta puolenyön aikaa, jolloin mahdollisesti tulee joukkoliikenteen kanssa haasteita.
Lue myös: Voiko Suomi siirtyä kuuden tunnin työpäivään? Suunta on ollut selvä, mutta nopea loikka on mahdoton: "Suomen talous tuhoutuisi"
Koronavirus sotki suunnitelmat
Markkinointitoimisto Vapa Median oli tarkoitus siirtyä maaliskuussa kuuden tunnin työpäivään, mutta koronavirusepidemia sotki suunnitelmat.
– Nyt olemme joutuneet tekemään päätöksen, että tämä siirretään ensi vuoden alkuun, toimitusjohtaja Noora Wuolanne kertoo.
Wuolanteen mukaan työajan lyhentäminen lähtee paljon organisaation toimintakulttuurista.
– Meillä on aika muutoskyvykästä ja muutoshalukasta porukkaa töissä. Meidän ihmiset on aika valmiita lähtemään tällaiseen kokeiluun. Se on yhteisten pelisääntöjen sopimista ja myös mahdollisuutta epäonnistua ja oppia.
– Kyllä tämä on paljon avoimuutta ja luottamusta puolin ja toisin, Wuolanne painottaa.
Katso MTV Uutiset Liven lähetys videoartikkelista kokonaisuudessaan.