Osassa kunnista rokotetaan reilusti alle suositusten – THL huolestunut tuhkarokosta

10:24img
Julkaistu 30.01.2017 09:43
Toimittajan kuva
Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on huolestunut rokotevastaisuudesta etenkin tuhkarokon kohdalla. THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö Taneli Puumalainen sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, ettei hän kuitenkaan lähtisi ajamaan rokotepakkoa. 

– THL:ssä ollaan ajateltu, että vapaaehtoisuus on se tie. Olemme kuitenkin miettineet, että voisiko kunnille ja maakunnille asettaa velvoitteita tämän asian kuntoon saamiseksi, Puumalainen sanoi.

Muun muassa Pietarsaaressa, Närpiössä ja Sipoossa rokotteiden kattavuus on huomattavasti alle THL:n suositusten enemmän kuin yhden rokotuksen osalta. Näissä kunnissa rokotekattavuus on vain 85 prosenttia, kun THL:n mukaan kattavuus pitäisi olla 97, jotta koko väestö saa immuniteettisuojan.

Tuhkarokko on sairauksista se, joka THL:ää  huolestuttaa.

– On mahdollista, että tuhkarokkorokotteen kattavuus laskee – kyllä se on huolenaihe. Toisaalta monen muun rokotteen osalta kattavuus on noussut. Tässä on hyviä ja huonoja uutisia samaan aikaan, Puumalainen sanoi MTV:n Huomenta Suomessa.

Ennen rokoteohjelmaa tuhkarokko tappoi ihmisiä Suomessakin.

– Tuhkarokko on erittäin vakava tauti, johon sairastui 50 000 ihmistä vuosittain ennen rokotusohjelmaa. Monet kuolivat ja tuhannet joutuivat sairaalahoitoon, kuvailee Puumalainen.

Kansanedustaja Mikko Kärnä sanoi keskustelussa kannattavansa järeämpiä keinoja, jotta rokotekattavuus ei putoa.  Hänen mukaansa esimerkiksi lapsilisän voisi sitoa siihen, onko perhe ottanut lapsilleen rokotteet.

– Joko kepillä tai porkkanalla. Esimerkiksi Australiassa tietyt sosiaalietuudet on sidottu siihen, onko lapsi rokotettu, ja siitä on saatu hyviä tuloksia.

THL:n Puumalainen ei kuitenkaan lähtisi pakkolinjalle. 

– Vahva valtionvelvoite voisi aiheuttaa sen, että ne, joilla ei ole vahvaa mielipidettä, joutuisivat yhtäkkiä valitsemaan puolensa, ja se voisi polarisoida yhteiskuntaa. Tulos voisi olla se, että lopulta enemmän ihmisiä jäisi rokottamatta.

Puumalainen kertoo, että monissa maissa rokotepakko ei ole toiminut halutulla tavalla.

– Osassa Itä-Euroopan maita on voimassa niin sanottu pakollinen rokottaminen, mutta siellä on kuitenkin rokotteilla heikko kattavuus. Siellä on syntynyt kissa-hiiri -leikki, jossa yhteiskunta jahtaa rokottamattomia ihmisiä, jotka puolestaan välttelevät rokottamista.

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi