Moldova äänestää: EU vai Venäjä?

2:13img
Julkaistu 30.11.2014 19:30

Anne Sjöholm

anne.sjoholm@mtv.fi

@AnneSjoholm

Pieni Moldovan valtio äänestää tänään tulevaisuuden suunnasta. Moldovassa, entisessä neuvostotasavallassa, on meneillään parlamenttivaalit, joiden tärkein kysymys on valinta lännen ja idän välillä.

Ukrainan ja Romanian välissä sijaitsevan Moldovan kipuilu muistuttaa monessa suhteessa Ukrainan tilannetta. 

Moldovan nykyinen hallitus on loikkinut viime vuosina kohti EU:ta. Moldovalaiset voivat nykyisin matkustaa EU-maihin ilman viisumia, ja kesällä solmittiin yhteistyösopimus muun muassa vapaakaupasta.

– Tämän pitäisi auttaa investointien tuontia maahan ja viennin kehittymistä EU:n suhteen. Yli 50 prosenttia Moldovan viennistä jo menee EU:hun. Mutta tämä sopimus tulee toimimaan ainoastaan, jos oikeusvaltio kehittyy ja tässä me nähdään vähän liian hitaita reformeja, kertoo EU-delegaation päällikkö Pirkka Tapiola Moldovasta.

Uudistusten hitaus onkin saanut monet kansalaiset empimään, miten äänestää.

Nykyinen opposoitio lupaa nopeaa muutosta ja talouden nousua Venäjän avulla. 

– Äänestin niin, että Moldova pääsee eroon viisi vuotta kestäneistä ongelmista: korruptiosta ja kaikkialle levittäytyneestä mafiasta, markkinoi opposition linjaa äänestyspaikalla Kommunistisen puolueen puheenjohtaja Vladimir Voronin.

Venäjä painostaa

Moldovassa on seurattu tarkasti Venäjän toimia naapurimaassa Ukrainassa. Painetta lisää se, että Moldovaan kuuluvassa Transnistriassa on jo pitkään ollut venäläissotilaita. Alue on julistaunut itsenäiseksi ja uhkaa liittyä Venäjään.

Venäjä haluaisi, että Moldova tulisi mukaan Venäjän johtamaan tulli-liittoon ja unohtaisi EU:n. Painostaakseen Moldovaa, Venäjä on kieltänyt muun muassa viinin tuonnin Moldovasta.

– Venäjä on laittanut erilaisia kauppapakotteita, jotka eivät ole kauppapoliittisesti mitenkään perusteltuja. Voi sanoa, että Venäjä on päättänyt rangaista Moldovaa siitä, että moldovalaiset haluavat reformoitua ja elää paremmin, Pirkka Tapiola sanoo.

– Demokratian ja oikeusvaltion kehittyminen on tärkeää EU:n ja Moldovan tulevaisuuden kannalta. Kaikkein tärkeintä näissä vaaleissa on, että ne etenevät eurooppalaisten ja kansainvälisten standardien mukaisesti, Tapiola toteaa.

Ennusteiden mukaan nykyinen, EU-myönteinen linja voittaisi tämänpäiväiset vaalit niukasti. Etenkin nuoret haluavat lähentyä länttä, mutta myös iäkkäämmät äänestävät jatkoa maan nykyiselle johdolle.

– Äänestin kaunista tulevaisuutta, eurooppalaista tulevaisuutta lapsillemme ja koko maallemme. Jumala meitä auttakoon, totesi eläkkeellä oleva Petru Croitoru.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat