Venäjällä ruplan arvo on ollut tällä viikolla nopeassa pudotuksessa.
Ruplan arvon ja öljyn hinnan lasku pakottavat nyt Venäjän vallanpitäjät tekemään talouspäätöksiä, joita on tähän asti vältelty. Samalla tyytymättömyys venäläisten keskuudessa kasvaa.
Kansalaisten turhautuminen on näkynyt viime aikoina myös kaduilla pieninä näennäisesti epäpoliittisina mielenosoituksina, kertoo kirjeenvaihtaja Ida Tikka. Esimerkiksi Moskovassa on osoitettu mieltä maksullista parkkeerausta vastaan, kun taas Sotshissa ja Krasnodarissa eläkeläiset ovat kokoontuneet osoittamaan mieltään etuuksiensa leikkausta vastaan.
Venäläislehti RBK:n saamien tietojen mukaan hallitus suunnittelee 400 miljardin ruplan tukipakettia, mutta sitä vastustetaan jo hallituksen sisällä. Sopuun ei tunnuta pääsevän myöskään siitä, mistä leikata menoja. Syksyn duuman vaalien takia kukaan ei halua leikata valtiontyöntekijöiltä, eläkeläisistä puhumattakaan.
Myös viidenneksen valtionbudjetista nielevät puolustusmenot on onnistuttu perustelemaan hyvin kansalle.
Danske Bankin ekonomisti Vladimir Miklashevsky sanoo MTV:n Seitsemän uutisten haastattelussa, että nimenomaan öljyn hinta laskee ennusteita.
On arvioitu, että Venäjän vararahastot loppuvat vuoden loppuun mennessä.
– Jos budjettiin tehdään leikkauksia ja öljyn hinta pysyisi vähänkään korkeammalla, rahastot saattaisivat riittää yli tämän vuoden. Mutta jos näin ei käy, leikkauksia joudutaan tekemään esimerkiksi sosiaalimenoista tai puolustusmenoista. Venäjä voi joutua myös ottamaan kansainvälistä lainaa.
Presidentti Vladimir Putin on puhunut jopa uusien ruplien painamisesta. Asiantuntijan mukaan ruplien painaminen vain kiihdyttäsi inflaatiota.
Miklashevskyn mukaan Venäläiset ovat kuitenkin tyytyväisiä, varsinkin, kun työttömyysluvut ovat alhaiset.
– Jos ihmisillä on töitä, ollaan tyytyväisiä. Vaikka olisikin vain pätkätöitä, ollaan tyytyväisiä, että elämä jatkuu.