MTV kokeili: Näin muutat perustelevision monipuoliseksi Smart TV:ksi halvalla

Onko sinulla televisio, joka on hankittu ennen älytelevisioiden valtakautta tai haluatko kenties nykyisestä älytelevisiostasi entistäkin monipuolisemman?

Yksi käyttökelpoinen tapa on kytkeä television HDMI-liitäntään pienikokoinen ja edullinen multimediatoistin.

Markkinoilla on useita tulitikkuaskin kokoisia "minitietokoneita", jotka tuovat televisioruudulle Googlen Android-käyttöjärjestelmän kaikkine ominaisuuksineen.

Haluatko esimerkiksi käyttää televisiosi kautta nettiä, sähköpostia, Netflixiä, Facebookia, Spotifya, Twitteriä tai pelata ruudulta tuhansia sovelluskaupasta löytyviä pelejä? Tämä kaikki onnistuu tv-tikun avulla aivan samaan tapaan kuin tableteissa tai älypuhelimissa.

Järjestelmää voidaan ohjata kosketusalustalla varustetun näppäimistön kautta.

Monessa tapauksessa näppäimistö kuuluu pakettiin. Tällaisten pakettien hinta liikkuu yleisesti sadan euron tuntumassa.

MTV Uutiset perehtyi suomalaisissa verkkokaupoissa myynnissä oleviin kolmeen edulliseen tv-tikkuun. Kokeilun perusteella kyseiset laitteet antavat vastinetta koko rahalle, joskin viilattavaakin löytyy.

Olipa kerran kolme pientä tikkua

Kokeilussamme on kolme tv-tikkua sadan euron hintaluokassa.

Kaikkien tikkujen perusolemus on sama: Ne liitetään television HDMI-liitäntään. Verkkoliikenne hoituu kodin langattoman WiFi-verkon kautta. Mitään mobiililiittymiä sim-kortteineen ei siis kyseisiin laitteisiin tule. 

Virtaliitännän lisäksi tikuissa on USB-liitäntä, johon langattoman näppäimistön vastaanotin voidaan kiinnittää. Kaikista korteista löytyy myös ylimääräinen muistikorttipaikka. Lisäksi kahdesta vertailun laitteesta löytyy myös ylimääräinen micro-USB -liitäntä.

Testatut laitteet eivät edusta premiumtasoa. Ne ovat kaikki enemmän tai vähemmän muovisen oloisia laitteita, näppäimistöt mukaan lukien. Mutta toisaalta eipä televisiotikun tarvitsekaan olla harjattua alumiinia - sehän on tarkoitettu television taakse piiloon.

Laitteiden suorittimissa ja kapasiteetissa on eroja, joka näkyy toiminnan nopeudessa. Muutoin laitteet vaikuttivat perusominaisuuksiltaan melko tasaväkisiltä.

Bluebiit TV Android 4.2 (99 euroa)

Suomalaisen teknologiajälleenmyyjä Bluebiitin tv-tikku on varustettu kaksiydinprosessorilla.  

Muista vertailun tikuista poiketen laitteen sivussa on kookas lisäantenni WiFi-signaalin vastaanottoon. 

Mukana toimitetaan ominaisuuksiltaan monipuolinen langaton näppäimistö, jolla Android-liittymässä navigointi ja selailu on tehokasta. Näppäimistön suuri kompastuskivi on kuitenkin sen erittäin heikko kantama. Jo muutaman metrin päässä tikusta signaali heikkenee niin pahasti, että näppäimistöllä ei pysty ohjaamaan laitetta.

Bluebiitin kortti saa plussaa siitä, että se tukee Miracast-ominaisuutta, jonka avulla kännykän tai tabletin näytöllä näkyvä kuva voidaan siirtää langattomasti WiFi-verkon kautta television ruudulle.

Kortti välitti testissämme television näytölle tarkan kuvan puhelimen ruudusta. Havaitsimme kuitenkin, että etenkin videoita katsellessa kuvaan tuli häiriöitä ja välillä kuva jähmettyi pitkiksi ajoiksi paikoilleen.

Android 4.2 MK908-minitietokone (99,90 euroa)

Superkauppa.fi-sivustolla myytävä MK908 on kokeilumme ainoa neliydinprosessorilla varustettu TV-tikku. Laitteen olemus on konstailemattoman selkeä.

Laitteeseen esiasennettu käyttöliittymä on visuaalisesti kolmikosta miellyttävin televisiokäyttöä ajatellen.

Miracast-ominaisuus löytyy tästäkin tikusta, mutta kuva skaalautuu television ruudulle jostakin syystä hieman vääristyneenä ja muutenkin kuvassa esiintyi enemmän häiriöitä kuin Bluebiitin kortin tapauksessa.

Laite ei myöskään sisällä ohjainta, eli langaton näppäimistö tai hiiri on hankittava erikseen.

Tällöin kyseessä onkin selvästi kolmikon hintavin laite.

MK908 vaikutti kuitenkin joukon ripeimmin toimivalta kortilta.

LA Digital iPTV100 (94,90 euroa) 

LA Digital iPTV100-tikku on myynnissä monessa suomalaisessa verkkokaupassa ja tekniikkaliikkeessä. 

Laatuantenni Oy:n kautta testiin tullut USB-muistitikun kokoinen laite on erittäin pienikokoinen ja mahtuu kätevästi sirommankin television taakse piiloon.

Paketin mukana tulee käteen hyvin istuva, langaton näppäimistö kosketusalustalla varustettuna. Ohjaimen ehdotonta plussaa on se, että näppäimistö on taustavalaistu ja siinä on myös riittävä kantama sohvakäyttöä ajatellen.

Toiminnoiltaan se jää kuitenkin Bluebiitin ohjaimen jalkoihin. Esimerkiksi erilliset nuolinäppäimet valikoissa liikkumiseen olisivat kätevät. Jostakin syystä ohjaimen delete-näppäin ei toiminut, ja kirjoitettua tekstiä sai poistettua vain kuvaruudulla näkyvän virtuaalinäppäimistön backspace-näppäintä klikkaamalla. 

LA Digitalin prosessori ja muisti on testijoukon vaatimattomin. Käytössä on myös kilpailijoita vanhempi versio Androidista. LA Digital olikin toiminnaltaan Bluebiit TV:tä ja MK908-tikkua selvästi hitaampi.

Lisäksi laitteessa ei ole ylimääräistä micro-USB-liitäntää, kuten kahdessa muussa tikussa.

Parempaan ohjaimeen syytä satsata

Koko testikolmikko osoittautui hintaansa nähden positiiviseksi yllätykseksi. 

Kaikki tikut pystyvät maksimissaan 1080p Full HD -resoluutioon. Työpöytä- ja sovellusvalikot sekä nettisivustot näyttävätkin täten erittäin teräviltä myös vaikkapa 55-tuumaiselta näytöltä katsottuna.

Tosin esimerkiksi Netflix-videoissa näkyy kaikkien tikkujen kautta katsottuna selvästi normaalia enemmän rakeisuutta.

Käyttökokemuksen puolesta yksikään tv-tikku ei selvinnyt kokeilusta täysin puhtain paperein.

Käyttöä hankaloittaa se, että Android-käyttöjärjestelmä on tarkoitettu pääasiassa käytettäväksi kosketusnäytöllä varustetun mobiililaitteen kautta, eikä erillisellä ohjaimella.

Monia Android-sovelluksia ei ole myöskään tarkoitettu käytettäväksi suurelta näytöltä, vaan huomattavasti pienemmältä puhelimen ruudulta.

Suurin käyttömukavuuteen vaikuttava tekijä on langattoman ohjaimen toiminta. Tässä mielessä testissä olleet kaksi ohjainta saavat hieman moitteita:  Bluebiitin ohjain on monipuolinen, mutta lyhyt kantama tekee siitä hyödyttömän sohvalta käsin ohjaamista ajatellen. LA Digitalin ohjain puolestaan on turhan suppea Android-järjestelmän toimintojen sujuvaan ohjailuun. 

Jos siis olet harkitsemassa tv-tikun hankintaa, niin lisäsatsaus laadukkaampaan ohjaimeen on paikallaan, sillä tällä on suurin merkitys käyttömukavuuden kannalta.


Bluebiit TVSuperkauppa MK908LA Digital iPTV100
JärjestelmäAndroid 4.2.2Android 4.2.2Android 4.0
Prosessori1,8 GHz -tuplaydin1,68 GHz -neliydin1GHz
Muisti2 Gt RAM2 Gt RAM512 MB RAM
Kapasiteetti8 Gt8 Gt4Gt
LiitännätHDMI, USB, USB mini. USB-host ominaisuus. MicroSD muistikorttipaikka (Max 32 Gt). Mini HDMI, USB, USB mini. USB-host ominaisuus. MicroSD muistikorttipaikka (Max 32 Gt). Bluetooth 4.0.HDMI, MicroSD-korttipaikka, USB 2.0 host
Mitat88 x 39 x 11 mm (ilman antennia)88 x 35 x 12 m, 50g77,5 x 26,6 x 14,5 mm, 24g
Hinta99 e (tutustumistarjous)99,90 e94,90 e


Tiivistetysti voidaan todeta, että muutamista käyttöä hankaloittavista puutteistaan huolimatta kaikki kokeilemamme tv-tikut tarjoavat hintaansa nähden yllättävän paljon huvia ja hyötyäkin. Perustelevisioon ne tuovat mukanaan valtavasti lisää ominaisuuksia. 

Lue myös:

    Uusimmat