Miten Nord Stream -putken pätkä ajautui 150 metriä meren syvyyksissä? "Jos laitat letkun saunan lattialle ja avaat hanaa..."

Kaasun purkaus on tapahtunut niin suurella voimalla, että arviolta 96-tonninen putken pala on lentänyt kauas alkuperäiseltä paikaltaan, arvelee suomalainen energiatekniikan professori.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kävi hiljattain tutkimusmatkalla Nord Stream -kaasuputkien räjähdyspaikalla Itämerellä. Brysselin toimiston tuottaja Kostas Kallergis jakoi tutkimusryhmän tekemiä yksityiskohtaisia havaintoja Twitter-tilillään.

Tutkimusryhmä löysi putkesta puuttuvan, valtavan kokoisen palasen V-kirjaimen muotoiseksi vääntyneenä.

– Kaikuluotaimen mittauksen perusteella V:n muotoinen putki on arviolta 48 metriä pitkä. Uskomme sen olevan neljästä 12 metrin osiosta koostettu putki, jotka ovat irronneet hitsauskohdasta. Tämä 96 tonnin painoinen osa makaa 150 metrin päässä alkuperäisestä paikastaan, Kallergis kirjoittaa.

Kallergis pohtii, ettei tiedä, irtosiko putken palanen räjähdyksen voimasta vai kaasun aiheuttamasta paineesta.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston energiatekniikan professori Esa Vakkilainen pohtii, että kaasupurkauksen aiheuttama voima on todellakin saanut putken liikkeelle.

– Itse uskon, että putken osien irtoaminen ja päätyminen kauas lähtöpaikasta johtuu kaasun purkauksen voimasta. Jos laitat letkun saunan lattialle ja avaat hanaa, huomaat, että letkun pää lähtee liikkeelle. Tämä ilmiö on myös palomiehille tuttu. Eli ulos virtaavan kaasun massa kertaa sen nopeus aiheuttaa putken päässä voimaa. Ei tarvitse olla paljon vinoutta, niin tulee massiivinen vääntö, Vakkilainen selventää sähköpostitse.

V:n muotoisen palan lisäksi meren pohjasta löytyi lyhyempi pala putkea, joka oli päätynyt makaamaan meren pohjaan pystyasennossa. Kallergis kuvailee sitä paljon vaurioituneemmaksi.

– Vihje, että tämä kappale on ollut lähellä räjähdystä? Hän pohtii.

Kaksi viikkoa sitten Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo vahvisti, että Nord Stream -kaasuputkien räjähdysten taustalla on törkeä sabotaasi. Rikospaikkatutkinnan yhteydessä alueelta otettiin haltuun materiaalia, jonka tutkimista jatketaan.

MTV Uutiset Live 18.10.2022: Mitä Nord Stream -putken kuvista voi päätellä? Haastattelussa energiatekniikan professori

MTV Uutiset Live 6.10.2022: Suomalaisprofessori: Nord Stream -putkien korjaushinta moninkertaistumassa – nyt jo miljardiluokkaa

Lue myös:

    Uusimmat