MTV Kiovassa: Zelenskyi toivoo länsimaiden "poistavan Ukrainalta käsiraudat"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut itsenäisyyspäivän puheessaan Ukrainan saattavan ulottaa iskunsa minne tahansa Venäjällä. Ukraina juhlii tänään 33. itsenäisyyspäiväänsä.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoo Kiovasta, että itsenäisyyspäivää on vietetty maan pääkaupungissa hiljaisesti. Yksi suuri syy on aamulla kuultu laaja ilmahälytysvaroitus.

– Tiedustelija oli saanut vihiä siitä, että Venäjä olisi valmistelemassa suurta ohjus- ja drooni-iskua  [Kiovaan] ja että ihmisten ei kannattaisi kerääntyä suuriin joukkokokoontumisiin, Nurminen selvittää.

Aseapua kaivataan kipeästi

Nurmisen mukaan Ukraina kaipaa kipeästi uutta aseapua.

Nurmisen mukaan presidentti Volodymyr Zelenskyi toivoi itsenäisyyspäivän puheissaan länsimaiden myös poistavan Ukrainalta ”käsiraudat” länsiaseiden käyttämisestä ja antaa sen iskeä niillä Venäjällä niin syvälle kuin se haluaa.

Ukraina ja Venäjä vaihtoivat sotavankeja

Ukraina ja Venäjä vaihtoivat tänään myös sotavankeja.

Molempien kerrottiin palauttaneen toisilleen 115 sotavankia. Yhteensä 230 vangin palautuksista neuvoteltiin Arabiemiraattien johdolla, joka on toiminut aiemminkin välittäjänä neuvotteluissa.

– Jälleen 115 puolustajistamme palasi kotiin, Zelenskyi kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Venäjä taas kertoi, että sille palautettavat vangit oli otettu vangiksi Kurskin alueella.

Ukraina käynnisti yllätyshyökkäyksen Venäjällä sijaitsevalle Kurskin alueelle elokuun alussa.

"Venäjä tulee tuntemaan kostomme"

Zelenskyi totesi itsenäisyyspäivän puheessaan, että Venäjä halusi tuhota Ukrainan, mutta sen sijaan sota on palannut Venäjän kotimaaperälle. Zelenskyi viittasi tällä hyökkäykseen Kurskiin.

Hän myös sanoi, että Ukraina onnistui taas yllättämään ja että Venäjä tulee tietämään, miltä kosto tuntuu.

– Jokainen, joka haluaa kylvää pahuutta maaperällemme, tulee poimimaan sen hedelmät omalta alueeltaan. Tämä ei ole ennustus, ei vahingoniloa eikä sokea kosto. Tämä on oikeutta, Zelenskyi sanoi.

Hän myös kuvasi Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia sairaaksi vanhukseksi, joka uhkailee kaikkia toistuvasti punaisen napin painamisella. Zelenskyi viittasi tällä Putinin ydinaseuhkailuihin.

Zelenskyin puhe on kuvattu Sumyn alueella, jossa hän vieraili muutama päivä sitten. Zelenskyin mukaan videon kuvauspaikka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä paikasta, josta Ukrainan joukot ylittivät rajan elokuun 6. päivänä käynnistäessään hyökkäyksen Venäjän puolelle.

Viisi kuollut itsenäisyyspäivän iskussa

Ukrainan itsenäisyyspäivää vietettiin nyt jo kolmatta kertaa Venäjän laajan hyökkäyssodan keskellä.

Viiden ihmisen kerrottiin kuolleen ja viiden haavoittuneen Venäjän pommituksessa maan itäosassa sijaitsevassa Kostjantynivkassa.

Ukrainan itsenäisyyspäivää juhlittiin ja kunnioitettiin lauantaina myös Ukrainan ulkopuolella. Erilaisia Ukrainan itsenäisyyttä juhlistavia tapahtumia oli ilmoitettu yli 200 eri puolilla maailman.

Useilla kansainvälisillä lentokentillä, myös Helsinki–Vantaalla, lentokentän näytöissä näytettiin lauantaina ihmisten solidaarisuuden osoituksia Ukrainalle ja ukrainalaisille.

Venäjän alaisen ortodoksikirkon toiminta kiellettiin

Zelenskyi allekirjoitti itsenäisyyspäivänä lain, joka kieltää Moskovan patriarkaatin alaisen Ukrainan ortodoksikirkon toiminnan maassa.

Kirkkoa on monissa yhteyksissä syytetty Venäjän kantojen myötäilystä. Ortodoksikirkko kutsuu itseään ukrainalaiseksi kirkoksi ja väittää olevansa itsenäinen Moskovan ohjauksesta, mutta moni on kyseenalaistanut väitteen.

Venäjällä patriarkka Kirillin johtama ortodoksikirkko on tukenut avoimesti Venäjän käymää hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Kieltolistalle päätynyt kirkko on toinen kahdesta Ukrainassa toimivasta suuresta ortodoksisesta kirkosta. Maassa toimii myös ukrainalainen ortodoksinen kirkko, jolla on Konstantinopolin patriarkaatin tunnustama itsenäinen asema.

Lue myös:

    Uusimmat