Uefalta yllättävä sääntömuutos päiviä ennen EM-finaalia

Uefa on tehnyt kovan linjauksen ennen EM-kisojen sunnuntaista loppuottelua. EM-turnauksen parhaalle maalintekijälle kuuluva Kultainen kenkä -palkinto saatetaan jakaa peräti kuuden pelaajan kesken tuoreen sääntömuutoksen jälkeen.

Kolme vuotta sitten Cristiano Ronaldo voitti EM-kisojen maalikuninkuuden viidellä täysosumalla, vaikka Tshekin kärkimies Patrik Schick teki portugalilaistähden kanssa saman verran maaleja.

Nyt Kultainen kenkä saatetaan jakaa historiallisesti peräti kuuden pelaajan kesken, kertoo muun muassa ESPN.

Kuusi pelaajaa kolmessa maalissa

Englannin kapteeni Harry Kane ja Espanjan huippupelaaja Dani Olmo ovat kaksi kuudesta pelaajasta, joilla on tähän mennessä kolme maalia kesän lopputurnauksessa ennen sunnuntain finaalia.

Cody Gakpo (Hollanti), Georges Mikautadze (Georgia), Jamal Musiala (Saksa) ja Ivan Schranz (Slovakia) täydentävät maalipörssin ruuhkaisen ykkössijan.

Ja koska mikään ei erota pelaajia toisistaan, on Uefa vahvistanut perjantaina, että parhaan maalintekijän palkinto jaetaan kaikkien kuuden kesken, ellei joku pelaaja onnistu rikkomaan neljän täysosuman rajaa.

Kyseessä on muutos edelliseen EM-turnaukseen, jolloin Portugalin supertähti Ronaldo julistettiin voittajaksi, koska hän oli tilastoinut yhden syöttöpisteen viiden maalinsa lisäksi.

Schick, joka oli tehnyt Ronaldon tavoin viisi maalia, jäi nuolemaan näppejään, koska hän ei ollut rekisteröinyt kisoissa yhtään maalisyöttöä.

Nyt jos Kane, Olmo, tai kukaan muu ei onnistu tekemään neljättä maalia EM-kisoissa, jää kolme maalia pienimmäksi saldoksi, joka on riittänyt Kultaisen kengän voittoon sitten vuoden 2012.

Sillon Fernando Torres (Espanja), Mario Gomez (Saksa) ja Alan Dzagojev (Venäjä) päättivät kaikki turnauksen kolmeen maaliin.

Varsinainen palkinto meni kuitenkin yksin Torresin nimiin, koska hän pelasi vuoden 2012 lopputurnauksessa vähemmän minuutteja kuin muut kolme maalia tehneet pelaajat.

Edellinen kerta, kun EM-kisojen Kultainen kenkä on jaettu useamman kuin yhden pelaajan kesken, oli vuonna 2000 Patrick Kluivertin (Hollanti) ja Savo Milosevicin (Serbia) osuttua viidesti.

Vuoden 1960 EM-kisoissa nähtiin puolestaan viisi voittajaa, jotka jakoivat maalipörssin ykkössijan kahdella täysosumalla.

Lue myös:

    Uusimmat