Moskovan autopommi-isku: "Ilma on sakeana teorioista ja selityksistä" – Putinin luottomiehen arvellaan olleen alkuperäinen kohde

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Matti Pesu sanoo, että julkisuudessa liikkuu monia teorioita siitä, mikä taho on eilisen Moskovassa tapahtuneen autopommi-iskun takana.

– Ilma on sakeana teorioista ja selityksistä. 

Pesu kertoo, että sosiaalisessa mediassa eräs nationalistinen taho on ottanut iskun kontolleen. Täyttä varmuutta iskun tekijästä ja kohteesta ei vielä kuitenkaan ole.

Iskussa kuoli venäläistoimittaja Darja Dugina. Hän oli äärioikeistolaisen ajattelijan Aleksandr Duginin tytär. Kansainvälisessä mediassa Duginan isää on luonnehdittu toisinaan "Putinin aivoiksi".

Niin Duginin kuin Duginankin tiedettiin kuuluneen maan presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin ja tukeneen Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

Ukraina kiistää Venäjän syytökset, joiden mukaan Ukraina olisi iskun takana. Ukrainan presidentin neuvonantaja Mihailo Podoljakin mukaan Ukrainalla ei ole mitään tekemistä iskun kanssa. 

– Tässä vaiheessa, kun tilanne on epäselvä, niin kiinnittäisin huomiota siihen, minkälaista tarinaa Venäjän hallinto alkaa rakentaa, Pesu sanoo.

Alkaako Venäjän kansan tuki Putinia kohtaan rakoilla? 

Pesun mukaan Venäjällä ei ole nähtävissä erityisempää vastarintaa Putinia vastaan.

– Venäjän kansa on ollut varsin yhtenäisesti sodan takana. Kriittisiä ääniä maassa eittämättä on, mutta nekin ovat pysytelleet melko hiljaa sodan alkuvaiheita lukuun ottamatta.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Venäjällä on kuitenkin nähtävissä "selkeitä merkkejä kiihtyvästä kansalaisten vastarinnasta".

Puolustusvoimien pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri on samoilla linjoilla Aaltolan kanssa.

Twitterissä hän kirjoittaa, että "alustavien tietojen mukaan Duginin piti olla kyydissä. Jos pitää paikkansa, voi olla merkki sisäisestä valtakamppailusta Venäjällä."

Horjuuko Putinin valta ja miten asetelma Ukrainan kanssa on muuttunut? Katso UPIn johtavan tutkijan haastattelu kokonaisuudessaan:

Lue myös:

    Uusimmat