Moskovan lahjoittama kohupatsas poistuu katukuvasta – paluu kuitenkin luvassa

Helsingin Hakaniemenrannassa sijaitseva Maailman rauha -veistos siirtyy elokuussa varastoon.

Helsinki sai veistoksen lahjoituksena Moskovan kaupungilta ja se paljastettiin yleisölle vuonna 1990. Patsaalle tulee nyt kuitenkin lähtö, sillä Hakaniemenrannan katulinjaus muuttuu Kruunusillat-pikaraitiotien myötä niin, että patsaan kohdalta kulkee jalkakäytävä.

Työmaan ajaksi patsas siirretään varastoon, mutta joitain vuosia kestävän työmaan jälkeen se olisi tarkoitus palauttaa lähelle alkuperäistä paikkaansa.

Kovaa kritiikkiä saanut patsas koetettu jopa räjäyttää

Silloisesta Neuvostoliitosta saatu veistos on herättänyt paljon keskustelua ja kritiikkiä koko esilläolonsa ajan, mutta patsas on noussut jälleen julkiseen keskusteluun Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Kritiikkinä Venäjän sotatoimille patsaan jalustaa on muun muassa töhritty ja patsasta on koristeltu Ukrainan lipuin.

Ukrainassa käydyn sodan aiheuttamat seuraukset patsaalle ovat kuitenkin historiaan verrattuna vähäisiä. Vuonna 1991 kolmen opiskelijan joukko kävi turmelemassa patsaan hahmot tervalla ja höyhenillä. Vuonna 2010 veistos puolestaan yritettiin räjäyttää kaasupullolla.

”Kaupunkiin kuuluvat historialliset kerrostumat”

Helsingin kaupungin vs. kulttuurijohtaja Reetta Heiskanen kertoo, että patsas on herättänyt paljon mielipiteitä maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi, mutta muistuttaa, että veistos on itsessään historiallinen. Hänen mukaansa on taideteoksille tyypillistä, että niihin liitetään erilaisia tulkintoja eri aikoina.

Julkisessa keskustelussa on ollut esillä myös mahdollisuus siitä, että veistosta ei enää palautettaisi takaisin ulkotiloihin. Heiskanen ei tätä kannata.

– Kaupunkiin kuuluvat historialliset kerrostumat. Välillä on myös ikäviä aiheita, ja toisaalta taide voi toisaalta opettaa meitä käsittelemään niitä ja koko maailman tilannetta, hän sanoo.

– Itse lähden siitä, että maailman rauha on todella kannatettava ajatus ja siihen meidän täytyy kaikissa muodoissa pyrkiä ja siksi toivon, että veistoksestakin keskusteltaisiin maltillisesti.

Lue myös:

    Uusimmat