Oppositio tylyttää: Orpon hallitus kohtelee kaltoin heikoimmassa asemassa olevia – "Emme olisi jättäneet heitä pulaan"

Uudessa hallitusohjelmassa on asioita, joita oppositiossa ei katsota hyvällä. Vihreiden uusi puheenjohtaja Sofia Virta, tuoreet kansanedustajat Eerikki Viljanen (kesk.) ja hallituspuolueista Mika Poutala (kd.) ruotivat kriittiä herättänyttä ohjelmaa osana SuomiAreenan puoluepäivän keskusteluja.

Päivän poliittista keskustelua värittää edelleen viime viikonloppuna Venäjällä kuumentunut tilanne. Virta, Poutala ja Viljanen ovat yhtä mieltä siitä, että Suomen kokonaisturvallisuuden malli on hyvä ja toimiva, eikä suurta huolta ole tarvinnut kantaa.

Kokoomusjohtoisen Petteri Orpon hallituksen uusi, laajasti sopeuttava hallitusohjelma puolestaan jakoi mielipiteitä.

Hallituspuolueita edustava Poutala korostaa, että ohjelmassa näkyy yhteistyö paikoin eri mieltäkin olleiden hallituspuolueiden kesken. Uutena kansanedustajana hän kuitenkin myöntää, että koko ohjelman opettelu on edelleen kesken.

– Paljon on sellaista, minkä takana voidaan seistä, ja toki koko ohjelman takana seistään. Varmaan kaikki ymmärtää, että jos yksi puolue saisi tehdä ohjelman, se ei olisi sellainen, mikä se on.

Oppositiosta kritiikkiä

Oppositiopuolue keskustassa ollaan yhtä mieltä siitä, että säästää pitää, mutta eripuraa aiheuttavat uuden hallituksen valitsemat kohteet ja tapa. Hän ei myöskään allekirjoita syyttelyä edellisen, paikoin höveliääksikin kritisoidun hallituksen soimaamista velanotosta.

– On luotu kuva, että edellinen hallitus otti kymmeniä miljardeja velkaa eikä oppositiopuolueet olisi näin tehneet. Silloin oppositiopuolueet kuitenkin hyväksyivät sen velanoton – taisipa kokoomus jopa ehdottaa suurempaa koronaelvytystä, joka olisi tarkoittanut suurempaa velkaa, Viljanen huomauttaa.

Viljanen painottaa, ettei keskusta olisi nykyisen ohjelman tavoin suosinut korkeatuloisimpia.

– Kun lääkkeiden, liikunta- ja kulttuuripalveluiden verotusta kiristetään, oluen toisaalta lasketaan – mikä näyttää erikoiselta arvovalinnalta… Niin tässä tilanteessa se, että tehdään täsmäveronalennusta kaikista parhaiten tienaaville, sitä on vaikea hyväksyä.

Yhtä lailla Virta korostaa vihreiden olevan pienituloisiin kohdistuvista kiristyksistä eri mieltä. Puolue olisi Virran mukaan ollut valmis Orpon puheissa kuullun kuuden miljardin euron sopeuttamiseenkin, mutta nykyiset linjaukset ovat hänen mielestään ristiriitaisia ja osuvat kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa oleviin.

– Tässä tulee ehkä se ensimmäinen ero: me emme olisi jättäneet heitä pulaan tässäkään hetkessä. 

– Mikä herättääkin kysymysmerkin, on ne ristiriitaisuudet, mitä hallitusohjelmassa on – paljon tosi hyviä kirjauksia, mistä ollaan samaa mieltä, mutta lukupuolella kaikki ei ihan täsmääkään, Virta viittaa tällä esimerkiksi korkeakoulun opiskelijapaikkojen lisäämiseen ilman, että rahoitusta lisätään.

Eripuraa työmarkkinoiden uudistamisesta

Virta korostaa, että vihreät on vahvasti hallituksen ajaman työmarkkinoiden uudistamisen kannalla. Hallitusohjelman mukaiset toimet työvoimapulan helpottamiseksi eivät kuitenkaan vakuuta.

– Ei vauhditeta työperäistä maahanmuuttoa vaan päinvastoin luodaan esteitä, tai ei ainakaan tehdä Suomesta houkuttelevampaa. Niin millä ihmeellä ne työmarkkinauudistukset tuottavat hedelmää, jos suomalaiset yritykset eivät saa työvoimaa tai voi kasvaa?

Hallituksella on suunnitelmissa poistaa nykyisenlainen aikuiskoulutustuki. Myös vihreät puoltavat uudistamista. Virta painottaa nykyisen ehdotuksen olevan kuitenkin ristiriidassa kasvutavoitteiden kanssa.

– Miten hallitus kuvittelee pääsevänsä näihin kunnianhimoisiin tavoitteisiinsa, jos Suomessa ei riitä palvelualoille työvoimaa, jos yrityksen eivät voi kasvaa, jos vihreän siirtymän investoinnit eivät voi sijoittua tänne, kun ei ole tekijöitä? Siihen odotan kokoomusjohtoiselta hallitukselta vastauksia.

Poutala ei allekirjoita haavoittuvimmassa asemassa olevien jättämistä pulaan. Tukijärjestelmään kohdistuu suuri kiristystarve, eikä se suurituloisia voisi Poutalan mukaan koskeakaan.

– Kyllä tässä pidetään edelleen huolta. Vaikka siellä on leikkauksia, mitkä kohdistuvat ehkä enemmän pienituloisiin. Se on vaikeaa, sillä sellaisia tukia, joita leikattaisiin korkeatuloisilta, ei oikeastaan ole olemassakaan.

Työperäisen maahanmuuton vauhdittamiseksi Poutala mainitsee prosessien sujuvoittamisen ja nopeuttamisen. Hän kuitenkin myöntää, että kaavailtu maahantulevan palkan alarajan nostaminen on esimerkki tiukennuksesta.

– Olen itse asiassa hieman huvittuneena seurannut sitä melko aggressiivistakin hyökkäystä hallitusohjelmaa kohtaa, koska eihän ne [kirjaukset] tule kaikki menemään sellaisinaan läpi. Kaikista tehdään selvitykset, ja totta kai, ei jätetä ketään pulaan ja pyritään parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun, Poutala toteaa.

"Porkkanoiden kautta, ei kepin kautta"

Uusi hallitus pyrkii muuttamaan ansiosidonnaista päivärahajärjestelmää muun muassa pidentämällä työssäoloehtoa, porrastamalla ansiopäivärahan määrän kestoa ja lisäämällä omavastuupäivien määrää.

Keskustan Viljanen toteaa monen asian hallitusohjelman suhteen olevan edelleen auki. Hänen mukaansa keskustalla on valmiutta liikkua esimerkiksi ansiosidonnaisen porrastukseen liittyvässä kysymyksessä, mutta puolue haluaa katsoa ensin kokonaisuutta.

– Keskusta arvostaa toimeliaisuutta, sitä että halutaan olla aktiivinen osa tätä yhteiskuntaa. Ne, ketkä siihen pystyy, niitä kannustetaan, ja he, joilla on haasteita, heitä tuetaan, jelpataan. Me olemme valmiita näihin työelämän uudistuskysymyksiin, mutta lähtökohta on se, että menisimme porkkanoiden kautta, ei kepin kautta.

Virta painottaa, että vihreät on uudistusten tarpeellisuuden kannalla, mutta kertoo puoleen seuraavan tiiviisti hallituksen kaavailemia muutoksia.

– Me luotamme ahkeriin suomalaisiin työntekijöihin – välillä tulee sellainen olo tämän hallitusohjelman myötä, ettei kokoomus taida sittenkään luottaa.

– Herää kysymysmerkki siitä, minkä takia toisaalta haitallisiin yritystukiin ei puututa. Sehän olisi markkinataloudenkin mukaista, että niitä pyrittäisiin karsimaan. Se sieltä puuttuu.

100 000 uutta työllistä

Hallitus tavoittelee ohjelmassaan sataatuhatta uutta työllistä. Kristillisdemokraattien Poutala korostaa hallitusohjelman kirjauksia liittyen yritystoimintaan, byrokratian vähentämiseen ja investointeja, joilla pyritään työpaikkojen määrän kasvattamiseen.

– Pakko se on uskoa, kun ne niin sanoo. Totta kai me teemme parhaamme, Poutala naurahtaa kysymykselle luotostaan tavoitteen onnistumiselle.

– Eihän kukaan haluaisi leikata, vaan me halutaan sitä kasvua enemmän. Kaikki ajallaan.

Virta ja Viljanen lupaavat oppositiolta selkään taputuksia, jos näillä toimilla tosiaan sataantuhanteen lisätyölliseen päästään.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat