Miten Trumpin paluu vaikuttaisi Ukrainan voiton todennäköisyyteen? Tätä mieltä ovat eurooppalaiset

Ajatuspaja ECFR:n tekemästä kyselystä selviää, että eurooppalaisten pessimismi Ukrainan sodan lopputulemasta on kasvanut.

Ukraina-erikoislähetys tänään kello 21

Asian ytimessä -ohjelman lähetyksessä vieraina ovat:

  • Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko
  • Puolustusministeri Antti Häkkänen
  • Sisäministeri Mari Rantanen
  • MPKK:n sotataidon laitoksen pääopettaja Jarmo Mattila
  • Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen
  • MTV:n ulkomaantoimittaja Niko Nurminen Kiovassa

MTV3-kanavalla ja Katsomossa kello 21

Vain kymmenen prosenttia kyselyyn vastanneista uskoo Ukrainan voittavan sodan Venäjää vastaan, mutta Ukrainan avustamisella ja jopa sen lisäämisellä on laaja kannatus.

Tutkimusraportin kirjoittajien Ivan Krastevin ja Mark Leonardin mukaan Ukrainalle on yhä laaja tuki sodassa Venäjää vastaan, mutta osassa tutkimuksessa mukana olleista maista kyselyyn vastanneet haluaisivat painostaa Ukrainaa hyväksymään sovinnon.

Lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan nähdään nyt ensisijaisesti eurooppalaisena sotana.

Yhteenkuuluvuuden tunne on alkanut heiketä Ukrainan naapurimaissa, kuten esimerkiksi Puolassa. Toisaalta taas kauempana sijaitsevissa maissa, kuten Ranskassa ja Portugalissa, Ukrainan tuki on yhä vahvaa.

Keskimäärin 41 prosenttia kyselyyn vastanneista katsoo, että EU:n pitäisi lisätä tukeaan Ukrainalle tai pitää tukensa nykyisellä tasolla.

Trumpin paluuta pidettäisiin pettymyksenä

Yksi tutkimushavainto oli, että eurooppalaiset pitävät Donald Trumpin mahdollista paluuta Yhdysvaltain presidentiksi pettymyksenä. 56 prosenttia kyselyyn vastanneista olisi melko pettynyt tai erittäin pettynyt Trumpin voitosta. Tutkimukseen osallistuneiden maiden kansalaisista unkarilaisten näkemys oli kuitenkin poikkeava, sillä heistä 27 prosenttia ilmoitti olevansa tyytyväisiä Trumpin mahdolliseen voittoon ja 31 prosenttia pettynyt.

Tutkimuksen mukaan Trumpin paluun presidentiksi pelätään vaikuttavan kielteisesti sodan kulkuun Ukrainassa ja pienentävän Ukrainan voiton todennäköisyyttä.

Kyselytutkimus tehtiin tammikuussa 12:ssa EU:n jäsenmaassa: Itävallassa, Ranskassa, Saksassa, Kreikassa, Unkarissa, Italiassa, Hollannissa, Puolassa, Portugalissa, Romaniassa, Espanjassa ja Ruotsissa. Suomi ei ollut mukana kyselyssä.

Kyselyyn vastasi reilut 17 000 ihmistä, joiden ikä oli 18 vuotta tai enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat