Jokaisella rakennustyömaalla on oltava vastaava työnjohtaja. Ennen talopaketin pystytystä hänen on perehdyttävä rakennuslupaan ja sen sisältämiin määräyksiin. Kaivutöiden alettua hänen pitää tilata pohjakatselmus, jossa todetaan pohjamaan olevan sellaisia kuin suunnitelmissa on edellytetty.
"Hänen on tarkastettava perustusten rakennepiirustukset ja toimitettava ne hyväksyttäviksi. On käytävä tarkistamassa anturaraudoitukset sekä se, että niissä pysytään edellytetyissä mitoissa", luettelee perinnetalotyömaan vastaava työnjohtaja Olavi Nieminen.
Elementit valmistuvat kuivissa ja lämpöisissä olosuhteissa avarassa tehdashallissa. Täällä ei säästä tarvitse olla huolissaan – se on aina paras mahdollinen rakentamiseen. Kun puutavara on katkottu määrämittoihin, ikkunaelementin ympärille kootaan ensimmäiseksi runko. Samaan aikaan toisaalla aletaan valmistaa seinäelementtiä, johon ikkuna runkopuineen kiinnitetään. Samassa yhteydessä tehdään lämmöneristys höyrynsulkumuoveineen sekä sähkövedot. Sisäpuolelle kiinnitetään vielä sisäverhouslevy minkä jälkeen elementti käännetään toisin päin ja siihen kiinnitetään tuulensuojalevy, tuuletusrima sekä julkisivuverhouspaneeli.
Kun sisätiloissa rakennetaan, villat pysyvät talvirakentamisessakin kuivina eikä puutavara kastu – sen laatuhan on yksi rakentamisen lopputulokseen keskeisimmin vaikuttavista tekijöistä. Tehtaalla siitä vastaa Riitta Alaverronen:
"Runkotavarassa on keskeistä mittatarkkuus ja suoruus, minkä takia käytämme sormijatkettua tavaraa. Ulkovuorissa puolestaan on tärkeää sen sydänvapaus – sen on oltava oikein höylättyä, kaikki kappaleet sydänpuoli ylöspäin, jolloin se elää seinäpinnassa tasaisesti."
Puutavaran toimittajat ovat vuosien varrella valikoituneet niin tarkasti, ettei palautuksia enää tapahdu käytännössä juuri ollenkaan.
Talopaketin pystytykseen kuuluu paljon muutakin kuin elementtien nostaminen lavalta ja laittaminen pystyyn. Toimituksen mukana rakennuspaikalle toimitetaan runsaasti muutakin materiaalia, jonka säilytyspaikaksi on varattava sopiva paikka: sen on oltava suorapintainen, ettei materiaali pääse vääntymään. Varattuna on oltava tarpeeksi kunnollisia pressuja. On myös syytä pitää mielessä se, missä järjestyksessä tavaroita tullaan myöhemmin käyttämään – ei ole järkevää laittaa pinon alimmaiseksi sitä tavaraa, jota tullaan ensimmäiseksi tarvitsemaan.
Yksikerroksisen talon seinäelementtien pystytys käy yhden työpäivän aikana. Sokkelin päälle vedetään ensin kapillaarikatkoksi solumuovi tai bitumihuopa, jonka päälle kiinnitetään alaohjauspuut ja villakaistale. Villaa pannaan myös kaikkien elementtien liitos- ja nurkkakohtiin. Kun elementit on saatu pystyyn, ne tuetaan tilapäisesti vinoreivoilla siihen asti, kunnes kattotuolit saadaan nostettua paikoilleen. Kun niihin on kiinnitetty aluskate, talo onkin jo suojassa säältä.
"Pystytyksen yhteydessä on ensin tarkastettava tavarat kuljetusvaurioiden varalta. On katsottava, että elementit ovat oikean mittaisia ja menevät paikoilleen suunnitellulla tavalla", Nieminen kertoo. "Kun työ on tehty, pystytysryhmän kanssa pidetään pystytystarkastus jossa todetaan, että työ on tehty suunnitelmien mukaisesti. Sen jälkeen vastaava työnjohtaja tilaa viranomaisilta runkotarkastuksen, johon hänen on itsekin osallistuttava."
Tavaraa toimitetaan tehtaalta lisää tarpeen mukaan. Toimituspäivät on sovittu alustavasti, mutta niistä joustetaan tarpeen mukaan, kunhan tieto vain saadaan ajoissa. Vahvistukset lähetetään tilaajalle noin viikko ennen toimituspäivää.
(JKA 23.2.2007)