Suomen ja Viron välillä vastikään havaittu räjähdys olisi voimakkuudeltaan vain murto-osa viimevuotisista Nord Stream -räjähdyksistä.
Norjalainen seismologinen tutkimusinstituutti Norsar kertoo STT:lle, että sen Itämerellä Suomen ja Viron välisen kaasuputken lähellä havaitseman todennäköisen räjähdyksen aiheuttamiseen olisi riittänyt vajaat sata kiloa TNT-räjähdettä. Arviossa on kuitenkin paljon epävarmuutta, kertoo STT:lle Norsarin toimitusjohtaja Anne Strömmen Lycke.
Norsar ei kuitenkaan ota kantaa siihen, mikä mahdollisen räjähdyksen olisi aiheuttanut ja voiko sitä selittää onnettomuudella tai putken hajoamisella. Havainto tehtiin Suomessa sijaitsevilta mittausasemilta.
– Ei ole meidän tehtävämme todeta sitä. Siitä olemme varmistuneet, että alueella oli maan värähtelyä, jonka aiheutti räjähdys. Signaali kuului räjähdykselle, ei esimerkiksi maanjäristykselle, Lycke kertoo.
Norsarin tekemän havainnon voimakkuus oli 1.0, eli räjähdys olisi voimakkuudeltaan vain murto-osa niistä räjähdyksistä, jotka havaittiin viime vuonna Nord Stream -kaasuputkien luona. Viime vuoden syyskuussa Nord Stream -putkien tuhon yhteydessä Norsar havaitsi kaksi räjähdystä, joiden voimakkuudet olivat 1.8 ja 2.3. Voimakkuuksien asteikko on logaritminen, eli räjähdyksistä suurempi oli yli kymmenen kertaa suurempi kuin nyt Suomen lähellä tehty havainto.
TNT-ekvivalentti on yleisesti käytössä oleva mittayksikkö räjähdysten voimakkuuden arviointiin. Viimevuotiset Nord Stream -räjähdykset vastasivat Norsarin tietojen mukaan 190–320:tä ja 650–900 kiloa TNT:tä.
Viron merivoimien komentaja Jüri Saska sanoi tiistai-iltana Viron yleisradioyhtiö ERR:lle, että Suomen ja Viron välisen Balticconnector-kaasuputken vauriot näyttävät siltä kuin putkea olisi revitty sen sivusta. Norsarin mukaan sen tekemää seismistä havaintoa ei kuitenkaan voida selittää sillä, että putkea olisi raahattu merenpohjaa pitkin esimerkiksi ankkurilla.
– Emme usko niin. Seismisen aallon synnyttämiseksi tarvittaisiin iskua, Lycke kertoo.