Kansalaisaloite sai kannatusta eduskunnan istuntosalin vasemmalta laidalta, mutta hallituspuolueet suhtautuivat siihen nihkeästi.
Huumeiden valvotut käyttötilat jakoivat mielipiteitä eduskunnassa, kun kansanedustajat keskustelivat keskiviikkona asiaa koskevasta kansalaisaloitteesta.
Kesäkuussa eduskunnalle jätetyssä kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että Suomessa käynnistettäisiin lainvalmistelu mahdollistamaan huumausaineiden käyttötilakokeilu.
Kansalaisaloite sai kannatusta eduskunnan istuntosalin vasemmalta laidalta, kun taas salin oikealla laidalla ja hallituspuolueiden keskuudessa siihen suhtauduttiin selvästi nihkeämmin.
Käyttöhuonekokeilun kannattajat ja vastustajat jakoivat voimakkaan huolen Suomen huumausainetilanteen huolestuttavuudesta. Useiden puhujien puheenvuoroissa toistui maininta siitä, että Suomi on Euroopan kärkimaa alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa.
Monet puhujista muistuttivat myös siitä, että vuonna 2021 Suomessa oli huumekuolemia enemmän kuin kertaakaan mittaushistoriassa, kun huumeisiin kuoli lähes 290 henkilöä.
Lue myös: THL listasi kaksitoista keinoa huumekuolemien ehkäisyyn Suomessa
"Signaalivaikutus" huolettaa
Valvottujen käyttöhuoneiden vastustajat vetosivat ennen muuta niiden "signaalivaikutukseen".
– Tämänkaltainen moraaliton liberaali huumepolitiikka antaisi yhteiskunnalle ja meidän nuorillemme signaalin huumeidenkäytön hyväksyttävyydestä. Neutraali tai salliva suhtautuminen huumeisiin rohkaisee yhä nuorempia sekä kokeiluihin että siirtymään nopeammin hengenvaarallisiin piikkihuumeisiin, Kaisa Garedew (ps.) arvioi puheenvuorossaan.
Käyttöhuoneita on käytössä useissa Euroopan maissa ja myös Euroopan ulkopuolella. Päivi Räsäsen (kd.) mukaan muiden maiden kokemukset eivät osoita, että käyttöhuoneista olisi hyötyä yliannostuskuolemien vähentämisessä.
– Ongelmana on se, että käyttöhuoneet olisivat askel kohti voimakkaiden huumeiden laillistamista. Ne olisivat vahva signaali sille, että yhteiskuntana hyväksymme huumeiden käytön, eikä tällaista askelta tule kovin kevyesti ottaa, Räsänen sanoi.
Lue myös: Poliisi käski purkaa Helsinkiin pystytetyn huumeiden käyttöhuoneen: "Ei ole lain mukaista mahdollisuutta antaa toiminnan jatkua"
Myös THL kannattaa
Kansalaisaloitteen kannattajat vetosivat muun muassa siihen, että myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kannattanut käyttöhuonekokeilun toteuttamista. Kokeilun toteuttaminen on mukana THL:n syyskuussa julkistamalla 12 keinon listalla, jolla huumekuolemia voitaisiin ehkäistä.
Kokeilun kannattajat korostivat, että Suomen huumausainepolitiikassa tarvitaan uusia keinoja nyt vallitsevan surkean tilanteen parantamiseksi. Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Suomen nykyinen huumausainepolitiikka on johtanut siihen, että huumekuolemien määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa 27 prosenttia.
Ohisalon mukaan käyttöhuoneiden kautta ihmisiä voitaisiin ohjata esimerkiksi päihdevieroitus- ja kuntoutuspalveluiden piiriin ja heitä voitaisiin tukea siirtymisessä rikoksettomaan elämään.
– Valvotuissa huoneissa voitaisiin ehkäistä vakavia infektioita, jotka synnyttävät perusterveydenhuollolle ja erikoissairaanhoidolle tarpeetonta kuormaa, yhteiskunnalle kustannuksia, ja jotka voivat pahimmassa tapauksessa koitua päihteitä käyttävän kuolemaksi. Käyttöhuoneella voitaisiin ehkäistä myös tartuntatautien leviämistä suonensisäisesti päihteitä käyttävien keskuudessa, Ohisalo sanoi.
Ohisalon mukaan käyttöhuoneilla olisi terveysvaikutusten ohella lisäksi positiivisia vaikutuksia myös yleiseen järjestykseen ja julkisten tilojen siisteyteen.
– Voimme valita, ovatko käyttöhuoneet jatkossa valvottuja tiloja vai päiväkotiemme pihoja ja ostoskeskustemme vessoja, kuten tänään, Ohisalo sanoi.
Lue myös: Ministeri Grahn-Laasonen USU:lle: Kela-korvauksia korotetaan tuntuvasti viimeistään vuodenvaihteessa
4:17Tutkijan mukaan huumelainsäädäntöä pitäisi muuttaa ja valvotut käyttöhuoneet sallia.