Opettajien ja rehtoreiden jaksaminen on koetuksella koulujen koronarajoitusten purkautuessa, selviää MTV Uutisten ja Suomen Rehtorien kyselystä.
Kyselyssä rehtorit arvioivat oman ja alaistensa jaksamista keskiarvosanalla kuusi. Kyselyyn vastasi yhteensä 356 rehtoria, joista 80 prosenttia työskenteli peruskouluissa ja loput lukioissa.
Lisäkuormitusta kouluhenkilökunnalle ovat erityisesti aiheuttaneet koronaan liittyvät järjestelyt, mutta myös laajentunut työnkuva.
Vastauksissa toivotaan etenkin ryhmäkokojen pienentämistä ja tukitoimien lisäämistä.
– Työstä pois kaikki "ylimääräinen", jolloin opettaja saisi keskittyä perustehtäväänsä.
– Järjestelmä on rikki, opettaja ei kykene toimimaan lukuisissa eri rooleissa yhtä aikaa.
Vastaajat kertovat oppilaiden pahoinvoinnin lisääntyneen, ja se heijastuu myös henkilökuntaan.
– Erityisopetuksen resurssia pitää saada lisää. Esim. traumatisoituneille ja väkivaltaisesti käyttäytyville oppilaille oikeanlaista tukea. Koulu ei pysty vastaamaan näiden oppilaiden haasteisiin.
Eniten vastaajat toivovatkin lisäresursseja nimenomaan kouluterveydenhuoltoon. Vastaajista 60 prosenttia kaipasi lisää koulupsykologeja ja kuraattoreita. Seuraavaksi eniten (47 prosenttia) kaivattiin lisää opettajia ja kouluavustajia.
– Työajasta valtaosa menee tilannereagointiin, oppilaiden yhä paisuvien ongelmavyyhtien ratkomiseen.
Korona kuormittaa, oppilaat ilostuttavat
Useat vastaajat mainitsevatkin työn suurimmaksi kuormittavuudeksi liialliseen kiireen.
Perustyön päälle tuleva jatkuva tietojärjestelmien opetteleminen, hankkeiden jalkauttaminen käytäntöön ja hallinnolliset tehtävät nähdään kuormittavana.
Asiaa eivät ole auttaneet alati muuttuvat koronajärjestelyt ja jatkuvien sairauslomien paikkaaminen.
– Koska korona on kuormittanut ihan valtavan paljon, tuntuu tämän järjestelmän mukanaan tuoma lisätyömäärä todella uuvuttavalta.
– Opettajille ei löydy sijaisia edes päivän poissoloihin. Ei päteviä eikä epäpäteviä.
– Korona on tehnyt työstä hankalaa ja lisäänyt pitkäkestoista stressitilaa.
Suurinta iloa työhön tuottavat vastausten perusteella oppilaat, kollegat ja yleisesti hyvä ilmapiiri.
– Hetket, kun kuulee opettajalta, että jonkun oppilaan asia menee eteenpäin, edistystä tapahtuu ja oppimisen iloa koetaan.
– Ihanat opettajat ja koulun henkilökunta, joka on ahkeraa ja osaavaa. Oppilaat ja huoltajat, jotka arvostavat koulua ja opettajien antamaa työpanosta. Selviytyminen koronasta huolimatta vaativassa arjessa.