Moni yritys kysyy edelleen koronapassia – ravintola-alan etujärjestö ei suosita tätä

Moni yritys edellyttää yhä asiakkailtaan koronapassia ja voi näin tehdä, vaikka hallitus on linjannut, ettei passia toistaiseksi olla ottamassa uudelleen käyttöön koronarajoitusten vaihtoehtona.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara muutti suosituksensa viime viikon perjantaina niin, ettei se enää suosita passin kysymistä.

–  Totesimme, että jos kerran Suomen hallitus katsoo, että koronapassista ei ole tällä hetkellä hyötyä ja kun sillä ei pysty pääsemään rajoituksista irti, niin Mara ei enää suosittele koronapassin käyttöä toistaiseksi ollenkaan, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Vielä ennen joulua Mara suositti passin käyttöä myös muilla kuin epidemian leviämisvaiheen alueilla.

–  Osa kansalaisista koki passin turvallisuutta lisäävänä asiana. Ja silloin vielä pyrimme siihen, että passin avulla oltaisiin vältytty niin kovilta rajoituksilta, joihin sitten kuitenkin päädyttiin.

Hallituksen suunnanmuutoksen taustalla on koronaviruksen omikronmuunnos, joka tarttuu herkästi myös täyden rokotussarjan saaneisiin.

Matkailu- ja ravintola-ala pitää tärkeänä, että passia koskevaa lainsäädäntöä kehitetään sen varalle, että uudet rajoitukset ja sulut uhkaavat taas myöhemmin uuden virusmuunnoksen takia.

–  Tätä tilannetta varten rokotepassi täytyisi joka tapauksessa olla olemassa, Lappi sanoo.

Passi on jakanut asiakaskuntaa

Maralla ei ole tarkkaa käsitystä, kuinka suuri osa yrityksistä yhä kysyy passia. Lapin mukaan joissain isoissakin yrityksissä on silti jo luovuttu siitä myös osin henkilöstöpulan takia, sillä passien tarkastaminenkin on pois muusta työstä.

Etujärjestön tiedossa on, että koronapassi on jakanut vahvasti asiakaskuntaa.

– Joissain yrityksissä merkittävä osa asiakkaista on rokote- ja koronapassikielteisiä. Ja toisaalta pahimpaan epidemia-aikaan monet asiakkaat olivat hyvin tyytyväisiä passin kysymisestä. Lappi muistuttaa, että samalla kun keskustellaan rokottamattomien perusoikeuksista, on pidettävä mielessä yrittäjien ja työntekijöiden oikeudet elinkeinoon, yritystoimintaan ja työhön.

–  Ei voida katsoa, että rokotetta tai koronapassia vastustavien oikeudet ylittävät aina niiden oikeudet, jotka menettävät oikeuden toimeentuloon. 

Lue myös:

    Uusimmat