Yleensä kurkunpää estää ruoan kulkeutumisen henkitorveen nielemisen aikana, mutta toisinaan ruoka tai juoma voi eksyä ”väärään kurkkuun”, toisin sanoen henkitorveen. Toimi näin, jos meinaat tukehtua ollessasi yksin.
Hengityselimet ja ruoansulatuskanava ovat melko lähellä toisiaan ja siksi ruokaa saattaa vahingossa päätyä henkitorveen, jos esimerkiksi ei keskity pureskelemaan ruokaa huolella.
Tällöin hengitystiet voivat tukkiutua joko osittain tai kokonaan.
Lue myös: Ethän laita näitä oireita päihtymyksen piikkiin? Sekava käytös ei aina johdu päihteistä
Jos on vetänyt ruokaa henkeen, mutta pystyy edelleen puhumaan ja yskimään, saa todennäköisesti tarpeeksi happea.
Yskimisreaktion tarkoituksena on saada väärään paikkaan eksynyt ruoka irti henkitorvesta, joten yskimistä kannattaa jatkaa ja yrittää tehdä sitä mahdollisimman kovaa, neuvoo Yhdysvaltain Punaisen Ristin tieteellisen neuvoa-antavan neuvoston jäsen ja lääketieteen tohtori Elizabeth Hewett Brumbering Self-lehdessä.
Jos puhuminen ei onnistu ja äänen tuottaminen vaatii kovaa pinnistelyä, joka johtaa vain kimeään äännähdykseen, on henki vaarassa.
Tällaisen tukoksen henkitorveen voi aiheuttaa esimerkiksi lihapala tai jokin muu kiinteä ruoanpala, joka on halkaisijaltaan niin suuri, että se tukkii henkitorven.
Lue myös: Pieni juustopala aiheutti hengenvaaran 3-vuotiaalle – Kati-äiti kertoo kauhunhetkistä: "Aloin huutaa apua"
Toimi näin, jos meinaat tukehtua ruokaan yksin ollessasi
Kun hengitystiet ovat tukossa, aivot eivät saa happea, joten on tärkeä yrittää pysyä rauhallisena, jotta ei tuhlaa arvokkaita sekunteja panikointiin.
Hätäkeskukseen kannattaa ottaa yhteyttä, jos kännykkä on käden ulottuvilla. Vaikka et pysty puhumaan, on mahdollista, että hätäkeskus saa sijaintitietosi ja lähettää paikalle apua, kehottaa lastenlääketieteen ja tehohoidon professori Kristen Bechtel Self-lehdessä.
Jos naapurisi ovat kotona, voit yrittää koputtaa seinään ja avata oven asuntoosi, jotta saisit jonkun paikalle auttamaan itseäsi.
Jos et kuitenkaan ole varma, lähettääkö puhelimesi sijaintitietoja hätäkeskukseen tai ovatko naapuri kotona, kannattaa yrittää suoraan saada itse hengitystiet auki.
Lue myös: Viiden jälkeen -ohjelma selvitti: Tätä ainetta pitäisi löytyä jokaisesta lääkekaapista
Heimlichin ote itselle
Mayo Clinic neuvoo toimimaan seuraavasti:
1. Nojaa seinää tai muuuta tasaista ja kovaa pintaa vasten.
2. Aseta toinen kätesi nyrkkiin ja laita nyrkki peukalopuoli vatsaa vasten juuri navan yläpuolelle.
3. Vedä nyrkkiä sisään ja ylöspäin voimalla. Liikkeen pitää olla niin voimakas, että se aiheuttaa kipua.
4. Jatka työntämistä niin kauan, että esine irtoaa henkitorvesta eli, kun pystyt taas tuottamaan puhetta.
Lue myös: Jeminan, 27, syöpää pidettiiin ensin lihaskipuna ja keuhkokuumeena – "Joku magneettikuvissa edelleen loistaa, mutta en jaksa pelätä"
Jos painelu ei toimi, tee näin
Jos työntely ei auta, älä jatka sitä muutamaa kertaa pidempään vaan kokeile seuraavaksi heittäytyä kiinteän tai raskaan huonekalun päälle siten, että paine osuu ylävatsaasi, Self-lehdessä neuvotaan.
Huonekalussa tulisi olla reuna, joka ei kuitenkaan ole liian terävä. Esimerkiksi keittiötason yläreuna tai sohvan noja voivat toimia.
Todennäköisesti parhaiten voimaa vierasesineen irrotusta varten saa, kun heittäytyy esineen päälle polvistuen, ei seisten.
Hakeudu aina lääkärin tarkistukseen sen jälkeen, kun hengitystiet on saatu avattua.
Katso myös video: Miten elvytetään? Katso vaihe vaiheelta
8:13
Videolla näytetään elvytys vaihe vaiheelta nuken avulla. Lisäksi nähdään, miten defibrillaattori toimii.
Lue myös: Miksi nenästä vuotaa verta?
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit
Lähteet: Self, Mayo Clinic