Miten pidetään ikimuistoinen juhlapuhe? Älä usko harhaluuloon: "Maailman suurin vale"

Moni jännittää esiintymistä – miten pidetään puhe, joka jää kuulijoiden mieliin? 8:06
Moni jännittää esiintymistä – miten pidetään puhe, joka jää kuulijoiden mieliin?

Hyvä puhe kestää 4–8 minuuttia ja sisältää kolme asiaa, tietokirjailija ja viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo kuvailee.

Moni jännittää esiintymistä. Miten pidetään puhe, joka jää kuulijoiden mieliin? Entä, jos puhetilanteen eteen joutuu yllättäen – miten siitä selviää? Viiden jälkeen selvitti, mistä hyvä puhe koostuu.

"Moni jotenkin ajattelee sitä ehkä itsekeskeisesti..."

Ensimmäinen ja tärkein asia puheessa on sen kohde. Kenelle puhutaan, entä ketkä kuuntelevat?

– Moni jotenkin ajattelee sitä ehkä itsekeskeisesti: miltä minusta tuntuu, miltä näytän, tietokirjailija ja viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo kuvailee.

Huomion tulisi olla kuulijoissa ja heidän hyvässä olossaan. Iloisissa juhlissa puheen aloittaminen vitsillä voi toimia hyvin.

– Hautajaisetkin pitää tehdä vainajan mukaan. Jos hän on ollut vitsimiehiä tai -naisia, kyllä sinnekin sopii huumoripitoinen puhe, Kortesuo sanoo.

"Sehän on ihan kauheaa, jos vartin verran on menty, ja ollaan vasta alkusanoissa"

Puhe ei saa olla liian pitkä. Hyvä puhe olisi pituudeltaan muutaman minuutin, esimerkiksi 4–8 minuuttia. 

– Sehän on ihan kauheaa, jos vartin verran on menty, ja ollaan vasta alkusanoissa. Ihmisethän kuolevat, Korteniemi heittää.

Kaikkia muistoja häissä tai sukujuhlissa tuskin kannattaa kertoa. Hyvään puheeseen mahtuu kolmisen asiaa.

– Rakentaisin [puheen] niin, että on alku, keskikohta ja loppu. Tämä oli varmaan mieletön yllätys. Aloitus on se, jossa ikään kuin kootaan ihmiset yhteen, haetaan huomio, Kortesuo sanoo.

Alussa voi kertoa, miksi tilaisuudessa ollaan: kenties kyseessä on rakkaan sukulaisen hääjuhla tai kovan opiskelu-urakan päättävä valmistujaistilaisuus. 

Puheen keskikohta kootaan kolmesta asiasta: ne voivat olla vaikkapa hääparille tärkeitä esineitä, erilaisia vaiheita ylioppilaan elämässä tai eläkkeelle lähtijän menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus.

– Sitten on lopetus. Vielä kerran malja, kiitos, nostatus, Kortesuo sanoo.

Puhetta saa harjoitella: "Muuten ei voi tietää, miten kauan hommassa menee"

Puhetta saa harjoitella. Kortesuon mukaan on höpöajatus, että harjoiteltu puhe olisi tylsä, spontaani ja lonkalta vedetty puhe taas parempi.

– Tuohan on maailman suurin vale. Tuolla perusteella yksikään olympiamitalisti ei alkaisi harjoitella sadan metrin juoksua, kun siitä tulee sitten liian treenattu, Kortesuo vertaa.

– Kyllä harjoitus yhä tekee mestarin. Ehdottomasti pitää harjoitella. Muuten ei voi tietää, miten kauan hommassa menee.

Miten vedetään spontaani puhe? Saako olla hauska – entä onko pakko olla hauska? Katso koko ohje jutun alussa olevalta videolta! Samalla näet, miten sujui toimittajan puhe työtoverilleen...

Lue myös:

    Uusimmat