Jalkapallon MM-kisat on tilastonikkareiden juhlaa. Arvoturnauksista löytyy aina mitä eriskummallisempia tilastoja, se on nippelitietojen kulta-aikaa.
Videolla Venäjän hullaantuminen Saudi-Arabia -ottelun voitosta.
MM-kisoissa on mukana 736 pelaajaa, joista 200 on aiemmin esiintynyt MM-tasolla. 186 oli mukana Brasilian MM-kisoissa, 61 Etelä-Afrikassa, 21 Saksassa 2006 ja 1 mukana jo vuonna 2002 Etelä-Korean kisoissa.
Venäjän MM-kisoissa on mahdollista nähdä merkittävän merkkipaalun rikkoutuminen. Egyptin maalivahti Essam El-Hadarysta voi tulla kaikkien aikojen vanhin MM-kisoissa esiintynyt pelaaja. Miehellä on ikää 45 vuotta ja viisi kuukautta, mikä ylittäisi selvästi aikaisemman ennätyksen (Faryd Mondragon, Kolumbia, 43 vuotta ja kolme päivää, 2014.)
El-Hadary on kuusi vuotta vanhempi kuin kisojen toiseksi vanhin pelaaja Meksikon Rafael Marquez (39 vuotta, neljä kuukautta). Egyptiläismaalivahti on jopa vanhempi kuin kolmen joukkueen päävalmentajat. (Aliou Cisse, Senegal. Mladen Krstajic, Serbia. Roberto Martinez, Belgia.)
Rafael Marquez liittyy myös merkittävään kerhoon Venäjän MM-kisojen myötä. Hänestä tulee neljäs pelaaja maailmassa, kuka on ollut mukana viisissä arvokisoissa. Muut kolme pelaajaa ovat Lothar Mätthaus, Antonio Carbajal ja Gianluigi Buffon.
MM-kisojen pelaajien keski-ikä on historian korkein, 28 vuotta.
Kisojen vanhimmalla ja nuorimmalla päävalmentajalla on ikäeroa peräti 29 vuotta. Uruguayn Oscar Tabarezista (71 vuotta) tulee kaikkien aikojen toiseksi vanhin valmentaja Otto Rehhagelin (Kreikka, 2010) jälkeen. Senegalin Aliou Cisse (42 vuotta) otti ensimmäisiä askeliaan samaan aikaan kun Tabarez oli lopettelemassa pelaajauraansa.
Tanska ei ole koskaan onnistunut maalinteossa boksin ulkopuolelta MM-kisoissa (27 maalia).
Senegal ja Ruotsi ovat ainoat maat, jotka eivät valinneet yhtään pelaajaa oman maan sarjoista. Belgia, Islanti, Nigeria ja Sveitsi valitsivat kukin vain yhden.
Jalkapallon MM-kisoissa isäntämaa on mennyt aina jatkoon, paitsi vuonna 2010 Etelä-Afrikan kisoissa. Kisaisäntä Venäjä (Neuvostoliittoa ei oteta lukuun) ei ole koskaan päässyt alkulohkosta jatkoon. Vuodesta 1986 lähtien MM-turnauksen voittaja on aina voittanut oman alkulohkonsa.
Joachim Löwille Venäjän MM-kisat ovat kuudennet arvokisat Saksan peräsimessä, joka kerta hän on johdattanut joukkueen neljän parhaan joukkoon. Saksa oli ainoa maa Euroopassa, joka voitti kaikki karsintaottelunsa ja sillä oli paras maaliero (+39).
Saksa on edellisen kerran hävinnyt MM-kisoissa vuonna 2010 Etelä-Afrikassa, silloin Espanja oli parempi välierässä. Maa on pelannut 8 ottelua ilman tappiota. Ennätys on Brasilian hallussa, alkaen 1954 vuoden puolivälieristä vuoden 1966 alkulohkoon. Molemmilla kerroilla Brasilia hävisi Unkarille.
Ranskan päävalmentajalla Didier Deschampsilla on mahdollisuus nousta Mario Zagallon ja Franz Beckenbauerin kanssa siihen kastiin, ketkä ovat voittaneet MM-kultaa sekä pelaajana että valmentajana.
Kaksissa edellisissä kisoissa hallitseva mestari on jäänyt alkulohkoon. Jokaista maailmanmestaruuden voittanutta maata on aina luotsannut saman maalainen valmentaja.
Italia karsiutui ensimmäistä kertaa MM-kisoista sitten vuoden 1958. Se on ainoa kahdeksasta MM-tittelin voittaneesta maasta, joka ei ole mukana Venäjällä.