Oikeuskanslerilta huutia hallituksen esittämälle koronapassin laajennukselle: "Keskeneräinen, monimutkainen, perustelut puutteelliset"

koronapassi
MTV
Julkaistu 17.01.2022 06:50
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Lakiesitys koronapassin laajentamisesta on kerännyt parisen tuhatta lausuntoa eri tahoilta. Passi on tällä hetkellä pääosin pois käytöstä, mutta laajentaminen antaisi yrityksille mahdollisuuden edellyttää passia myös ilman rajoituksia. 

Hallituksen lakiesitys EU:n digitaalisen koronatodistuksen eli koronapassin laajentamisesta lähti lausuntokierrokselle ennen joulua.

Tartuntatautilakiin tehtävä muutos mahdollistaisi sen, että yritykset voisivat halutessaan edellyttää asiakkailtaan koronapassia myös silloin, kun alueella ei ole voimassa olevia koronarajoituksia. Tähän mennessä passia on voinut käyttää vaihtoehtona rajoituksille.

Lisäksi ehdotetaan, että kunnat ja aluehallintovirastot voisivat päätöksellään tietyissä tilanteissa velvoittaa toimijoita edellyttämään koronapassin esittämistä. Hallitus voisi vastaavasti säätää asetuksen, joka velvoittaisi ravintoloita edellyttämään koronapassin esittämistä.

Salminen: Pohja tippumassa pois

Tällä hetkellä koronapassi ei ole ajankohtainen, sillä hallitus laittoi sen jäähylle loppuvuodesta tartuntojen lisääntyessä rajusti omikronmuunnoksen myötä. Leviämisvaiheen alueilla passia ei voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille.

Koko passin mielekkyyttä on viime aikoina kyseenalaistanut muun muassa THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen. Hän kommentoi aihetta viikonloppuna MTV Uutisille seuraavasti: 

– Jos passi ei estä tartuntojen leviämistä, kyllä silloin voidaan kysyä, tarvitaanko koko passia ollenkaan. Edes matkustamisessa. 

– Jos on niin, että rokotteet eivät estä tartuntoja, vaikka ne estävät sairastumista, silloin pohja koko sen passin ympäriltä tippuu pois, hän totesi.

Lue myös: Mika Salminen pohtii koronapassin tulevaisuutta – tarvitaanko sitä enää jatkossa? "Pohja koko passin ympäriltä tippuu pois"

Lakiesityksen lausuntokierros päättyy tänään maanantaina, ja sunnuntai-iltaan mennessä kannanottoja oli kertynyt lausuntopalvelu.fi -osoitteeseen runsaat 2 000.

Valtaosa lausunnoista on yksittäisiltä kansalaisilta, ja käytännössä kaikki suhtautuvat passin laajentamiseen kielteisesti. Perusteluna on käytetty muun muassa sitä, että passi ei estä koronatartuntoja ja on syrjivä. Tässä muutamia otteita ihmisten lausunnoista.

Tällainen hanke tulee keskeyttää välittömästi! Koronapassi ei edistä ihmisten terveyttä millään tavalla. Se saattaa vain ihmisiä eriarvoisiin lokeroihin ja lisää vihaa ja katkeruutta.

Tämä lakiesitys on aivan turha eikä perustu terveyteen millään lailla. Koronapassi ei estä taudin leviämistä eikä tartuntoja.

Koronatodistus ei ole estänyt tartuntojen leviämistä. Kyseessä kansalaisia eriarvoistava toimi, joka ei takaa terveyttä tai terveydenhuoltojärjestelmän kuormittamista jonkun muun vakavan taudin tai sairauden osalta.

Oikeuskansleri: Sääntely muuttuisi vieläkin monimutkaisemmaksi

Kansalaisten lisäksi kritiikkiä lakiesitykselle on antanut muun muassa oikeuskanslerinvirasto. Virasto toteaa lausunnossaan, että jo ennestään monimutkainen tartuntatautilain sääntely muuttuisi muutoksen myötä entistä monimutkaisemmaksi yritysten ja kansalaisten kannalta. 

Viraston mukaan muutos voi haitata lain soveltamista viranomaistoiminnassa, heikentää pandemian hallinnan ja siitä aiheutuvien haittojen torjunnan yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä sekä viime kädessä vähentää halukkuutta noudattaa terveysturvallisuustoimia.

Video: MaRan Timo Lappi vaatii Suomeen rokotepassia – näin se toimisi

1:08img

Virasto toteaa myös, että ehdotettu sääntely näyttää johtavan entistä suurempaan määrään vaihtelua eri alueilla ja eri ajankohtina voimassa oleviin säännöksiin ja velvoitteisiin.

Aikaisempaa laajempaa keinovalikoimaa ei ole juurikaan perusteltu. Sääntelyn tarpeellisuus ja käytännön toimeenpano sekä siten myös sen valtiosääntöoikeudellinen hyväksyttävyys ja oikeasuhtaisuus jää suurelta osin epäselväksi.

– Lakiehdotus on vielä niin keskeneräinen ja perustelut kokonaisuutena niin puutteelliset, että hallituksen esitys ei tässä vaiheessa täytä eduskunnalle annettavan esityksen vaatimuksia, sanotaan lausunnossa.

MaRa: Koronapassin asemaa vahvistettava

Helsingin Malmilla kuntosalia pyörittävä yrittäjä Simo Sistonen kävi myös antamassa lyhyen lausunnon lakiesityksestä.

Hän kritisoi kuntosalien sulkemista eikä koronapassin laajentaminen saa häneltä tukea. Rokotuksia hän kannattaa, mutta passin suhteen mietityttävät kustannukset. Tietoa rokotuksista tai sairastetusta koronataudista ei voisi liittää osaksi henkilön kuntosalikorttia.

– Suuri osa kuntosaleista on auki 24/7 tai melkein 20 tuntia vuorokaudessa. Siinä pitäisi olla joka kerta ihminen tutkimassa sitä passia, että onko sulla passia vai ei. Jos se on pakko ottaa käyttöön, niin sitten pitää vain eläytyä, Sistonen sanoo.

Yrittäjä Simo Sistonen ei ottaisi koronapassia käyttöön omalla kuntosalillaan.

Koronapassille löytyy myös vankkaa kannatusta. Esimerkiksi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry korostaa lausunnossaan rokotteiden merkitystä ja järjestön mielestä koronatodistusta edellyttäviin ravintoloihin ja tapahtumiin ei pitäisi päästä enää negatiivisella koronatestillä, vaan täydellä rokotussarjalla tai sairastelulla koronataudilla.

MaRan mukaan koronapassin asemaa elinkeinotoiminnan mahdollistajana on syytä vahvistaa. Sitä ei kuitenkaan pitäisi voida käyttää rajoitusten mahdollistajana pidempään kuin rajoitukset ovat välttämättömiä. 

– Yrityksille tulee luoda mahdollisuus käyttää koronatodistusta pidempään kuin se rajoitusten vaihtoehtona on välttämätöntä. Esimerkiksi kansainväliset kongressi- ja messuasiakasyritykset saattavat edellyttää passin käyttöä, jotta ne osallistuvat tapahtumaan, toteaa järjestö lausunnossaan

Tukea passin laajentamiselle tulee myös palvelualan työntekijäpuolelta.

– Kyllä me olemme siihen myönteisesti suhtautuneet. Kaikki keinot, joilla pystyttäisiin pitämään elinkeinotoimintaa yllä ja meidänkin jäsenten työpaikkoja säilyttää ja heidän töitänsä säilyttää, niin kaikki keinot on tarpeen, sanoo Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen

Mahdollisesta laajennuksesta huolimatta koronapassia saisi edellyttää vain 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta. Passia ei saisi edellyttää lakisääteisissä palveluissa kuten esimerkiksi kirjastoissa, varhaiskasvatuksessa, koulutuksessa, sosiaali- ja terveyspalveluissa tai ruoan ja lääkkeiden hankkimisen yhteydessä. 

Koronapassia voisi kysyä vain asiakkailta, osallistujilta tai yleisöltä. Työntekijöiltä sitä ei voisi edellyttää. Väliaikainen laki on tarkoitus saada voimaan mahdollisimman pian ja se olisi voimassa tämän vuoden kesäkuun loppuun saakka.

Uutisaamussa ruodittiin koronapassin käyttöä ja uudistamista – katso koko keskustelu videolta:

9:32img

Tuoreimmat aiheesta

Koronapassi