Zelenskyi haukkuu Putinia: "Sairas vanhus"

Ukraina viettää itsenäisyyspäivää kolmatta kertaa itsenäisyyskamppailun keskellä.

Ukrainassa presidentti Volodymyr Zelenskyi on allekirjoittanut lain, joka kieltää Moskovan patriarkaatin alaisen Ukrainan ortodoksikirkon toiminnan maassa

Kirkkoa on monissa yhteyksissä syytetty Venäjän kantojen myötäilystä. Ortodoksikirkko kutsuu itseään ukrainalaiseksi kirkoksi ja väittää olevansa itsenäinen Moskovan ohjauksesta, mutta moni on kyseenalaistanut väitteen.

Venäjällä patriarkka Kirillin johtama ortodoksikirkko on tukenut avoimesti Venäjän käymää hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Kieltolistalle päätynyt kirkko on toinen kahdesta Ukrainassa toimivasta suuresta ortodoksisesta kirkosta. Maassa toimii myös ukrainalainen ortodoksinen kirkko, jolla on Konstantinopolin patriarkaatin tunnustama itsenäinen asema.

Kiistelty laki hyväksyttiin Ukrainan itsenäisyyspäivänä, jota vietetään maassa tänään kolmatta kertaa Venäjän laajan hyökkäyssodan keskellä. Kyseessä on maan 33. itsenäisyyspäivä.

Zelenskyi: Venäjä tulee tuntemaan kostomme

Zelenskyi totesi itsenäisyyspäivän puheessaan, että Venäjä halusi tuhota Ukrainan, mutta sen sijaan sota on palannut Venäjän kotimaaperälle. Zelenskyi viittasi tällä Ukrainan elokuun alussa käynnistämään hyökkäykseen Venäjän Kurskiin.

Hän myös sanoi, että Ukraina onnistui taas yllättämään ja että Venäjä tulee tietämään, miltä kosto tuntuu.

– Jokainen, joka haluaa kylvää pahuutta maaperällemme, tulee poimimaan sen hedelmät omalta alueeltaan. Tämä ei ole ennustus, ei vahingoniloa eikä sokea kosto. Tämä on oikeutta, Zelenskyi sanoi.

Hän myös kuvasi Venäjän presidentti Vladimir Putinia sairaaksi vanhukseksi, joka uhkailee kaikkia toistuvasti punaisen napin painamisella. Zelenskyi viittasi tällä Putinin ydinaseuhkailuihin.

Zelenskyin puhe on kuvattu Sumyn alueella, jossa hän vieraili muutama päivä sitten. Zelenskyin mukaan videon kuvauspaikka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä paikasta, josta Ukrainan joukot ylittivät rajan elokuun 6. päivänä käynnistääkseen hyökkäyksen Venäjän puolelle.

Ilmaiskujen uhka varjostaa juhlintaa

Itsenäisyyspäivää juhlitaan Ukrainassa sodan keskellä eri tavoin. Pääkaupungissa Kiovassa järjestetään ensimmäistä kertaa sitten hyökkäyssodan alkamisen muun muassa itsenäisyyttä juhliva taidetapahtuma itsenäisyysviikolla.

Ilmaiskujen uhka varjostaa itsenäisyyspäivää tänäkin vuonna. Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähetystö varoitti aiemmin tällä viikolla, että Venäjän lennokki- ja ohjusiskujen riski on koholla ympäri Ukrainaa itsenäisyyspäivän vuoksi.

Ukrainan itsenäisyyspäivää juhlitaan ja kunnioitetaan myös Ukrainan ulkopuolella. Erilaisia Ukrainan itsenäisyyttä juhlistavia tapahtumia on ilmoitettu yli 200 ympäri maailman. Useilla kansainvälisillä lentokentillä, myös Helsinki–Vantaalla, lentokentän näytöissä toistetaan ihmisten solidaarisuuden osoituksia Ukrainalle ja ukrainalaisille.

Suomessa Ukrainan itsenäisyyspäivää muistetaan virallisesti liputuksella Senaatintorilla ja ulkoministeriön Merikasarmilla. Ulkoministeriön rakennus myös valaistaan lauantai-iltana Ukrainan lipun värein sinikeltaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat