Eeva Lehtimäen kommentti: Keskustan Kaikkonen sai kekrinsä, Orpolle jää likapyykki

Kotimaisessa politiikassa on alkanut sadonkorjuun aika, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Ylen tuoreessa mielipidemittauksessa Kekriä eli kotoperäistä syysjuhlaa voi viettää keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Keskusta on kasvattanut suosiotaan 13,2 prosenttiin (+2,4 prosenttiyksikköä). Edellisen kerran näissä lukemissa pyörittiin toukokuussa 2022.

Kaikkonen toteuttaa oppositiojohtajan hyvää kikkaa. Kun hallitus leikkaa ja riitelee sisäisesti, oppositiojohtajan kannattaa olla hissukseen. Hedelmät ikään kuin tippuvat syliin.

Mittausajalla Kaikkonen on toki flirttaillut perussuomalaisen kannattajakunnan suuntaan.

Syyskuun alussa Ylen Ykkösaamussa Kaikkonen sanoi, että ”Suomeen voi tulla, jos tulee tekemään työtä. Rikollisia ja pummeja emme tänne kaipaa”. 

Lisäksi puheenjohtaja on myös arvioinut, että keskustan pitää nostaa palkansaajien asioita enemmän linjauksissaan esiin.

Perussuomalaisen vaikuttajan mielestä Kaikkosen tähtäimessä ovat erityisesti julkisen puolen työntekijät, kun perussuomalaiset on suosituin duunaripuolue yksityisellä sektorilla. 

Ylen tausta-aineiston mukaan keskusta on taas houkutteleva katsomoon paenneiden perinteisten kannattajiensa keskuudessa. Lisää prosentteja on tullut monesta pienestä purosta. Keskustan Kaikkosen suuntaan vilkuilevia on iäkkäämmissä äänestäjissä sekä aiemmin kokoomusta, perussuomalaisia tai kristillisdemokraatteja kannattavissa ryhmissä. 

Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että mittauksen kärkikolmikko on kaukana. Vielä ei ole kermakakkukahvien paikka. 

SDP hyötyy hallituksen politiikasta

SDP on vankistanut asemaansa maan suosituimpana puolueena 22,6 prosentin kannatuksella. Hallituksen leikkaukset, velkakeskustelu sekä hallituksen ulkopolitiikan riidat hyödyttävät kaikki puheenjohtaja Antti Lindtmania (sd.) joukkoineen.

Torstaina eduskuntaa saa pureksittavakseen jo etukäteen kiistellyn esityksen vientivetoisesta palkkamallista. Malli herättää kovaa vastustusta erityisesti julkisen puolen naisaloilla ja tätä ryhmää Lindtman herättelee esimerkiksi asiaa vastustavalla välikysymyksellä. Lindtman kertoi asiasta MTV:n Uutisextrassa viime lauantaina ennen kuin lakiesitys oli edes laskeutunut eduskunnan pureksittavaksi. 

Kokoomus laskussa

Politiikan sadonkorjuuaikaan kuuluu, että jossain vaiheessa pääministeripuolue ottaa takkiin.

Kokoomuksen lukema syyskuulta on 20 prosenttia, laskua 1,9 prosenttiyksikköä. Taustakeskustelujen perusteella pääministeri Petteri Orpo (kok.) jyrää hallituksen uudistuksia kovalla tahdilla eteenpäin valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) kanssa. Yhteistyö toimii.

Samaan aikaan viimeaikainen riitely ulkopolitiikan linjasta sekä perussuomalaisten myllytys ja somemölinä nakertavat pääministerin uskottavuutta johtajana. 

Asiat ovat sitä miltä ne näyttävät. Lika tarttuu myös kokoomukseen ja Orpo joutuu vielä moneen kertaan vakuuttelemaan mikä on nykykokoomksen arvopohja. 

Ylen tausta-aineiston perusteella kannatusta rapisee yllättävistä ryhmistä. Miehet kannattavat puoluetta vähemmän, samoin ikäryhmä 50 – 64 -vuotiaat ja jopa yrittäjät. Myös keskusta ja SDP syövät kokoomuksen suosiota. 

Rivit suoriksi

Huomenna perjantaina hallituksen ydinministerit ovat koolla presidentin kanssa tp-utvassa (ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja presidentin yhteiskokouksessa). Pelisääntökeskustelut ja ulkopoliittisten linjausten vatkaaminen julkisuuden kautta ei ole Suomessa tavallista. Taustalla ovat sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps) päätös Suomen jäämisestä pois Ukrainan jälleenrakennuksen tasa-arvoliittoumasta että kiistely Suomen äänestämisestä Israelin palestiinalaisalueiden siirtokuntia vastaan YK:ssa.  

Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) äänestyspäätöksestä  hermostui kristillisdemokraatit. 

Oppositio on ottanut kiistoista ja presidentin ärähdyksistä kaiken irti. Mutta jos arvata saa huomenna pääministeri Petteri Orpo saa kertoa medialle,  että hallituksen ulkopolitikan linja on kirkas, ellei jopa kristallinkirkas. 

Perussuomalaiset pitivät asemansa

Perussuomalaiset on pitänyt paikkansa kolmanneksi suosituimpana puolueena 16,7 prosentin lukemalla. Puolueen ydinkannattajaryhmä ei ole toistaiseksi hätkähtänyt hallituksen työelämäuudistuksista ja leikkauksista. 

Puolueen kellokkaat ovat iloinneet maahanmuuttoa vastustavien puolueiden esiinmarssista muulla Euroopassa, viimeksi Itävallassa. Verrokkipuolueet tosin ovat samaan aikaan myös Putinin kavereita ja Ukrainan tukemisen kriitikkoja. Niinpä kannattanee olla tarkkana mihin jengiin haluaa profiloitua. 

Perussuomalaiset on jatkanut myös koko syksyn Yle-myllytystä, vaikka parlamentaarinen sopu Ylen 10 prosentin leikkauksista saatiin aikaan kovan väännön jälkeen. Tämä identiteettipoliittinen hyökkäys ei ole nostanut kannatusta, mutta ei se ole pudonnutkaan. 

Vasemmistoliitto tukeutuu vielä Anderssonin suosioon, vihreät rämpii 

Keskustan takana vasemmistoliitto on välitilassa ennen kuin puolue saa uuden puheenjohtajan Li Anderssonin väkevän eurovaalisuorituksen jälkeen. Vasemmistoliitto on pitänyt paikkansa 9,3 prosentin lukemilla vihreitä suositumpana puolueena. 

Vihreät ja puheenjohtaja Sofia Virta rämpivät 7,6 prosentin lukemissa. Vihreät ovat olleet vaikeuksissa niin Suomessa kuin Euroopassa. Tällä hetkellä äänestäjien mielissä näyttävät olevan oma talous, maahanmuuton uhat sekä Ukrainan sodan vaikutukset eri puolilla mannerta. Siihen ei mahdu ilmastonmuutos tai etenevä luontokato. 

Raakkutuhot nostivat suomalaisten luontosuhteen keskusteluun, mutta tämä ei ole näkynyt millään tavalla vihreiden kannatuksessa. 

Lue myös:

    Uusimmat