Epäkiinnostava, sekava puhe herpaannuttaa varmasti kuulijan huomion. Ei kannata pitää puhetta, jos ei ole kirkastanut itselleen sen pointtia ja tarkoitusta, muistuttaa uutisankkuri ja tietokirjailija Ripsa Koskinen-Papunen kuvaa.
Vaikuttavan esityksen metodi on erittäin yksinkertainen, lupaa uutisankkuri Ripsa Koskinen-Papunen. Hänen ja viestinnän asiantuntija Heikki Laakson teos Painavaa puhetta — Näin saat viestisi perille ilmestyi hiljattain.
– Ei kannata pitää puhetta tai esiintyä, jos ei tiedä, miksi. Pitää olla itselle selkeä tavoite, ja se pitää tehdä selväksi myös muille, Koskinen-Papunen kuvaa.
Jos nykykuulija ei heti koe esitystä itselleen hyödylliseksi tai kiinnostavaksi, hän luultavasti alkaa keskittyä aivan muihin asioihin.
Lue myös: Liidi, keissi, pitchaus – miksi työmaailman englanninkieliset termit nyppivät?
Miksi joku haluaisi kuulla esityksesi?
Itseltään kannattaa kysyä, miksi kohderyhmä haluaa kuulla kyseisen esityksen, ja mitä hyötyä siitä heille on.
– Siihen pitää valmistautua hyvin. Kannattaa miettiä aloitus, lopetus, miten havainnollistaa, elävöittää, onko esimerkkejä, Koskinen-Papunen listaa.
– Jos todella haluat ennen kaikkea saada aikaan toimintaa ja sitä kautta vaikuttaa muihin, se vaatii kyllä [kuulijan] tunteisiin vaikuttamisen, Heikki Laakso sanoo.
Esitys pitäisi lisäksi esittää rohkeasti omalla tavallaan ja tyylillään. Tauotta ei tarvitse papattaa: puheessa saa myös olla taukoja, sillä hiljaisuus luo rytmiä ja tilaa miettiä.
– Tämä on asia, jossa meillä suomalaisilla olisi erittäin paljon kehitettävää. Emme uskalla esityksissä ja puheenvuoroissa pitää taukoa, Laakso sanoo.
Lue myös: Menivätkö palkkaneuvottelut plörinäksi? Kiinnitä ensi kerralla huomiosi tähän: "Kun faktat loppuvat, viimeistään siinä vaiheessa..."
"On ihan höpöhöpöä, että asia on niin monimutkainen, ettei voi yhtään tiivistää"
Selkeä esiintyminen ei ole vahinko. Ammattilainen miettii esimerkiksi teemansa ja esityksen pääpointit etukäteen. Aloitus ja lopetus ovat tärkeitä, sillä alku myy esityksen, loppu puolestaan jää mieleen, Koskinen-Papunen kertaa Painavaa puhetta -kirjan opetuksia.
Suomalaiset eivät Laakson mukaan yleensä pidä niin sanotusta besserwisser-asenteesta.
– Puhutaan usein lentokorkeudesta: millä tasolla kuulijoita tulisi lähestyä, ettei puhu liian simppeleitä juttuja, mutta ei myöskään mene asiantuntemuksessaan liian syvälle, Laakso sanoo.
– Ja se on ihan höpöhöpöä, että asia on niin monimutkainen, ettei voi yhtään tiivistää. Jos asia on itselle kirkas, osaat näin tehdä, Koskinen-Papunen kuvaa.
Voiko kuka tahansa pitää vaikuttavan puheen? Miksi vähemmän ei ole aina enemmän? Kuka on kautta aikojen paras esiintyjä? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.
Lue myös: Autistisen Samin puhe isoveljen häissä on koskettanut jo miljoonia: "En ollut varma, pitäisikö kukaan puheestani"
Lue myös: Et aikonut vaihtaa liittymää, mutta kuinka kävikään? Ammattirikollisiakin hiillostanut Sami paljastaa, mitä eroa on hyvällä ja taitavalla neuvottelijalla
Katso myös: Miten pidetään ikimuistoinen juhlapuhe? Älä usko harhaluuloon: "Maailman suurin vale"
8:06Moni jännittää esiintymistä – miten pidetään puhe, joka jää kuulijoiden mieliin?