Capitol-kukkulaa ympäröi pelkistetty mutta ankara teräsaita.
Yli ei kannata yrittää kiivetä, vastassa on kerällä viiltävän terävää nato-piikkilankaa. Konetuliasein varustautuneet maastopukuiset sotilaat pitävät vahtia ja tappavat aikaa – ja muistuttavat siitä, että oli aika ennen ja jälkeen kuudes tammikuuta.
Talvinen pääkaupunki on hiljainen. Aivan kuin viimeiset neljä vuotta olisi iskenyt Washingtonistakin ilmat pihalle, mutta ihmiset pitää etäällä toisistaan koronaepidemia.
Jokunen lenkkeilijä maskissaan rahisuttaa hiekkaa juostessaan ohi aidatun kongressirakennuksen.
Reilu kuukausi sittenkin täällä juostiin, mutta mylvivänä, salaliittoteorioista ja Donald Trumpin vaalihuijausväitteistä huumaantuneena väkijoukkona, kohti senaatin ja edustajainhuoneen rakennusta, kiviportaita ylös, usein kättä pidemmin varustautuneina kupolikattoisen talon ikkunoista ja ovista sisään.
Äärioikeistolaisia ryhmittymiä, valtiovallan periaatteellisia vastustajia, valkoihoisen ylivallan kannattajia, nationalistikristittyjä, Trumpin sanoista päihtyneitä.
Mukana oli myös runsaasti niitä, joiden elämä oli taloudellisesti kuilun partaalla, tai sen pohjalla. Pelastustie johti Trumpiin.
Jennan ensimmäinen matka Washingtoniin
Washington Post -päivälehden mukaan merkittävällä osalla nyt rikosepäilyn ja tutkinnan kohteina olevista mellakoitsijoista tai kapinoitsijoista oli tyhjä lompakko, tai merkkejä talousvaikeuksista.
Yksi heistä on teksasilainen 50-vuotias kiinteistövälittäjä Jenna Ryan, Dallasin liepeiltä.
Hän lennähti tammikuun alussa Washingtoniin yksityiskoneella, joskaan ei omallaan, vaan tutun.
Ryan oli ensimmäistä kertaa D.C.:ssä, kuten puheenparsi kaupungin usein nimeää. Tunnelma oli katossa, Trump huudatti uskovaisiaan. Ryan ystävineen siirtyi hotellihuoneesta riehakkaan itsevarmaan, voittoa ja kovia otteita, armottomuuttakin uhkuvaan väkijoukkoon. Moni kongressiedustaja ja varaparesidentti uhattiin tappaa.
– Aiomme mennä sinne ja vallata kongressirakennuksen. Ihmiset ovat siellä juuri nyt ja siksi tulimme tänne ja aiomme tehdä niin. Joten toivottakaa minulle onnea, Ryan oli kirjoittanut Facebook-päivityksessään Washington Postin mukaan.
Ryan kuvasi etenemistään kohti rakennusta kännykällään, välillä markkinoiden kiinteistöosaamistaan. Omien sanojensa mukaan hän oli sisällä kongressissa joitakin minuutteja.
Ei väkivaltaista käytöstä, mutta virkavallan papereissa lukee kaksi syytettä lievistä rikoksista.
– Yksikään isänmaanystävä ei puolusta minua. Olen täysin roiston maineessa. Olin siellä, koska uskoin mitä presidenttini sanoi, ‘lopetetaan vaalivarkaus’. Nyt huomaan, että kyse oli turhasta. Hän (Trump) vain halusi meidät sinne pönkittääkseen egoaan. Olin siellä hänen käytettävänään.
Yli joka toinen talousahdingossa
Washington Postin selvityksen mukaan syytteessä olevista henkilöistä melkein 60 prosentilla oli taloudellisia vaikeuksia kuten konkursseja (niitä on lähes joka viidennellä syytteessä olevista, kun yhdysvaltalaisten keskuudessa luku on noin puolta pienempi), isoja velkoja, ulosottoja, verorästejä.
Ryan oli ollut menettää kotinsa ulosotossa, liittovaltion velkaa oli maksettavana lähes 40 000 dollaria, muun muassa.
Samankaltaisia vaikeuksia on miljoonilla yhdysvaltalaisilla, joten pelkkä rahan puute ei selitä kaikkea. Kyse on oman aiemmin vakaana pidetyn keskiluokkaisen sosiaalisen ja kulttuurisen aseman ja identiteetin menettämisestä, tai ainakin pelko näistä.
– Kyse ei ole vain taloudellisesta epävarmuudesta, vaan syvään juurtuneesta tunteesta omakohtaisen tilanteen uhanalaisuudesta. Ja tuo uhanalaisuus – johon yhdistyy tunne petoksesta tai kiukusta, että joku vie jotain pois, sai monet ihmiset tuona päivänä liikkeelle, sanoo politiikan tutkija Cynthia Miller-Idriss washingtonilaisesta American-yliopistosta lehdelle.
Trump tiesi kuinka kastella katkeraa maaperää.
Muiden syyttely omista ongelmista kiehtoi
Konservatiivinen, kahdesti eronnut Ryan sanoo muuttuneensa Trumpin kannattajaksi pikku hiljaa. Barack Obaman voitto oli ollut sokki, Hillary Clintonille hän sanoi ei.
Amerikkalainen oman onnensa seppä -eetos ei enää kelvannut peilikuvaksi tai itsekäsitykseksi. Odotusten, toiveiden ja todellisuuden kuilu oli liian leveä. Sillanrakennusainekset löytyivät, kunnes osoittautuivat illuusioksi.
Trumpin magia ja kaikenkarvaiset kiihkoilevat selitykset maan surkeasta kohtalosta, ja käsitykset henkilökohtaisen ahdingon syistä ja seurauksista – “ne muut” ovat tämän kaiken aiheuttaneet - alkoivat ilmeisesti kiehtoa.
– Se oli kuin jalkapallo-ottelu. Se imaisi mukaansa. Se nielaisi minut, Ryan viittaa äärioikeistolaisiin ja salaliittosivustoihin, joita hän oli alkanut seurata.
Molemmat ovat katkeria, mutta Trump nauttii sitä kultajalkaisesta maljastaan. “Yksityinen kansalainen” Trump elelee elintavoiltaan ja sosieteetiltaan tuhansien kilometrien päässä Ryanista, juonien jatkoaan ja republikaanipuolueen hallitsemista äveriäässä merenrantahuvilassaan Mar-a-Lagossa Floridassa.
Viisikymppinen kiinteistövälittäjä Teksasista saattaa istua kaltereiden takana.
– Menin mukaan valheeseen, ja valhe on valhe, hävettää. Kadun kaikkea.
Lähde: Washington Post