MTV:n testissä erikoiset kuulokkeet: Tutkivat sydäntäsi korvasi kautta

SMS BioSport urheilukuulokkeet sykemittauksella
Sykemittauksella varustetut SMS Audion BioSport -kuulokkeet ovat varsin pirteän ja sporttisen näköiset.
Julkaistu 14.06.2015 10:32
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Erilaisin sensorein valmistettuja terveyslaitteita on tulvinut markkinoille viime aikoina valtavat määrät. Tällä kertaa MTV Uutiset otti kuntopolulle kokeiluun SMS Audion BioSport -nappikuulokkeet, jotka seuraavat sydämen sykettä korvien kautta.

BioSport -kuulokkeet on kehitetty yhteistyössä Intelin kanssa. Kuulokkeissa on IPX4-luokitus, eli ne ovat vesisuojatut. Mainospuheissa kuulokkeiden luvataan tarjoavan studiotason äänentoiston.

SMS BioSport urheilukuulokkeet sykemittauksella

Plussaa

-Erikoinen, mutta toimiva toteutus.

-Tarvittava virta otetaan puhelimesta, ei tarvitse ladata erikseen.

-Napakka itstuvuus korvissa.

Miinusta

-Äänenlaatu muuten hyvä, mutta bassotoisto kaipaisi lisää puhtia.

-Johtoon integroitu ohjain on turhan isokokoinen eikä siinä ole äänenvoimakkuussäädintä.

-Kun ohjaimen mikrofonia käytetään puheluissa, niin sykemittaus keskeytyy.

Ensimmäinen havainto kuulokkeista on, että ne ovat nappikuulokkeiksi todella suurikokoiset. Koostaan huolimatta ne sujahtavat korvaan melko vaivattomasti ja ne ovat lisäksi melko huomaamattomat. Laitteen mukana toimitetaan erilaisia sovituskappaleita optimaalisen istuvuuden mahdollistamiseksi.

Kuulokkeet liitetään älypuhelimen  normaaliin kuulokeliitäntään, jonka kautta ne saavat myös virtansa sykkeen mittausta varten. Ratkaisun hyvä puoli on, että kuulokkeita ei tarvitse erikseen latailla.

SMS BioSport urheilukuulokkeet sykemittauksella

Kuulokkeet istuvat koostaan huolimatta napakasti korvissa.

Kuulokkeet pysyvät napakasti korvissa ja äänenlaatukin on melko hyvä, mutta ei kuitenkaan täydellinen. Erityisesti bassotoisto jää turhan ohueksi.

SMS BioSport urheilukuulokkeet sykemittauksella

Kuulokejohtoon integroitu mikrofoni/ohjain-mokkula tuntuu juostessa turhan kookkaalta ja se pääsee hölskymään edestakaisin häiritsevästi. Mukana toimitettavalle johdon kiinnitysklipsille tuleekin käyttöä.

Ohjaimessa on kaksi kytkintä. Toisen kytkimen kautta kuulokkeita voi käyttää puhelumoodissa tai vaihtoehtoisesti sydämensykkeen tarkkailuun. Käytännössä lenkillä ei kannata vastata puheluihin, koska sydämensykkeen tarkkailu keskeytyy kun mikrofoni laitetaan päälle.

Ohjaimessa on lisäksi erillinen painike, jota painamalla voi pomppia musiikkikappaleiden yli. Valitettavasti ohjaimessa ei ole kuitenkaan äänenvomakkuuden säätöä. Äänenvoimakkuus onkin säädettävä puhelimen kautta, mikä saattaa olla hankalaa, jos kännykkä on lenkillä vaikkapa käsivarsikotelossa.

SMS BioSport urheilukuulokkeet sykemittauksella

RunKeeper-sovelluksen avulla urheilusuoritusta ja tilastotietoja on helppo seurata.

Kuulokkeiden kautta saatava sykemittaustieto yhdistetään puhelimeen asennettavaan RunKeeper-sovellukseen. Kuulokkeet toimivat varsin mukavasti ja kitkattomasti kyseisen sovelluksen kautta.

SMS BioSport urheilukuulokkeet sykemittauksella

Sykesensori on sijoitettu oikeanpuoleisen kuulokkeen alareunaan. Kuulokkeen yläreunassa näkyvä kuminen silmukka, pitää kuulokkeen tukevasti paikoillaan korvassa.

Ja mikä tärkeintä, SMS Biosport -kuulokkeet kykenivät kokeilussamme mittaamaan sydämen sykkeen varsin tarkasti. Otimme lenkkipolulle vertailun vuoksi mukaan ranteeseen Fitbit Surge -aktiivisuusrannekkeen. Kuulokkeiden ja rannekkeen antamat tulokset olivat lähes tismalleen samat.

Mutta ovatko sykemittauksella varustetut kuulokkeet sitten välttämättömät lenkkeilijälle? Yksinkertainen vastaus on, että eivät ole.  Monessa tapauksessa aktiivisuusrannekkeet ovat monipuolisemmilla ominaisuuksilla varustettuja ja käytännöllisempiä, vaikka niihin joutuukin lataamaan erikseen virtaa.

Noin 110 euron hintaiset SMS Biosport -kuulokkeet kyllä toimittavat sen, mitä ne lupaavatkin ja kieltämättä ne ovat erittäin kiinnostava tuote himokuntoilijoille ja muutenkin terveysteknologiasta innostuneille. Puutteet kuulokkeiden ohjaimen toiminnassa ja bassotoiston ohuus jäivät kuitenkin hieman askarruttamaan. 

Tuoreimmat aiheesta

Digi