Auton kunnostamiseen liittyvistä tulitöistä on aiheutunut tänä keväänä jo muutamia paloja, ja lisää on todennäköisesti odotettavissa. Autotallit ja -katokset ovat yleensä vakuutusyhtiöiden ehdoissa kiellettyjä paikkoja hitsaukseen ja muihin tulitöihin kuten rälläköintiin.
Suomessa syttyi vuonna 2020 yhteensä 25 tulipaloa auton tuunaus- tai kunnostustöiden seurauksena. Vaikka määrä ei olekaan suuren suuri, voi jokainen tulitöistä aiheutuva palo tuhota auton lisäksi muuta omaisuutta tai viedä ihmishenkiä.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK antaa tiedotteessaan vinkkejä, joilla tarpeettomilta autonkorjauspaloilta voitaisiin välttyä.
SPEKin mukaan iso osa paloista olisi vältettävissä pelkästään sillä, että työskentely-ympäristön suojaamisesta ja siisteydestä huolehdittaisiin asianmukaisesti. Tulipaloja on alkanut esimerkiksi siitä, että hitsauskipinät ja -roiskeet ovat sytyttäneet lattialla olleen öljyn ja roskat palamaan.
Lue myös: Seitsemän asiaa, joita ei kannata säilyttää autotallissa
– Jos rälläköidään, pitää ympäristö suojata kipinöiltä esimerkiksi erityisellä kipinäsuojakankaalla tai vaikka pellistä rakennetulla suojalla, jotta kipinät eivät pääse leviämään ja sytyttämään paloa, SPEKin kehittämispäällikkö Heli Hätönen kertoo tiedotteessa.
Autoaan ropaavan on hyvä ymmärtää jotain myös lämmön käyttäytymisestä, sillä kun metalli kuumenee, lämpö johtuu metallia pitkin. Siksi esimerkiksi auton verhoilua pitäisi poistaa tai korvata polttoainetankin bensiini vedellä, jos hitsaa niiden lähellä.
SPEKin mukaan sammutuspeitettä ei tule käyttää hitsaustöiden suojana, sillä kipinät menevät siitä läpi.
Autoa ei saa hitsata autotallissa
Autotallit ja -katokset ovat tyypillisesti vakuutusyhtiöiden ehdoissa kiellettyjä paikkoja hitsauksen ja muiden tulitöiden tekemiseen. Kerrostalon varastot ja harrastustilat eivät nekään sovellu hommaan, sillä niitä ei ole suunniteltu palo- ja räjähdysvaaralliseen toimintaan.
Ulkotilat ovat usein helpompia, mutta sielläkin on Hätösen mukaan ruohikko- ja metsäpalon vaara. Tuulisella säällä ja ruohikko- ja metsäpalovaroitusten aikaan ei tulitöitä saa tehdä.
SPEKin mukaan isompi hiekka- tai asvalttialue on hyvä paikka hitsaushommiin, kunhan lähellä ei ole rakennuksia. 15–20 metrin etäisyys rakennuksiin ja muihin autoihin ei ole liioittelua, sillä kipinät voivat lentää kymmeniä metrejä.
– Usein autoharrastaja on jo laittanut auton kunnostamiseen aikaa ja työpanosta eli älä nyt helkkarissa sitä autoa polta! SPEKin vanhempi asiantuntija Ilpo Leino parahtaa tiedotteessa.
– Vaarassa voivat olla myös auton kyytiin kaipaavat ihmiset ja kaverinkin auto, jos yhdessä tuunataan ja kipinät lentelevät, Leino jatkaa.
Lue myös: Yllättävän tyydyttävää katsottavaa: Näin puunataan lähes 40 vuotta tallissa pölyttynyt Mercedes oikein viimeisen päälle
Lähde: SPEK