Monet maat sanktioivat rokottamattomuudessa – Ranskassa ei pääse kouluun, Australiassa leikataan lapsilisää

2:07img
Julkaistu 02.12.2018 14:24
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehdotti tänään selvitystä siitä, voitaisiinko lapsilisien ja muiden perhe-etuuksien maksaminen sitoa lapsen rokotuttamiseen.

Video: Rokotevastaisuus on kasvanut Pohjanmaan rannikolla.

Grahn-Laasosen mukaan tämä voisi olla tapa turvata riittävä rokotekattavuus.

Vanhempien mielipiteistä johtuva rokottamattomuus johtaa joissakin maissa sanktioihin, jotka vaikuttavat muun muassa lapsen koulutukseen tai lapsilisän määrään. Lapsille voidaan antaa vapaus rokotuksesta lääkärinlausunnolla, mutta sanktiot astuvat voimaan, jos rokottamattomuus johtuu vanhempien uskomuksista.

Koulupaikka voidaan evätä

Ranska teki lasten rokottamisesta pakollista tämän vuoden alussa. Rokottamattomat lapset eivät pääse julkisiin kouluihin.

– Se ei ole hyväksyttävää, että lapsia kuolee yhä tuhkarokkoon, kommentoi Ranskan pääministeri Édouard Philippe, kun hallitus toi esityksen parlamenttiin.

Kanadassa ei ole koko maata koskevaa lainsäädäntöä rokotepakosta, mutta jotkut provinsseista sääntelevät rokotuksia tiukemmalla lainsäädännöllä. Esimerkiksi Ontarion provinssissa lasten pitää olla rokotettuja kansallisen rokotusohjelman mukaisesti, jotta he voivat aloittaa koulun.

Italia kumosi lain

Italiassa säädettiin viime vuonna Ranskaa ja Ontariota vastaava lainsäädäntö, joka vaati rokotuksia valtion kouluihin ilmoittautuville lapsille. Italian uusi populistihallitus kuitenkin kumosi lain tämän vuoden elokuussa.

Italia on yksi Euroopan maista, joissa tuhkarokko on yleisintä. Tänä vuonna maassa on todettu CNN:n mukaan yli 1 000 tuhkarokkotapausta.

Australiassa on otettu useita keinoja käyttöön rokotekattavuuden parantamiseksi. Lapsilisää leikataan 56 Australian dollarilla eli noin 36 eurolla kuukaudessa jokaista rokottamatonta lasta kohden. Joissakin osavaltioissa rokottamattomat lapset eivät pääse päiväkoteihin.

Maassa rokotevastainen liike on viime vuosina voimistunut, ja jotkut rokotevastaiset yhteisöt ovat alkaneet itse järjestää palveluita, kuten terveydenhuoltoa, päiväkoteja ja kouluja.

Tuoreimmat aiheesta

Rokotteet