Monet lapset aloittavat tänä syksynä kieltenopiskelun jo ensimmäisellä luokalla

Alakoulun oppilas kirjoittaa liitutaululle.
Lehtikuva
Julkaistu 06.08.2017 15:27(Päivitetty 06.08.2017 15:42)

MTV UUTISET – STT

Opetusministeri monipuolistaisi kieliopintoja ja aloittaisi kieltenopetuksen viimeistään ensimmäisellä luokalla.

Monissa kouluissa alkaa tänä syksynä kokeilu, jossa ensimmäisen vieraan kielen opiskelu aloitetaan jo esikoulussa tai ala-asteen ensimmäisillä luokilla.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) haluaa varhaisen kielenopetuksen koko maahan mahdollisimman pian.

– Tutkimusten mukaan kielten opiskelu lapsilla onnistuu parhaiten juuri ennen kuin kieliopinnot Suomessa tällä hetkellä alkavat, Grahn-Laasonen sanoo STT:lle.

Tavoitteena on, että kieliopintoja Suomessa pystyttäisiin paitsi aikaistamaan myös monipuolistamaan.

– Meillä englantia opitaan hyvin, mutta harvinaisemmista kielistä alkaa tulla jo liiankin harvinaisia. Ranskaa ja saksaa opiskellaan entistä vähemmän ja nousevia kieliä, kuten esimerkiksi kiinaa tai espanjaa, liian vähän, Grahn-Laasonen sanoo.

– Kansainvälisessä maailmassa melkein mikä tahansa kielitaito voi olla erittäin hyödyllinen pienelle maalle.

Grahn-Laasonen uskoo, että varhaiset kieliopinnot on yksi hyvä keino saada suomalaiset oppimaan useampia kieliä. Hän näkee myös, että oppimistuloksia voidaan parantaa ja oppimisen motivaatiota lisätä, kun hyödynnetään lasten herkkyysikä oppia uutta.

– Pienet lapset ovat hyvin vastaanottavaisia, kun oppiminen tapahtuu esimerkiksi leikin avulla.

– On hyvä alku, että jo joka neljännessä kunnassa voidaan syksystä alkaen kokeilla varhaista kielenoppimista.

Pakkoruotsista luopuminen ei innosta

Varhaista kielenoppimista kokeillaan 76 kunnassa. Hallitus on varannut laajaan kokeiluun 10 miljoonaa euroa. Grahn-Laasosen mukaan kokeilu on saanut hyvän vastaanoton.

– Kunnat ovat olleet hyvin innokkaita lähtemään mukaan ja perheet näissä kunnissa ovat ottaneet tämän vastaan erittäin positiivisesti.

Vaikka opetusministeri laajentaisikin kokeilun mahdollisimman pian valtakunnalliseksi käytännöksi, ei asiassa voida edetä pikamarssia.

– Meillä pitää olla riittävät opettajaresurssit ja riittävä osaaminen. Uudistuksen valtakunnallistaminen tulee kulkemaan siten vahvasti käsi kädessä opettajankoulutuksen kanssa.

Vuoden 2018 syksyllä kouluissa on myös määrä aloittaa kokeilu ruotsin kielen vapaaehtoisuudesta.

– Ei ole mikään salaisuus, että itse en ole siitä kauhean innostunut. Mielestäni Suomessa tulisi opetella enemmän kieliä ja nykyistä varhaisemmassa vaiheessa, Grahn-Laasonen sanoo.

– Mutta tämä kokeilu on hallitusohjelman mukainen ja viedään eteenpäin. Kokeiluun osallistuu enintään 2 200 oppilasta. Tuloksista voimme päätellä myöhemmin, miten se onnistui. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa