MPKK:n tutkija: Venäjälle kohdistuvat lennokki-iskut näyttävät Ukrainan tekemiltä – osa luultavasti lähetetty Venäjän sisältä

OMA ukrainan seuranta 2108 pommikone
Venäjän lippulaivaksikin kuvaillun pitkän matkan Tupolev Tu-22 -pommituskoneen väitettiin tuhoutuneen Ukrainan droneiskussa elokuussa 2023.
Julkaistu 22.08.2023 15:06

MTV UUTISET – STT

Heinäkuun lopussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti, että sota on tulossa Venäjälle, ja että kohteena ovat symboliset keskukset ja sotilastukikohdat. Näin näyttää käyneen.

Esimerkiksi viime viikolla Moskovassa lennokki tippui keskustassa sijaitsevan messukeskuksen päälle. Aiemmin elokuussa liikekeskustassa sijaitseva toimistotalo jäi kahteen otteeseen ilmatorjunnan pudottamien lennokkien romun alle. Venäjä väitti torjuneensa lennokkeja pääkaupungin alueella viimeksi varhain tiistaina.

Maanpuolustuskorkeakoulun opettajan ja väitöskirjatutkijan, kapteeni Aleksanteri Sirénin mukaan voisi sanoa, että iskujen määrä on kasvanut viime vuoteen verrattuna räjähdysmäisesti.

– Kun viikossa tulee useita iskuja, niin kyllähän se kielii siitä, että suorituskyky ja osaaminen ovat kehittyneet ja kalustoa iskujen toteuttamiseen löytyy, Sirén sanoo STT:lle.

Venäläiset myös kohdistavat iskunsa lennokkitoimintaan. Viime viikolla Pohjois-Ukrainan Tshernihivin tuhoisassa iskussa venäläinen ohjus osui suoraan teatteriin. Rakennuksessa isännöitiin lennokkivalmistajien kokoontumista, kaupungin pormestari kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Lue myös: Brittitiedustelu: Ukrainan droneiskut ovat muistutus Putinin epäonnistumisesta

Osa lennokeista jaksaisi Moskovaan

Käytetyn kaluston perusteella lennokki-iskut myös vaikuttavat Ukrainan tekemiltä, Sirén sanoo. Iskuista on tunnistettu kuusi eri lennokkityyppiä, jotka ovat ukrainalaisvalmisteisia.

– Se antaisi vahvaa osviittaa siitä, että Ukraina on iskujen takana, mutta varmuutta siihen ei tietenkään voi tässä vaiheessa vielä olla, Sirén kertoo.

Näyttää myös siltä, ettei Ukrainan länsiliittolaisten antamia lennokkeja ole käytetty iskuissa.

Mutta onko Ukrainalla tosiaan kykyä saada lennokkejaan Ukrainasta Moskovaan asti? Sirénin mukaan näyttää siltä, että on.

Yksi tunnistetuista lennokkityypeistä on UJ-22, jonka kantama on pisimmillään 800 kilometriä. Lennokin pystyisi siis lähettämään Ukrainan rajojen sisältä ja lennättämään ohjelmoituna Moskovaan, Sirén sanoo.

Useissa iskuissa nähty Bober-lennokki taas pystyisi ilmoitettujen tietojen perusteella jopa tuhannen kilometrin matkaan.

1:54imgMoskovalaiset hätkähtivät öistä drone-iskua: "Ajattelin viedä perheeni pois joksikin aikaa"

Lennokkeja lähetetään myös Venäjältä

Sirénin mukaan osa iskuissa käytetyistä lennokeista näyttää tosin olevan lyhyemmän kantaman lennokkeja, joita ei ole ollut mahdollista laukaista Ukrainan maaperältä.

Valokuvien perusteella tunnistetun lennokkityypin suorituskyky on suurimmillaan sata tai kaksisataa kilometriä.

Tällainen lennokki on nähty esimerkiksi Moskovan alueella toukokuun lopussa.

– Kaikki lennokit eivät ole lähteneet Ukrainan alueelta, vaan osa on lähtenyt Venäjän alueen sisältä. Ei vain ole mahdollista, että tuo lentäisi sen (Ukrainan ja Venäjän välisen) etäisyyden, Sirén sanoo.

Lennokkityypin valmistaja tai malli ei ole toistaiseksi tiedossa. Mistä Ukraina niitä saa ja kuka niitä sille toimittaa, on kysymys jota seuraavien kuukausien aikana varmasti selvitetään, Sirén sanoo.

Sunnuntaina raportoitiin Länsi-Venäjällä Novgorodin alueella Soltsyn lentokentän lähellä tapahtuneesta iskusta, joka tehtiin julkisten lähteiden perusteella kopterityyppisillä lennokeilla. Niiden toimintasäteessä puhutaan enemmän kymmenistä kuin sadoista kilometreistä, Sirén sanoo.

– Siellä on todennäköisesti jotain joukkotoimintaa, joka näitä toteuttaa, Sirén arvioi.

Kyse voi olla ukrainalaismielisistä venäläisjoukoista.

Lue myös: BBC: Ukrainalaislennokin väitetään tuhonneen Venäjän supersoonisen pommikoneen

"Iskuja voi tulla minne tahansa"

Pitkän kantaman lennokki-iskut pyrkivät häiritsemään Venäjän logistiikkaketjuja ja näin siirtämään sodan painopistettä Venäjän puolustusrintamalta Ukrainassa.

–  On pakko alkaa huomioimaan se, että iskuja voi tulla minne tahansa. Venäjän joukot eivät pysty enää toimimaan omalla maaperällään niin vapaasti, Sirén sanoo.

Tavalliset venäläiset on pidetty tähän mennessä etäällä sodasta, mutta lennokki-iskujen myötä sekin voi muuttua.

–  Kun sota tuleekin omalle kotiovelle, kyllähän se alkaa myös vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen, Sirén toteaa.

Lue myös: Dronevideo näyttää, miten ukrainalaissotilaat väitetysti vyöryttävät venäläisasemia Etelä-Ukrainassa

Sirénin arvion mukaan lennokki-iskut tulevat jatkossa lisääntymään, mutteivät enää räjähdysmäisesti. Iskuja jatketaan tasaisesti eri puolille.

–  Sillä pyritään pitämään myös rintama-alueella olevat joukot varpaillaan, Sirén sanoo.

Myös Ukrainan tähänastinen viestintälinja luultavasti pitää, Sirén arvioi.

–  Ukraina ei tule suoraan myöntämään, että he ovat iskujen takana. Vihjaillaan, mutta ei myönnetä, kierrellään tarkkaa vastausta, hän sanoo.

1:54imgKatso myös: Isä ja poika taistelevat rinnakkain Ukrainan sodassa: "Yritämme elää kuin yhtenä perheenä"

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä