Monet parit ovat siirtäneet häänsä eteenpäin vuoteen 2021. Mutta onko sekin liian pian?
Hallitus linjasi aiemmin, että Suomessa esimerkiksi ravintolat voidaan avata "asteittain ja tietyin edellytyksin" 1. kesäkuuta, ja tuolloin sallitaan myös 50 hengen kokoontumiset. Monet parit ovat siirtäneet vuodelle 2020 suunnittelemansa häät joko syksyyn 2020 tai kevääseen vuoteen 2021. Mutta kannattaako se?
Isojen juhlien kanssa olisi parasta odottaa, kunnes koronatilanne on ohi, toteaa Insider-lehti.
– Pandemia ei tule olemaan ohi (keväällä), toimittaja Samantha Grindell toteaa.
Huhtikuun lopun tietojen mukaan tautihuippua odotetaan Suomessa syksyksi aiemmin arvioidun touko-kesäkuun sijaan.
Moni lykännyt häät ensi kevääseen
Hääsivusto The Knotin käyttäjistä 96 prosenttia oli siirtänyt juhlia perumisen sijaan: vähän yli puolet lykkäsi häitä loppuvuoteen 2020, ja kolmasosa vuoteen 2021.
Häälahjarekistereitä ja -sivustoja tarjoava Zola on havainnut saman.
– Noin neljäsosa lykkäyksistä on siirretty kevääseen 2021. Loput on lykätty tähän syksyyn, Zolan edustaja Emily Forrest kuvaa.
"Tutkimukset viittaavat siihen suuntaan, ettei ole hyvä idea pitää häitä keväällä 2021"
Insiderin mukaan häiden lykkääminen kevääseen 2021 saattaa kuitenkin tarkoittaa sitä, että juhlallisuudet joutuu siirtämään useamman kerran. Kevät voi tulla koronaviruksen suhteen liian pian.
– Tutkimukset viittaavat siihen suuntaan, ettei ole hyvä idea pitää häitä keväällä 2021, koska suuret häät eivät ole turvallisia ennen kuin koronavirukseen on rokote, Insiderin Samantha uskoo.
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan toistaiseksi ei ole todisteita siitä, että koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastettuaan ihminen olisi immuuni virukselle. Osa asiantuntijoista uskoo, että koronan "toinen aalto" näyttää väistämättömältä.
Vaikka hoitoja ja rokotetta koronavirukseen etsitään kuumeisesti, aikataulu on avoin. Ensimmäinen koronavirusrokote voisi valmistua jo syyskuussa 2020, mutta joidenkin arvioiden mukaan rokotteen saamiseen voi vierähtää puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen. Osa tutkijoista pelkää rokotteen kehittämisen epäonnistuvan.
– Osa elämästämme palaa normaaliksi ennen kuin rokotetta on, mutta suuret tapahtumat eivät kuulu näihin, Samantha uskoo.
Ratkaisuksi "minimonia"?
Naimisiin toki voi mennä myös vuonna 2020, mutta juhlat näyttävät luultavasti erilaisilta kuin unelmissa.
– Perinteiset hääasiat, kuten buffetti tai kättelyjono, eivät ole hyvä idea ennen rokotteita, Samantha kuvailee.
The Knot -sivuston mukaan osa pariskunnista haluaakin nyt suuren seremonian sijaan "minimonian", minikokoisen seremonian, jossa paikalla on vain muutama ihminen. Suuret hääjuhlat voi järjestää myöhemmin. Ylimääräisen ajan voi käyttää esimerkiksi suunnittelemiseen.
– Paljon asioita voi tehdä kotoa ja ne voivat olla todella hauskoja. Voit tehdä inspiraatiotaulun hääasuista ja hääilmapalloista, tehdä virtuaalikierroksen hääpaikassasi, tilata näytteitä tai koota unelmien häälahjalistan viinilasi kädessäsi, Emily Forrest kuvailee.
– Kannustaisin pariskuntia etsimään tapoja juhlistaa rakkauttaan päivittäin, ei vain hääpäivänä. Uskon, että rakkaus on valinta ja varsinkin nyt uskon, että nojaudumme rakkaisiimme enemmän kuin koskaan.
LUE MYÖS: Onko koronakriisin aikana turvallista käyttää julkisia vessoja? Asiantuntijat kertovat, miten tartunnan voi välttää hädän hetkellä
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähde: Insider.com