Myrkytystietokeskus vastaanottaa vuosittain noin 37 000 puhelua, joista noin 30 000 koskee myrkytystä tai myrkytysepäilyä. Puheluista noin viideosa ohjataan edelleen terveydenhuollon piiriin. Valtaosalle voidaan antaa ohjeet tilanteen seuraamiseksi kotioloissa. Apteekeista löytyy ainakin yksi itsehoitolääke, jota pitäisi asiantuntijan mukaan olla jokaisessa lääkekaapissa myrkytystilanteiden varalta.
MTV:n Viiden jälkeen ohjelma tiedusteli ehdotonta tuotetta myrkytysten näkökulmasta Helsingin Töölössä sijaitsevasta Yliopiston apteekista.
Apteekkihoitaja Elina Lammen mukaan myrkytystilanteissa kaikista oleellisin tuote on lääkehiili, jota saa joko rakeisena pullosta ja pienempiä määriä tablettien tai kapseleiden muodossa.
Lammen mukaan lääkehiili toimii useimmissa tapauksissa akuuttien myrkytysten hoitoon, eli sitä olisi hyvä löytyä kodin ensiapukaapista.
Aikuisille suositellaan akuuttien myrkytysten hoitoon 50–100 g lääkehiiltä, joka tarkoittaa noin 1–2 pullollista rakeita, jotka sekoitetaan veteen.
Lapsille annostus määräytyy painokilojen perusteella.
Lääkehiili pitää ottaa mahdollisimman pian myrkyllisen aineen ottamisen jälkeen.
– Silloin sen teho on paras. Lääkehiili sitoo myrkytyksen aiheuttamia aineita itseensä ja estää niiden imeytymisen, Lammi ohjeistaa.
Akuutti tilanne vaatii reilun annoksen
Lääkehiiltä pitää ottaa varsin runsas määrä akuuteissa tilanteissa. Apteekkihoitajan mukaan varsinkin lasten kohdalla hiililiuosta kannattaa sekoittaa vielä johonkin helpommin maistuvaan ruokaan.
– Lapsille erityisen hyvänä vinkkinä on, että kun lääkehiili on sekoitettu veteen, voi sen suspension sekoittaa esimerkiksi jugurttiin, jäätelöön tai hedelmäsoseeseen. Mikä onkaan sitten mieluisin ja helpointa nauttia mahdollisimman nopeasti, Lammi neuvoo.
Lääkehiiltä ei asiantuntijan mukaan pidä käyttää, jos myrkytyksen aiheuttaja on syövyttävä aine.
– Joku voimakas happo tai emäs, silloin lääkehiili ei ole oikea ratkaisu.
Lääkehiiltä ei niin ikään tule käyttää, jos kyseessä on alkoholimyrkytys.
– Lääkehiili ei tehoa alkoholimyrkytyksissä. On muutamia muitakin tilanteita. Esimerkiksi rautamyrkytyksiin lääkehiili ei ole riittävän tehokas, vaikka se suurimpaan osaan lääkemyrkytyksiä toimiikin, Lammi toteaa.
Sitoo muita lääkeaineita
Lammen mukaan on tärkeää tietää, että lääkehiili sitoo lääkeaineita ja estää niiden imeytymisen.
– Jos käytössä on joitakin muita elintärkeitä lääkkeitä, niin niidenkin imeytyminen estyy, Lammi muistuttaa.
Ennen lääkehiilen ottamista kannattaa apteekkihoitajan mukaan aina varmistaa esimerkiksi myrkytystietokeskuksesta, että lääkehiili on oikea askel myrkytystilanteessa.
– Aina kannattaa soittaa ensin myrkytystietokeskukseen, josta annetaan aina tarkemmat ohjeet. Lammi painottaa.
Lammin arvion mukaan varsinkin pienlapsiperheissä tiedostetaan lääkehiilen merkitys.
– Kyllä pikkulapsiperheistä, useimmista löytyy tämä lääkejauhe. Se on kyllä ihan oleellinen, koska pikkulapset laittavat herkästi kaikkea suuhun, mikä sinne ei kuuluisi. Tämä on tärkeä ensiapu.
Ensiapuohjeet myrkytystilanteessa Soita Myrkytystietokeskukseen numeroon 0800 147 111. Jos oireet ovat henkeä uhkaavia, soita hätänumeroon 112.
lähde: Suomen Punainen Risti |