Venäjän presidentti Vladimir Putin kritisoi vuosittaisessa lehdistötilaisuudessaan spekuloijia, jotka tienaavat vaihtamalla rahaa kurssin mukaan. Harva moskovalainen suostuu kertomaan nimellään vaihtaneensa ruplansa dollareiksi, vaikka niin olisi tehnyt jo aiemmin.
Vaikka Putin viittasi puheellaan erityisesti suursijoittajiin, jotka keinottelevat valuuttakurssilla, myös Moskovan kaduilla valuutanvaihdoksia tunnutaan pitävän häpeällisinä.
- Ei kukaan suostu teille siitä kertomaan, vaikka olisivatkin vaihtaneet rahansa, sanoo 50-vuotias Mihail dollareista kysyttäessä.
Hän myöntää vaihtaneensa omat rahansa kolme viikkoa sitten dollareiksi, ja sanoo haluavansa esiintyä vain etunimellään.
Mutta Moskovassa vieraileva Pavel Hvorostinin myöntää vaihtaneensa ruplia dollareiksi, mutta vain vähän, ja ensisijaisesti ”keräilymielessä”.
Toisaalta enää rahanvaihto ei ole kannattavaa. Rahanvaihtopisteissä yhdestä eurosta voi hyvinkin joutua pulittamaan 5—10 ruplaa ylimääräistä.
”Rupla nousee vielä”
Poikkeus sääntöön on Maria Voronina, joka kertoo avoimesti vaihtaneensa ruplansa dollareiksi jo syyskuussa. Silloin ruplan kurssi oli vielä alle 50 ruplaa per euro. Voronina on syystäkin tyytyväinen.
Silti hän on huolissaan venäläisten pankkien puolesta.
- Suurimmat pankit eivät voi kaatua, koska valtio ei antaisi niiden kaatua. Pienemmille voi käydä toisin, hän sanoo.
Voroninan omat tilit ovat Gazprombankissa ja Bank Moskvy:ssä, joiden hän uskoo kestävän pienen ravistelun.
- Suuret pankit ovat myös selviytyneet jo usemmasta kriisistä.
Vaikka Voronina on vaihtanut rahansa dollareiksi, hän uskoo ruplan toipuvan kevään myötä. Samoin uskoo Pavel Hvorostinin, joka uskoo kurssin normalisoituvan jo tammikuussa.