Suomalaiset ovat entistä huolestuneempia korkeasta korkotasosta, ilmenee MTV Uutisten teettämästä kyselystä. Samaan aikaan asuntomarkkinat ovat jäähtyneet ja asuntojen hinnat käätyneet laskuun. Ensi vuonna korot kääntynevät kuitenkin laskuun ja asuntojen hinnat nousuun.
Asuntokauppa kävi korona-aikana vilkkaasti. Viimeisen vuoden aikana asuntomarkkinat ovat kuitenkin merkittävästi jäähtyneet. Viime vuonna jyrkästi kiihtynyt inflaatio ja korkojen nousu hillinneet suomalaisten halukkuutta asuntolainojen ottoon ja asuntojen hinnat ovat kääntyneet laskuun.
MTV Uutisten teettämästä kyselyssä reippaasti yli puolet asuntovelallisista on joko melko tai hyvin huolissaan korkotason noususta.
Danske Bankin arvion mukaan korkeiden korkojen kausi ei jatku enää kovin pitkään. Pankki arvioi, että ensi vuoden lopulla oltaisiin jo noin kolmen prosentin koroissa.
– Emme usko, että korkotaso tulee tästä nykytilanteesta paljoakaan nousemaan, vaan pitkät korot jo ennakoivat Euroopan Keskuspankin koronnostoja. Näkemyksemme on, että se korkotaso tulee lopulta asettumaan siihen kahden prosentin tuntumaan sanopo henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala Danske Bankista.
Lue myös: Asuntokauppa romahti loppuvuodesta – huonoiten kaupaksi menevät pikkuasunnot
Monet ehtivät tottua matalan inflaation ja nollakorkojen aikaan. Daanske Bank ei usko, että näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa palattaisiin nollakorkojen aikauteen.
– Terveillä markkinoilla korko on noin kaksi prosenttia, Takala sanoo.
Nuoret kaihtavat nyt ensiasunnon ostoa
Uusi piirre asuntomarkkinoilla on se, että nuorten ja aivan erityisesti korkeakoulutettujen kaupunkilaisnuorten halukkuus ensiasunnon ostoon on suorastaan romahtanut. Asia ilmenee Danske Bankin teettämästä Taloudellinen mielenrauha -kyselystä.
Nuoriksi laskettiin kyselyssä enintään 34-vuotiaat ja korkeakoulutuksen saaneiksi myös alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet.
Kun kahden vuoden takaisessa mittauksessa ensiasunnun ostoa harkitsi 54 prosenttia korkeakoulutetuista nuorista, oli luku uusimmassa mittauksessa vain 36 prosenttia.
– Siihen vaikuttaa yleisesti toki tämä taloustilanne, eli tämä geopoliittinen tilanne, mutta sitten myös tämä taloudellinen ympäristö nää huolet asumiskustannusten ja kustannusten noususta. Toki myös keskustelut siitä, että mihin asuntojen hinnat lopulta asettuvat ja ovatko hinnat nyt laskeneet niin paljon, kuin ne tulevat laskemaan. Myös nämä ovat selkeästi niitä huolia ensiasunnon ostajien keskusteluissa, Takala kertoo.
Vaikka nuorten ostohalukkuus näyttääkin laskeneen, silti Takalan mukaan myös nuoret haaveilevat yhä asunnon omistamisesta.
– Tutkimuksista ilmenee, että omistamisen haaveita on kyllä olemassa. Ehkä tarve on tällä hetkellä pienempi, ja nähdään, että tässä hetkessä voi tyytyä johonkin muuhun ratkaisuun. Suositukseni on kyllä pohtia omaa nykyistä vuokratasoa ja tulevaa mahdollista vuokrannousua ja sen pohjalta pohtia, että millaista lainaa voisi sillä vuokramäärällä lyhentää.
Danske Bank arvioi, että asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna viisi ja puoli prosenttia, mutta kääntyvät ensi vuonna maltilliseen nousuun. Asuntojen hintojen lasku on mahdollistanut Takalan mukaan järkevien ratkaisujen tekemisen asunnonostajille.
Lue myös: Nuorten halut asunnon ostamiseen romahtaneet – tutkimus paljastaa karun muutoksen vain kahdessa vuodessa
– On ollut paljon tarjontaa ja se on mahdollsitanut sen, että on voinut rauhassa harkita eri ratkaisuja sen kannalta, mikä on omalla taloudelle sopivinta. Asuntojen hinnat ovat myös asettuneet aika realistiselle tasolle, joten näkisin kyllä, että ensiasunnon ostajalle on tällä hetkellä hyvä markkina tehdä oman talouden kannalta sopivia ratkaisuja, Takala sanoo.
Kyselystä ilmenee myös, että joka viides suomalainen harkitsee muuttoa toiselle paikkakunnalle edullisempien asumiskustannusten perässä.