Kohonneet elinkustannukset kismittävät niin Pennsylvanian patakonservatiivisella maaseudulla kuin taantuvilla teollisuuspaikkakunnillakin.
Philadelphia idässä, Pittsburgh lännessä, ja Alabama keskellä. Tällä leikkimielisellä sanonnalla Pennsylvaniasta tavataan kuvata sitä, kuinka konservatiivisia osavaltion keskiosan sydänmaat ovat.
Presidentinvaalien tärkeimmän vaa'ankieliosavaltion Pennsylvanian maaseutu muistuttaa tässä mielessä enemmän syvää etelää – kuten Alabamaa – kuin muita Yhdysvaltain koillisosan osavaltioita.
STT kävi Pennsylvanian keskiosassa, joka hehkuu aina vaalikartoilla tulipunaisena eli vahvasti republikaanisena. Bedfordin piirikunta oli vuoden 2020 presidentinvaaleissa koko osavaltion toiseksi republikaanisin, sillä Donald Trump vei siellä yli 83 prosenttia äänistä. Nytkin alueella ajaessa pihoilla näkyy lähes pelkästään Trump-kylttejä, ja demokraattien Kamala Harrisin kannattajia on vaikea löytää.
Mike Bowman, 67, on tässä mielessä tyypillinen Bedfordin asukas. Hänellä on pieni karjatila Appalakkien rinteellä, ja vapaa-ajallaan hän metsästää kauriita. Talon edustaa koristavat monet Trump-kyltit, ja päässään Bowmanilla on Gunowners for Trump (aseenomistajat Trumpin puolesta) -lippis.
Hän on perikonservatiivi eikä ole tyytyväinen siihen, miten demokraattihallinto on hoitanut Yhdysvaltojen taloutta.
– Meidän pitäisi palata konservatiiviselle linjalle, alhaisempiin veroihin ja työpaikkojen säilyttämiseen täällä. Tämä kuulostaa siltä, että haluan puhua vain Trumpista, mutta pahus sentään, se mitä Trump teki, toimi. Taloutemme kukoisti ennen kuin korona tuli, Bowman sanoo STT:lle aurinkoisen rinteen vierellä, jolla hänen nautansa laiduntavat.
– Työtilanne oli upea. Ihmisten tulot kasvoivat, työttömyys laski. Tehtaat pysyivät täällä eivätkä muuttaneet ulkomaille. Hän on liikemies eikä poliitikko, ja hän laittoi asiat kuntoon.
Bowmanin mielestä presidentti Joe Bidenin hallinnon infrastruktuuripanostuksista on näkynyt kovin vähän hyötyjä.
– Talous ei ole samalla mallilla kuin Trumpin aikana, se ei vain ole.
Lue myös: Putinin vitsi osui Yhdysvaltojen herkkään paikkaan
Maahanmuutto sapettaa
Vielä talouttakin tärkeämpi vaaliteema Bowmanille on maahanmuutto ja etelärajan tilanne. Hänen mielestään Latinalaisen Amerikan maat päästävät rikollisia vankiloista ja kehottavat menemään Yhdysvaltoihin.
– Minulla ei ole mitään laillista maahanmuuttoa vastaan. Esi-isäni tulivat Itävallasta ja ostivat tämän tilan 98 vuotta sitten. Mutta se mitä nyt tapahtuu etelärajalla, on täysin hallitsematonta.
Trumpin persoonalla tai käytöksellä ei ole Bowmanille merkitystä.
– Sillä ei ole minulle himskattiakaan väliä. En välitä miten hän kutsuu toisia ihmisiä tai mitä hän on tehnyt 14 tai 12 vuotta sitten, kaikki nämä syytökset. Minua kiinnostaa se, mitä hän tekee meille, veronmaksajille ja maallemme, Bowman kertoo.
– Itseni kannalta sillä ei ole merkitystä, koska minulla on takanani enemmän vuosia kuin edessä. Mutta entä lapsenlapseni, mitä me jätämme heille verrattuna siihen, mitä esivanhempamme jättivät meille?
"Trump on antelias"
Bidenin presidenttikaudella Yhdysvaltain inflaatio kiihtyi korkeimmalle tasolleen vuosikymmeniin. Korkeimmillaan se kävi kesäkuussa 2022 noin yhdeksässä prosentissa.
Vaikka inflaatio on sittemmin laantunut tuntuvasti, tuntuu hintojen nousu edelleen tavallisten yhdysvaltalaisten kukkaroissa. Kun Pennsylvaniassa puhuu ihmisten kanssa, nousee tyytymättömyys kohonneisiin elinkustannuksiin esille kerta toisensa jälkeen.
Korkeita hintoja manaa myös Bedfordin piirikunnassa asuva kolmen lapsen äiti Brenda Wrecher, 55, joka työskentelee toimistoapulaisena. Hänellekin tärkeimmät vaaliteemat ovat laiton maahanmuutto ja talous.
– Taloudella menee kurjasti. Kun ostaa lapsille joululahjoja ja ruokaa luottokortilla, edessä on isoja laskuja juhlapyhien jälkeen, Wrecher harmittelee.
– Tarvitsemme parempia palkkoja, laittomat maahanmuuttajat on saatava pois täältä, heidän asuntonsa pitäisi antaa veteraaneille.
Kolmen lapsen äiti kertoo äänestäneensä aina republikaaneja.
– Edellinen demokraattipresidentti, joka on saanut mitään hyvää aikaan, oli ennen syntymääni, John F. Kennedy, Wrecher sanoo.
– Trump on hyvin antelias ja rakastava ihminen. Hän haluaa tehdä tästä maasta taas suuren. Hän haluaa, että asiat olisivat niin kuin silloin kun olin lapsi, milloin ei tarvinnut pelätä mitä lapsille tapahtuu, jos he olivat ulkona pimeällä. Uskon, että Jumala laittoi hänet tänne syystä, ja siksi hän selvisi molemmista salamurhayrityksistä.
Tehdasduunari vaihtoi puoluetta
Kun ajaa Bedfordista noin 150 kilometriä länteen, saavutaan Pittsburghin metropolialueelle, joka on Yhdysvaltain terästeollisuuden perinteistä sydänaluetta ja kuuluu niin sanottuun ruostevyöhykkeeseen.
Pittsburghia ympäröivät jokilaaksot kokivat taloudellisen kukoistuskautensa 1900-luvun alkupuolella, minkä jälkeen raskas teollisuus on vähitellen hiipunut, tehtaita on suljettu ja työpaikkojen määrä vähentynyt.
Yksi jäljellä olevista teollisuuslaitoksista on perinteikkään U.S. Steelin koksitehdas Clairtonin pikkukaupungissa Pittsburghin eteläpuolella. Monongahelajoen varrella sijaitseva Clairton toimi vuoden 1978 klassikkoelokuvan Kauriinmetsästäjän tapahtumapaikkana, arkkityyppisenä duunaripaikkakuntana.
Useimmat tehtaalta vuoronvaihdosta aurinkoisena iltapäivänä tulevista työntekijöistä eivät halua puhua vaaleista. Lopulta Bill Talley, 60, avaa ajatuksiaan STT:lle. Hän on työskennellyt tehtaalla kohta 30 vuotta ja odottaa jo 63 vuoden ikää ja eläkettä.
– Minulla on nykyään toimistohomma. Olen jo antanut veren, hikeni ja kyyneleeni tehtaan puolelle.
Talley kertoo äänestäneensä vuosikymmenien ajan demokraatteja, mutta aikoo äänestää nyt Trumpia.
– Hän ei ole poliitikko, hän on bisnesmies, sitä tämä maa tarvitsee juuri nyt. Emme tarvitse mitään hölynpölyä. Joskus hän voi olla todellinen aasi. Mutta ei meistä tulekaan henkilökohtaisia ystäviä, Talley kertoo valkoisen höyryn kohotessa tehtaan piipuista.
– Jos nämä ovat kaksi parasta ehdokasta, jotka meiltä löytyy, olemme vaikeuksissa.
Talley on osa laajempaa suuntausta Clairtonissa ja muualla ruostevyöhykkeellä. Vielä vuoden 2012 vaaleissa demokraatit saivat kaupungissa 76 prosenttia äänistä, mutta vuonna 2020 osuus oli laskenut 66 prosenttiin. Talleyn mielestä demokraatit eivät enää puolusta tavallisia amerikkalaisia.
– He ovat enemmän kaikkien muiden puolella. Ei minua haittaa muiden maiden auttaminen, jos tarvetta on, mutta pidetään ensin huolta siitä, miten käytämme verodollarimme täällä. Kodittomia veteraaneja nukkuu täällä kaduilla, mikä ei ole oikein.
"Valitsen Kamalan"
Clairton ja muu Pittsburghin ympäristö on kuitenkin edelleen demokraattienemmistöistä aluetta. Yksi Kamala Harrisin kannattajista seudulla on neljän lapsen äiti Kara Clifton, joka on hakemassa lastaan päiväkodista Clairtonin keskustassa.
– Kaikki ne aborttiasiat, ja Trump henkilönä, tuntuu että hänen valitsemisensa veisi meitä taaksepäin eikä eteenpäin. Siksi valitsen ehdottomasti Kamalan, lähihoitajana työskentelevä Clifton kertoo.
Hän sanoo koko sukunsa olevan demokraatteja, ja itsekin hän on yleensä äänestänyt demokraattien ehdokasta. Vuonna 2016 Clifton harkitsi Trumpin äänestämistä, koska ei pitänyt Hillary Clintonista, mutta Harrisin ehdokkuus tekee valinnan helpoksi.
Clifton ei kuitenkaan ole tyytyväinen Yhdysvaltain talouteen.
– Kaikki on superkallista. Juuri missään ei ole edullisia vaihtoehtoja. Hintojen ei pitäisi nousta niin paljon kuin ne ovat nousseet.
3:58