Motoristit ja veneilijät nyreissään hallituksen kaavailemista uusista veroista

vero verottaja veronpalautus veroilmoitus verot veronmaksaja
Lehtikuva
Julkaistu 29.12.2016 19:07(Päivitetty 29.12.2016 19:19)

MTV UUTISET - STT

Moottoripyöräharrastajat ja -kauppiaat ovat tuohtuneet hallituksen valmistelemasta vuotuisesta 150 euron moottoripyöräverosta. Hallituksen lakiluonnos lähti joulun alla lausuntokierrokselle. Moottoripyörien ohella hallitus haluaa panna verolle myös yli 9 metrin pituiset ja yli 50 hevosvoimaisen moottorin veneet. 

Uusien verojen on määrä tulla voimaan kesään mennessä, jos eduskunta ne hyväksyy. 

Moottoripyöräharrastajia kimmastuttaa etenkin veron määräytymisperusteiden epäreiluus esimerkiksi kesäkäytössä oleviin henkilöautoihin nähden. Henkilöautojen kohdalla vero voidaan maksaa käyttöpäivien mukaisesti, mutta moottoripyörien kohdalla yhdestäkin käyttöpäivästä pitää maksaa koko 150 euron summa. 

– Veron määräytymisperusteet ovat epäreilut ja epätasa-arvoiset muihin verotettaviin tieliikenneajoneuvoihin nähden, Suomen Motoristit ry:n veroasiantuntija Juha Tervonen moittii. 

Tervonen kaipaa hallitukselta liikennepoliittisia ja yhteiskuntapoliittisia perusteluja verolle, joka nyt näyttäytyy vain omituisena, satunnaiseen ajoneuvoryhmään kohdistuvana pisteverona. 

Samoin motoristeja kismittää veron yhteydessä annettu mielikuva moottoripyöräharrastuksesta rikkaan yläluokan hupina, jota sietääkin verottaa. Erityisesti motoristien korvaan pisti perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin hallituksen syyskuisessa veroinfossa esittämä kommentti "juppiskootterien" verottamisesta. 

Motoristiaktiivit korostavat, että moottoripyöräily on kaiken kansan harrastus ja liikkumismuoto, jonka harrastajissa suurituloiset ovat pieni vähemmistö. 

– Se motoristikunta jota minä tunnen pitkältä ajalta - ja tunnen motoristikuntaa aika laajalti - siinä porukassa jupit loistavat poissaolollaan, Tervonen sanoo. 

Pyöräkauppa vahvassa alamäessä 

Teknisen Kaupan Liitossa moottoripyöräverokeskustelua on seurattu huolestuneina. Liiton moottoripyöräjaoston asiamies Hannu Kyyhkynen puhuu rankaisuverosta, joka syöksee jo entuudestaan vaikeuksissa olleen moottoripyöräkaupan entistä syvempiin ongelmiin. 

Moottoripyöräkauppa on kärsinyt pahasti kansantalouden yskähtelystä, sillä ensirekisteröintien määrä on pudonnut vuoden 2007 yli 11000 pyörästä tämän vuoden hieman yli 3000 pyörään. Ensi vuonna ensirekisteröintien arvioidaan veron toteutuessa putoavan edelleen noin 2300:aan. 

Kyyhkynen arvioi, että jälleenmyyjäkentässä nähdään lisää konkursseja. 

– Tämä vero kohtelee täysin kohtuuttomasti yhtä toimialaa ja harrastusta, Kyyhkynen sanoo. 

Kyyhkynen arvioi, että verokertymä jää merkittävästi pienemmäksi kuin mitä valtiovarainministeriö arvioi. Ministeriössä on laskettu, että veron myötä liikenteessä olevien pyörien määrä putoaa 10 prosentilla, kun taas Kyyhkynen uskoo luvun nousevan 30-40 prosenttiin.

"Venevero kääntyy itseään vastaan"

Veneilijöiden etujärjestön mukaan hallituksen valmistelema 100-300 euron vuotuinen venevero kääntyy itseään vastaan, koska se pudottaa polttoainekaupan, venematkailun ja venekaupan saatavia verotuloja. Järjestön mukaan veron vaikutus valtion kokonaiskertymään on useita miljoonia euroja negatiivinen. 

Hallituksen valmistelema vero koskisi yli yhdeksän metrin pituisia ja yli 38 kilowatin eli yli 50 hevosvoiman moottoritehon veneitä. 

Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n jäsenkyselyn mukaan venevero vähentäisi tuntuvasti suomalaisten veneilyä, järjestön liittohallituksen puheenjohtaja Samuli Salanterä kertoo. 

– Jos perhe jättää yhden moottorivenematkan Ahvenanmaalle tekemättä, valtio menettää siinä saman verran verotuloja kuin mitä se tällä verolla saa, Salanterä laskee. 

Salanterän mukaan venevero myös lisää suomalaisveneiden ulosliputtamista Viron lipun alle. Monet isot suomalaisveneet viedään jo nyt talvisäilytykseen Suomenlahden etelärannalle, joten kynnys ulosliputtamiseen ei ole korkea. 

Viron-liikenteen lisääntyminen voi nakertaa tuntuvasti suomalaisen venekaupan, -teollisuuden ja -huollon liikevaihtoa, Salanterä varoittaa.  

Salanterän mukaan myös veronkanto voi muodostua oletettua hankalammaksi, sillä venerekisterin tiedot eivät ole ajan tasalla. Rekisteriä ei alun perin laadittu verottamista silmälläpitäen ja rekisterissä on paljon haamuveneitä. 

– Moni tulee saamaan verolapun veneestä, jota ei ole vuosiin omistanut, joka on pistetty juhannuskokkoon tai myyty muualle.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa