Useampi kuin joka kymmenes korkeakoulutettu on kokenut seksuaalista häirintää, mutta vain alle puolet heistä on ryhtynyt toimenpiteisiin. Tulos ilmenee seksuaalista häirintää koskevasta kyselystä, jonka toteutti kymmenen asiantuntijoita ja esimiehiä edustavaa akavalaista liittoa.
Vastanneista naisista häirintää oli kokenut 18 prosenttia ja miehistä seitsemän. Alle 40-vuotiailla häirintäkokemukset olivat yleisempiä kuin vanhemmissa ikäluokissa. Johtajissa on suhteellisesti vähemmän seksuaalista häirintää kokeneita kuin alemmissa tehtävissä.
– Naisissa on suhteellisesti miehiä enemmän seksuaalista häirintää kokeneita kaikissa ikäryhmissä ja kaikilla asematasoilla. Sukupuoli näyttää olevan yhteydessä myös siihen, kuinka häirintään koetaan voitavan puuttua. Naisista pienempi osuus kuin miehistä koki voivansa puuttua seksuaalisen häirintään ilman pelkoa, kertoo tutkija Joonas Miettinen tiedotteessa.
"Vastuu työpaikoilla"
Kyselystä ilmenee myös, että lähes neljännes vastaajista ei tiennyt, kenen puoleen kääntyä, jos kohtaa seksuaalista häirintää.
– Selvästi koetaan, ettei häirintää kannata ottaa puheeksi. Seksuaalisen häirinnän ehkäisemisessä ja siihen puuttumisessa keskeisin vastuu onkin työpaikkatasolla, sanoo liittojen tutkimusyhteistyötä koordinoinut erityisasiantuntija Piritta Jokelainen Yhteiskunta-alan korkeakoulutetuista.
Jokelainen korostaa, että työpaikoilla pitää ottaa ehdoton nollatoleranssi seksuaaliseen häirintään ja rakentaa selkeät toimintatavat häirintätilanteiden käsittelyyn.
Kysely toteutettiin viime syyskuussa ja sen kohdejoukkoina olivat kymmenen akavalaisen liiton varsinaiset jäsenet ja opiskelijajäsenet. Vastaajia oli yhteensä 8 106, joista työvoimaan kuuluvia oli 7 556. Kyselyssä olivat mukana Agronomiliitto, Akavan Erityisalat, DIFF – Ingenjörerna i Finland, Insinööriliitto, Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu, Suomen Ekonomit, Tekniikan akateemiset TEK, Tradenomiliitto TRAL, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ja Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY.