Ylen suuri vaalikeskustelu keräsi eilen illalla kaikki ehdokkaat vielä yhteen ennen presidentinvaalien sunnuntain ensimmäistä kierrosta.
Tentissä olivat paikalla kaikki kahdeksan ehdokasta. Kuinka he pärjäsivät, sitä ruotii MTV:n oma "pöllöraati".
Lue myös Pöllöraadin aiempia arvioita: Kisan juniori haastoi Niinistöä
Raadissa arvioitsijoina toimivat MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen, politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Jussi Kärki sekä toimittaja Eeva Lehtimäki. Kolmikko antoi ehdokkaille arvosanan esiintymisestä Ylen tentissä.
Onnistuminen määritellään pöllöillä, joita voi saada yhdestä kuuteen.
Ehdokkaat ovat aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan.
Tuula Haatainen
Sai pelihurmoksen päälle, kun jo tentin alussa tuli ns. syöttö lapaan: aktiivimallikeskustelu. Olikin parempi kuin yhdessäkään aiemmassa tentissä. Jaksoi vääntää joka kulmassa: Niinistöä vastaan aktiivimallissa, Huhtasaarta vastaan maahanmuuttokeskustelussa. Unelmahöttö-Tuula iski vasta ihan lopussa, kun puhuttiin aluekehityksestä: ”Ei pidä asettaa kaupunkeja ja maaseutua vastakkain.”
Ylen gallupin vaatimattomat 2 prosenttia saivat Haataisen taistelujalalle ja hän hiillosti lujasti Niinistöä aktiivimallista. Tästä tuli demareille hyvä esikierros seuraaviin eduskuntavaaleihin. Läksytti reippaasti myös Huhtasaarta rajat kiinni –monologeista. Haastoi vuorollaan kaikkia ja oli tentin aktiivi.
Tentin sisäpoliittinen painotus antoi Haataiselle mahdollisuuden kurmuuttaa hallitusta ja Niinistöä passiivisuudesta aktiivimallin hyväksymisessä. Haatainen puuttui myös Huhtasaaren maahanmuuttopuheisiin. Nyt ei vain käydä eduskuntavaaleja ja yhteys presidentin valtaoikeuksiin jäi vastauksissa hataraksi.
Pekka Haavisto
Parempi kuin MTV:n tentissä, vastauksissa oli selkeämpi fokus. Oli parhaimmillaan Nato-osiossa: ”Me voimme vaikuttaa jännittyneeseen tilanteeseen Itämerellä.” Silti tasapaksuus ja värittömyys vaivasi siinä määrin, että Pekka-hurmosta ei vahingossakaan pääse syntymään.
Oliko Haavisto koko ajan mukana tentissä? Jäi meinaan lähtötelineisiin, kun muut paasasivat Haaviston lempilapsesta aktiivimallista. Heräsi eloon puhuessaan ilmastonmuutoksen torjumisesta – ja sitten tentti päättyikin.
Aktiivimalli-keskustelussa ei ottanut enää haastajan roolia. Syrjäytymiskeskusteluun putkahtaneet muuntohuumeet herättivät vain kysymyksen, että what…Muutoinkin vaisuhko ilta, vaikka Niinistön laskevat luvat olisivat antaneet mahdollisuuden ottaa roolia tärkeimpänä haastajana ja vaihtoehtona. Oli terävimmillään vasta ihan lopussa, kun käytiin läpi toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
Laura Huhtasaari
Huhtasaarta vaivasi yliyrittäminen. Koetti tunkea vastauksiin liikaa asioita eli perussuomalaisten vaaliteemoja, mikä teki kokonaisuudesta puuroisen. Vaikutti siltä, että ehdokkaan preppaus oli mennyt överiksi. Selkeys löytyi vasta sitten, kun puhuttiin maahanmuutosta ja terrorismin torjunnasta.
Edustan enemmistöä kansasta, sanoi kun viittasi Evan tuoreeseen tutkimukseen, jossa yli puolet haluaisi presidentille erotuomarin roolin sisäpolitiikassakin. Kehui taas Sveitsiä maasta taivaaseen. Luja usko, että perussuomalaisten tiukka linja on uusi normaali Euroopassa. Toisto on tehokeino, mutta liika toisto saa pään särkemään.
Huhtasaari kiihdytti itsensä vauhtiin maahanmuutto- ja terrorismiteemoissa. Nämä aiheet ovatkin hänen kannattajilleen tärkeitä. Päätä ei pakota eli pystyy pokkana sanomaan, että perussuomalaisten kansallismielisyydestä on tulossa uusi normaali koko Euroopassa. Muutoin vähän sivussa tänään.
Merja Kyllönen
Laatu korvasi määrän. Silloin kun aukaisi suunsa, viesti oli selvä ja napakka sekä taatusti vasemmistoa puhutteleva: rauhan vaalimista, eriarvoistumisen ja Naton torjuntaa. Aktiivimallikeskustelussa jäi kuitenkin vasemmiston keskinäisessä skabassa Haataisen jalkoihin.
Tuli sekin selväksi, että Kyllönen ei menisi katsomaan pandoja Ähtäriin. Antoi itsestään umpirehellisen kuvan, kun myönsi monien vasemmistolaisten mielestä Niinistön onnistuneen presidenttinä hyvin. Paheksui osuvasti veropakolaisuutta suurimpana pakolaisuuden muotona. Aina asiaa, kun sai avata suunsa.
Merja Kyllönen taisi tiivistää monen katsojan ajatuksen, että miksi tätä Nato-väistelyä jatketaan hamaan tappiin asti. Muut olivat kyllä valmiita keskustelemaan aiheesta. Kyllönen olisi voinut ottaa enemmänkin itselleen puhetilaa, kun tentin monet aiheet olivat lähellä hänen kampanjateemojaan.
Sauli Niinistö
Sai taatusti riittävästi puheaikaa Ylen tentissä, jopa kaksi kertaa enemmän kuin muut. Kehtasi silti yhdessä kohtaa valittaa, ettei pääse vastaamaan. Tasapainoinen suoritus, sikäli kuin se sekavassa keskustelussa oli mahdollista.
Terve muistutus parlamentarismista ja presidentin valtaoikeuksista, kun kilpailijoiden kuoro vaati Niinistöä puuttumaan kiisteltyyn aktiivimalliin. Puhui paljon ja puhui pitkään, mutta paras puhti oli jäänyt jo edellisiin tentteihin. Aamukammassa pari piikkiä.
Niinistö käytti tentissä eniten puheaikaa. Tänään ehdokas ei ollut parhaimmillaan, vaan koukeroinen Yoda (verbit lauseen lopussa) teki paluun. Olisi luullut, että laskevat gallup-luvut olisivat saaneet Niinistön esiintymään ärhäkämmin. Tentin parhaita kohtia Niinistöllä oli, kun varoitti laukalle lähteviä kilpakumppaneitaan lataamasta ylimitoitettuja toiveita presidentin valtaa kohtaan.
Nils Torvalds
Kaikki valittivat liian vähästä puheajasta, Torvalds kaikkein eniten. Se jäi päällimmäisenä mieleen tenttisuorituksesta. Yksi makoisa heitto Niinistön suuntaan, kun muistutti tätä kokoomuksen Nato-kannasta.
Torvalds heitti hyvän piikin Niinistölle, että hän on joutunut tenttien yksinäisenä hakemaan vahvistusta Nato-kannalleen kokoomuksen pöytäkirjoista: ”Prikulleen sama”. Välillä ajatus harhaili sinne tänne ja lopulta Salon asuntojen hintojen laskuun Nokia-kriisissä. Kaikenlaista sitä presidenttitenteissä jutellaankin.
RKP:n Nils Holgersson käy omaa peukaloisen Nato-retkeään. Torvaldsin mukaan Ruotsin EU-kanta muuttui jäsenyydelle suopeaksi vain kahdessa vuodessa ja sama voi käydä Nato-hakemuksen kanssa. Muutoin ehdokas luennoi ja lähti hakemaan vastauksiaan niin kaukaa, että ei nopeatempoisessa tentissä ehtinyt oikeastaan asiaan.
Matti Vanhanen
Vanhaselle osui heikoin vaalitenttisuoritus tähän viimeiseen tenttiin, vaikka olikin selvästi kamppailuhengessä liikkeellä: käsi heilui ja naamasta näkyi, jos ei saanut puheenvuoroa. Teki virheen, kun antoi Väyrysen ottaa aloitteen keskustan kannattajille läheisessä asiassa: Suomen eri alueiden epätasapainoisesta kehityksestä.
Myös Vanhanen yritti kurmuuttaa Saulia, miksi tämä ei vaalikoneessa ottanut kantaa Natoon, vaikka olisi ollut kuusi vuotta aikaa muodostaa kanta. Ei päässyt hyödyntämään asiantuntemustaan, sillä tentissä ei paljoakaan kyselty ulko- ja turvallisuuspolitiikasta pakollista Nato-veivausta lukuunottamatta. Yritti näpäyttää välillä Väyrystä, muttei riittävän rohkeasti.
Matti Vanhanen on varma perus-Matti tentistä toiseen. Katsojan kannalta ilahduttavaa on se, että ehdokas vastaa siihen, mitä kysytään ja myös selkeästi ja asiantuntevasti. Ei auta, ei vain nouse esiin tässä joukossa riittävästi.
Paavo Väyrynen
Vaikutti alussa kärsimättömältä, mutta oli varmasti erittäin harkittua antaa totaalityrmäys mielipidemittauksille. Oikeassahan Väyrynen siinä on, että gallupit voivat ohjailla äänestyskäyttäytymistä. Mutta eri asia on, mihin suuntaan. Jos populismille voidaan määritellä jokin raja, Paavo meni kyllä sen yli: suorassa lähetyksessä lupaa ensimmäisestä presidentin palkkiostaan 50 000 euroa Heikki Hurstille leipäjonoihin! Tästä syystä vain kaksi eikä kolmea pöllöä.
Pisteet juontaja Anderssonille, joka kysyi Väyryseltä: Johtuuko siis nuorten syrjäytyminen vahvasta markasta ja eurosta. Kun Paavo avaa suunsa, hupsista, ja tulevaisuuskeskusteluunkin koukataan menneisyyden kautta.
Väyrysellä oli tentissä klassikkoaloitus. Tuoreet gallupit on tehty varmistamaan Niinistön valinta ja niillä keplotellaan myös Haavisto toiselle kierrokselle eli mediapelillä mennään tälläkin kertaa. Nuorten syrjäytymisen syyksi Väyrynen nosti vahvan markan politiikan ja euron viat. Parasta oli reipas lupaus lahjottaa presidenttinä 50 000 omasta palkkiostaan Hurstin ruoka-avulle.
Varmista oma ehdokkaasi MTV:n vaalikoneesta.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.