MTV Digi on aiemmin käsitellyt artikkeleissaan erilaisia älyvalojärjestelmiä, joita voi ohjata kännykän tai tabletin avulla.
Plussaa:
Edullinen
Helppo asentaa ja käyttää
Hyödyntää kodin olemassa olevia katkaisijoita
Miinusta:
Valmiiksi asetettuja kirkkausasetuksia ei voi hienosäätää
Ei mahdollisuutta portaattomaan himmennykseen
Tällä kertaa kokeilussamme on muistikortilla varustettu Philipsin SceneSwitch LED-lamppu. Kyseessä ei ole oikeastaan älylamppu, eikä sitä kytketä edes kodin langattomaan verkkoon. SceneSwitchin käytön helppous ja varmuus tekevät siitä kuitenkin ratkaisuna varsin järkevän.
Periaatteessa kyseessä on tavallinen E27-kantainen valo, siis samanlainen kuin perinteiset hehkulamputkin. Lamppu kierretään paikoilleen ja se on saman tien käyttövalmis.
SceneSwitchin juju piilee siinä, että lampun kirkkautta voi säätää aivan tavallisella valokatkaisimella. Erillistä himmennintä ei tarvita.
Kolme eri valaistusvaihtoehtoa: klikkauksella, tuplaklikkauksella ja triplaklikkauksella
Valon kirkkautta saa säädettyä valokatkaisinta klikkailemalla. Ensimmäisellä painalluksella lamppu säteilee kirkasta valoa, joka vastaa 60 watin hehkulamppua.
Jos käyttäjä haluaa muita valaistusvaihtoehtoja, niin hänen on painettava katkaisinta toistamiseen, 6 sekunnin kuluessa ensimmäisestä painalluksesta. Tekemällä tällaisen tuplaklikkauksen katkaisimella lamppu tarjoaa pehmeämmän valon, joka vastaa 25 watin hehkulamppua.
Jos taas käyttäjä klikkaa katkaisinta kolme kertaa peräkkäin, niin käyttöön tulee himmeä tunnelmavalaistus, joka vastaa 8 watin hehkulamppua.
Philips SceneSwitch:
-Yli 15 000 tunnin käyttöikä
-E27-kantainen lamppu kuluttaa energiaa 8 W 100 %:n valoteholla)
- LED-polttimot ovat saatavana E27-, E14- sekä GU10-kannalla
-Hinta: 12,95 euroa
Lamppuun integroidun muistikortin ansiosta se muistaa viimeisimmän asetuksen. Jos siis lamppu on ollut sammutettaessa himmeällä asetuksella, niin se myös syttyy seuraavan kerran käytettäessä automaattisesti himmeänä.
Yhden lampun hinta on noin 13 euroa, mikä on ominaisuuksiin nähdin kohtuullinen.
Miinusta tulee siitä, että käyttäjä ei voi itse hienosäätää valaisimen kirkkautta tai värilämpötilaa, eli tarjolla on vain mainitut kolme esiasetettua valotilaa. Olisi kätevää, jos lampun käyttämät kolmea valaistusasetusta voisi halutessaan säätää vaikkapa kännykän avulla juuri sellaisiksi kuin haluaa.
Toisaalta lamppuun valmiiksi asetetut kirkkausvaihtoehdot miellyttänevät suurinta osaa potentiaalisista käyttäjistä eikä lisäsäädöille ole niin paljon tilausta.