Ukrainan sota on ensimmäinen someajan sota – tutkija: "Ukraina on ollut Venäjää edellä tässä"

1:08img
Tällaista on sosiaalisen median aikakauden sodankäynti – katso sotahistorian tutkijan haastattelu!
Julkaistu 21.08.2022 18:17
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Toimittajan kuva
Pauliina Ainasoja

pauliina.ainasoja@mtv.fi

@ainasojapauliina

Ukrainan sota on jatkunut jo puoli vuotta, mikä on sotahistorian tutkija Lasse Laaksosen mukaan pitkä aika. Sota on ensimmäinen, jota olemme voineet seurata käytännössä reaaliajassa.

MTV Uutiset Livessä vieraillut Laaksonen kuvailee Ukrainan sodan luonnetta poikkeukselliseksi, sillä se on ensimmäinen sosiaalisen median aikakauden sota.

– Sodan luonne on kuitenkin poikkeuksellinen historiallisessa merkityksessä. Kyseessä on ensimmäinen someajan sota, Laaksonen sanoo.

Lue myös: "Putinin ase on nälkä": Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan kulunut pian puoli vuotta – tutkija kertoo, miksei sodan päättyminen ole näköpiirissä

Sodan alusta alkaen olemme voineet seurata sodan tapahtumia lähes reaaliajassa sosiaalisesta mediasta. Sosiaalisella medialla on ollut suuri merkitys siihen, millaista mielikuvaa sodasta rakennetaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyillä on ollut suuri vaikutus siihen, miltä sota näyttää ukrainalaisten kannalta.

Lue myös: Mika Aaltola: "Venäjällä selkeitä merkkejä kiihtyvästä kansalaisten vastarinnasta" – Venäjä voi lisätä sabotaasejaan EU-alueella

– Sillä on ollut strategista merkitystä, jos ajatellaan Ukrainan mielikuvien luomista. Ukraina on ollut hyvin paljon edellä Venäjää tässä, vaikka Venäjää pidettiin hyvin etevinä. Sota on näyttänyt, että Zelenskyi näyttelijänä ja mediaammattilaisena on hyvin etevä tässä.

"Totuuden merkitys on heikompi"

Vaikka sotapropagandaa on ollut aina, sosiaalinen media on korostanut virheellisten tietojen leviämistä sodasta. Vaikka tieto kulkee nyt nopeammin, se ei välttämättä ole yhtä luotettavaa.

– Vietnamin sota oli ensimmäinen TV-sota. Ukrainan sota on ensimmäinen sota, jota voidaan seurata tarkemmin kuin koskaan aiemmin. Siihen liittyy mielikuvia sekä tieto- ja todellisuusarviointi. Totuuden merkitys on monessa suhteessa paljon heikompi kuin aiemmin, vaikka sotapropagandaa on aiemminkin ollut, Laaksonen kommentoi.

Lue myös: Zelenskyiltä varoitus: "Tulevalla viikolla Venäjä voi yrittää jotain erityisen ikävää, jotain todella säälimätöntä

Sosiaalinen median aikakaudella tarinat korostuvat. Henkeä riipaisevista, jopa raaoista kuvista ja videoista tuli hetkessä arkipäivää koko maailmassa.

– Sotarikokset ja tihutyöt, brutaali sodankäynti ovat korostuneet. Tappioluvuista ei ole tarkkaa tietoa, joka kuuluu osittain somesodan luonteeseen. Nämä ovat sellaisia uutisia, joilla halutaan luoda tarinaa ja kerätä sympatiaa.

Katso sotahistorian tutkija Lasse Laaksosen koko haastattelu alta!

15:12img

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota