EU:n komissio on ehdottanut Euroopan rannoilta yleisimmin löydettyjen tuotteiden kieltämistä. Yritykset ovat asioista uutisoinnin seurauksena joutuneet reagoimaan mahdolliseen muutokseen.
Maanantaina 28. toukokuuta EU-komissio ehdotti yleisimpien muovista valmistettujen kertakäyttötuotteiden kieltämistä tai rajoittamista. Nämä tuotteet ovat muovista valmistetut ruoka-astiat, juomakupit, vanupuikot, aterimet, kertakäyttölautaset, ilmapallokepit, ilmapallot, erilaiset muovipakkaukset, juomapullot ja niiden korkit, tupakkafiltterit, kosteuspyyhkeet, pikkuhousunsuojat sekä kevyet muovikassit. Lisäksi muovisten kalastusverkkojen käyttöä pyrittäisiin rajoittamaan.
Raportissa todettiin, että muovi muodostaa 80-85 prosenttia merten roskasta Euroopan rannoilta löydetystä jätteestä mitattuna.
Muovista tekee ongelmallista sen laaja saatavuus, kestävyys ja muut haittavaikutukset, kuten myrkyllisyys. Muovijätettä kertyy vuosi vuodelta valtameriin ja sitä kautta eläinten ruoansulatukseen. Muovi saastuttaa luontoa ja vaarantaa eläinlajeja ja se voi päätyä myös omille lautasillemme.
Ihmisen toimintaan muovijätteen haittavaikutukset ulottuvat laajasti kalastuksesta turismiin. Ongelman ratkaisun hallintaa helpottaa osin se, että nämä yleisimmät kertakäyttömuovit ja kalastusverkot muodostavat yhdessä 70 prosenttia kaikesta muoviroskasta Euroopan rannoilla.
Jokainen voi vaikuttaa asiaan
Jokainen meistä voi helposti vähentää aiheuttamansa muovijätteen määrää jo nyt. Yksi ympäristöystävälliseen ja eettiseen lifestyleen perustuvan Inlace Median perustajista, Ona Rihu, antaa neljä esimerkkiä yksinkertaisista tavoista, jotka auttavat vähentämään kertakäyttömuoveja.
1. Tarkkaile tapojasi. Mikä tuottaa sinun elämässäsi eniten muoviroskaa? Jos huomaat heittäväsi take-away kahvikuppeja pois päivittäin tai juovasi aina smoothien muovipillillä, etsi näille korvaava kestoratkaisu, kuten Keep Cup tai lasipilli. Lähes kaikkeen löytyy muoviton ja pitkäkestoinen ratkaisu.
2. Hygieniatuotteet. Naisten hygieniatuotteet aiheuttavat suuren määrän roskaa vuosittain. Vaihtamalla kuukuppiin säästät luontoa sekä lompakkosi kiittää.
3. Kestovihannespussit ja oma kauppakassi eliminoivat muovin tarpeen vihannesosastolla. Kuivia aineksia, kuten pastaa, riisiä tai linssejä ostaessa suosi pahvi-. tai lasipakkauksia.
4. Pidä aina hedelmä tai muu muoviton välipala mukana. Nälän yllättäessä vaihtoehdot ovat usein rajalliset, ja silloin sortuu helpommin muoviin pakattuihin välipaloihin.
Asiaan tartuttu Suomessakin
Kertakäyttömuovin käytön rajoituksilla EU pakottaisi kestävämpien vaihtoehtojen valintaan, silloin kun ne ovat kohtuulliseen hintaan saatavilla.
Ehdotus on herättänyt jo keskustelua monissa yrityksissä. Ruotsalainen huonekalujätti Ikea on jopa ryhtynyt konkreettisiin toimiin. SVT kirjoitti aiheesta 9. kesäkuuta kertoen, että Ikea on lupautunut luopumaan fossiilisista raaka-aineista tehtyjen kertakäyttöisten muovituotteiden valmistamisesta ja myynnistä vuoteen 2020 mennessä. Suomessa asiasta uutisoi Yle.
Myös Suomessa on jo lähdetty pohtimaan muutoksia, joita laki edellyttäisi. K-ryhmä on Suomessa yksi suurimmista elintarvikeketjuista, ja tämä uudistus koskisi yhtiötä myös laajasti.
– Olemme perehtyneet [ehdotukseen] ja totta kai mietimme parhaillaan omia toimenpiteitä. Päivitämme tällä hetkellä K-ryhmän muovilinjausta ja katsomme, mikä vaikutus lailla tulee olemaan eri toimintoihimme ja omiin tuotemerkkeihimme, kommentoi K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske.
Keskon muovilinjaus on julkinen linjaus yrityksen muovinkäytöstä, mutta toistaiseksi se sisältää lähinnä tietoa muovikassien kierrätyksen ja uusiokäytön eteen tehdyistä toimenpiteistä.
K-ryhmän päivittäistavarakaupasta kuitenkin löytyy suurin osa EU:n mustan listan tuotteista, joten linjaukset todella joudutaan nyt soveltamaan uusiksi.
Vaihtoehtoja muovisille tuotteille kuitenkin löytyy jo jonkin verran. Jäske luettelee muun muassa kompostoituvasta uusitusta materiaalista valmistetut lautaset ja kupit sekä vanupuikot.
– Myös kertakäyttöhaarukat ja -veitset sekä pillit on mahdollista tehdä kompostoituvista materiaaleista, mitä tällä hetkellä parhaillaan kovasti selvitellään. K-ryhmän kaupoissa on paljon take-away- ja palvelulinjastoja, joten totta kai niidenkin osalta mietitään, mikä valikoima jatkossa tulisi olemaan näiden uudistusten myötä.
Jäskeen mukaan uusiutuvien pakkausten kohdalla ratkaisuja on jo paljon markkinoilla.
– Suomessa on todella innovatiivista kehitystoimintaa, joten siirtyminen on paljon helpompaa, eivätkä hinnatkaan ole kohtuuttomia.
Musta muovi ongelmana
Toinen tapa vähentää muovijätteen haittoja on muovin kierrätys, jonka avulla muovin elinikää saadaan pidennettyä. Kaikkea muovia ei kuitenkaan pysty kierrättää. Näin on esimerkiksi mustan muovin laita.
– Mietitään, pitäisikö jatkossa muovienkin olla eri värisiä. Tai sitten mikäli mustaa muovia halutaan käyttää, väripigmentin pitäisi olla sellainen, että se pystyttäisiin kierrättämään, Jäske toteaa.
EU hyväksyi vuonna 2015 direktiivin, jonka avulla pyritään vähentämään muovikassien käyttöä. Tämän myötä esimerkiksi ympäristöministeriö ja kaupan alan liitto ovat tehneet sopimuksen muovikassien ja -pussien käytön vähentämisestä.
Sopimus on johtanut muun muassa muovikassien muuttamiseen maksullisiksi suuressa osassa kampanjaan liittyneistä liikkeistä sekä pienten muovipussien aktiivisen tarjoamisen lopettamisen kassoilla. Näin ollen muovikassien kulutus on laskenut viime vuonna liikkeestä riippuen jopa 60 prosenttia.
Asiakkaat tiedostavat ongelman
Tällä hetkellä EU:n komission ehdotus kertakäyttömuovituotteiden rajoittamisesta on vasta käsittelyssä Euroopan parlamentissa, mutta mikäli se hyväksytään, tapahtuisi vastaavanlainen muutos myös muun kertakäyttömuovin käytössä kuin muovikassien.
Ehdotuksen aiheuttama keskustelu on jo kannustanut eurooppalaisia yrityksiä nostamaan kertakäyttömuovin kysymyksen pöydälle ja jopa ryhtymään muutokseen.
Jäske toteaa myös, että asiakkaat ovat tänä päivänä hyvinkin aktiivisia ja tietävät asioista paljon. Asiakaspalautetta tulee paljon myös muovin käyttöön ja muovin vähentämiseen liittyen.
On tullut ehdotuksia pakkausvaihtoehdoista esimerkiksi palvelulinjastoille, toivottu lisää kompostoituvia pakkauksia ja muovin kierrättämisen mahdollistamista.
Mikäli ehdotus menee Euroopan parlamentissa läpi, jokaisen arjessa moni kertakäyttömuovista tehty asia tulee korvautumaan uusiutuvilla vaihtoehdoilla sitä mukaan, kun yritykset mukauttavat toimintaansa uusiin säännöksiin.
Kirjoittaja on osallistunut Helsingin avoimen yliopiston Journalismi ammattina -kurssille, joka järjestettiin yhteistyössä MTV Uutisten ja Mediahub Helsinki Oy:n kanssa. Artikkeli on kurssin lopputyö.