Kenelläpä ei olisi kännykkä pudonnut joskus vahingossa lattialle tai kadulle.
Ongelmana on, että älypuhelimen suuri näyttö ottaa iskun usein pahasti vastaan ja saattaa mennä rytäkässä pahastikin särölle. Hajonneen näyttölasin vaihtaminen ei ole puolestaan kovinkaan halpaa puuhaa.
Tämän takia kallisarvoinen älypuhelin kannattaakin suojata joko suojakuorella ja/tai näyttöä suojaavalla suojalasilla.
Kännykkävalmistajat ovat lisänneet suojakalvojen kehittäjien haastetta tuomalla markkinoille kaarevareunaisia näyttöjä. Kaareva reuna asettaa näytön entistä herkemmin alttiiksi iskuille ja lisäksi se vaatii suojakalvolta erittäin napakkaa istuvuutta.
Panzer mainostaa suojakalvojaan ultimaattisena suojana kolhuja vastaan. Mainosteksteissä vilahtaa jopa toteamus: ”Lähes tuhoutumaton”.
MTV Digi päätti kokeilla asiaa: Otimme testiin Samsungin kaarevalla näytöllä varustetun Galaxy S7 Edge -kännykän, johon kiinnitimme Panzer Premium Full Fit Glass -näytönsuojan. Kaareva näytönsuoja peittää tehokkaasti kännykän suuren näytön reunasta reunaan. Suoja on tehty 0,24 millimetriä ohuesta lasista, jonka kerrotaan olevan yhdeksän kertaa tavallista lasia kestävämpää.
Kiinnittyy helposti kännykkään
Suojalasin kiinnitys kännykkään on kiitettävän helppoa. Näytön lasi puhdistetaan mukana toimitettavalla kostealla puhdistuspyyhkeellä, jonka jälkeen näyttö pyyhitään vielä pienellä mikrokuituliinalla.
Suojalasi kiinnittyy näytölle napakasti ja se näyttää lisäksi tyylikkäältä. Aivan puhelimen alareunassa suojalasin kiinnityksessä on havaittavissa pientä naksahtelua puhelinta käytettäessä, mutta tämä on melko huomaamatonta ja yleisvaikutelma suojalasin jämäkkyydestä on kohtalaisen hyvä näytön kaarevuudesta huolimatta.
Suojalasin asentaminen ei myöskään vaikuta näytön herkkyyteen eikä se vaikuta negatiivisesti kuvan kirkkauteen
Tapahtui oikea vahinko, ja suojalasi meni päreiksi
Olimme pohtimassa miten kaarevareunaisen näytönsuojan kestävyyttä olisi hyvä testata, kun meille sattui oikeasti arkielämän tyypillinen vahinko.
Allekirjoittanut istui työtuolilla ja testikännykkämme putosi vahingossa housujen taskusta puiselle lattialle noin 50 sentin korkeudelta.
Kolaus ei ollut mitenkään kova, mutta kännykkä putosi lattialle pahimmassa mahdollisessa asennossa: näytön kaareva kulmaosa otti iskun vastaan.
Panzer-lasi oli mennyt kulmasta säröille ja lisäksi suojalasin yläreunaan ilmestyi kaksi pitkää halkeamaa.
Tulos oli hieman hämmentävä, sillä pudotus oli hyvin pieni. Puhelimen oma näyttö oli kuitenkin täysin ehjä, joten siinä mielessä suoja oli ajanut asiansa. Tosin luurin oma näyttö olisi saattanut kestää vahingoittumattomana ilman suojaakin kyseisestä pienestä pudotuksesta.
Toinenkin suojalasi säröytyi
Otimme kokeiluun myös toisen Panzer-suojalasin, jossa havaitsimme vastaavanlaista alttiutta murtumiselle.
Olimme nostamassa puhelimeen kiinnitettyä suojalasia varovasti irti, kun kalvon yläreunassa kulkevaan kapeaan kaistaleeseen ilmestyi murtuma. Tämäkin murtuma tuntui syntyvän yllättävän helposti.
Päätelmät: Ei tuhoutumaton, mutta uhrautuva
Panzer-suojalasin kaarevan toteutuksen tapauksessa voitaneen todeta, että kyseessä ei todellakaan ole ”lähes tuhoutumaton” tuote, kuten mainostekstit hehkuttavat.
Kaksi suojalasia säröytyi käyttötestissämme yllättävän helposti. Kokeilun perusteella jäikin tunne, että kyseessä ei ole välttämättä kovinkaan pitkäikäinen tuote kovassa arkisessa käytössä.
Tosin tässä pitää huomioida, että kaareva kännykän näyttö on erittäin haasteellinen ympäristö suojakalvolle.
Ja toisaalta suojakalvon ei tarvitsekaan olla tuhoutumaton: Tärkein asia on, että se suojaa kännykkää juuri siltä kriittiseltä iskulta. Kokeilussamme Panzer otti kännykän iskun uhrautuvasti vastaan ja puhelimen oma näyttö säilyi ehjänä, olkoonkin että pudotus tapahtui hyvin matalalta.
Joka tapauksessa noin 30 euroa maksavan suojalasin vaihto tulee edullisemmaksi kuin puhelimen näytön uusiminen.