Langattomuus alkaa olla päivän sana kuulokkeissa, mutta langattomissakin kuulokkeissa on eroja.
Tykkäsimme
- Langattomuus
- Istuvuus
- Sisäinen tallennustila
- Universaali Bluetooth-yhteys
Emme tykänneet
- Akkukesto
- Äänenlaatu ei vastaa hintaa
Samsung Gear IconX
Useimmiten langattomilla kuulokkeilla vielä tarkoitetaan kuulokkeita, jotka kommunikoivat puhelimen tai muun laitteen kanssa langattomasti, mutta itse kuulokkeet ovat vielä yhteydessä toisiinsa johdon välityksellä. Markkinoilla alkaa kuitenkin olla myös useampia täysin langattomia kuulokkeita, joista yksi esimerkki on Samsungin Gear IconX.
Gear IconX ei täysin langattomina kuulokkeina ole ainoa laatuaan, mutta mallillaon muutama varsin kätevä ominaisuus pelkän langattoman äänentoiston lisäksi. Itse Bluetooth-kuuloketoiminnon sekä hands free -puheluiden lisäksi IconX sisältää pulssimittauksen ja liikkeentunnistuksen kuntoilun seurantaan sekä 3,5 gigatavun tallennustilan musiikille. Kuulokkeissa ei myöskään ole lainkaan fyysisiä painikkeita.
IconX-pakkaukseen kuuluu kahden kuulokkeen lisäksi kuljetuskotelo, jossa kuulokkeet ladataan. Myös musiikin tallentaminen tietokoneelta tapahtuu kotelon kautta.
Kuulokkeet käyttävät langattomaan tiedonsiirtoon tuttua Bluetooth-tekniikkaa, mutta yhdistämiseen ei tarvita nappien painamisia, vaan sen sijaan kuulokkeet alkavat automaattisesti etsiä paritettavia laitteita, kun ne ensimmäisen kerran otetaan pois kotelostaan. Jatkossa kuulokkeet yhdistyvät automaattisesti tuttuihin laitteisiin heti kun ne on otettu pois kotelosta ja asetettu korviin.
Bluetooth-yhteyden ansiosta kuulokkeita voi käyttää myös muiden kuin Samsungin tai muiden Android-valmistajien puhelimien kanssa, eli musiikin kuuntelu vaikkapa iPhonesta onnistuu. Silloin kuitenkin kuulokkeiden kuntoiluseurannasta jää paitsi.
Ehkäpä luontevimmillaan IconX on Samsungin puhelimen kanssa käytettynä, mutta toki Samsungin S Health -sovellus on saatavilla myös muille Android-laitteille. Kuulokkeita voi myös käyttää esimerkiksi lenkkeillessä niin, ettei puhelinta tarvitse kantaa mukana. Tällöin voi kuunnella kuulokkeisiin tallennettua musiikkia ja siirtää kuntoilutiedot laitteelle suorituksen lopuksi. Kuulokkeet itsessään eivät tallenna kuntoiluseurantaa, eli tiedot pitää siirtää puhelimeen joka kerta suorituksen lopussa.
IconX-kuulokkeet ovat asiallisen näköiset ja kohtuullisen pienet. Mukana tulee kolme paria vaihdettavia sovitteita sekä ”siivenkärkiä”, joilla voi viimeistellä kuulokkeiden mukavan sovituksen omaan korvaan. Kuulokkeet istuvat mukavasti ja tukevasti korvissa, eikä ainakaan lenkkeillessä tai salitreeneissä ollut ongelmia kuulokkeiden istuvuuden kanssa, vaan ne pysyivät tukevasti paikoillaan.
Kuulokkeet käyttävät pulssimittaukseen ja korvien ihokosketuksen tunnistamiseen infrapunatunnistimia, jotka voivat olla herkkiä virhekosketuksille. Käyttöohjeissa mainitaankin, ettei pulssimittaus välttämättä toimi oikein, jos tunnistimet koskettavat ihoa ennen kuin ne asetetaan korviin. Toisin sanoen kuulokkeita kannattaa asetella paikoilleen kohtuullisen varovaisin sormin ja oikeilla otteilla.
Mitään äänenlaadun juhlaa Gear IconX -kuulokkeet eivät ole. Erityisesti ongelma korostuu suoratoistopalvelujen, kuten Spotifyn kanssa. Ääni on hieman ohut ja varsinkin bassotoistoa voi helposti tulla ikävä. Äänenlaatu paranee kyllä, jos suoratoiston sijaan kuuntelee kuulokkeisiin tallennettuja hyvälaatuisia äänitiedostoja, mutta siltikään ei voi puhua mistään hifi-kuulokkeista.
Kuulokkeista löytyy myös ”Ambient Sound -ääni”, eli mahdollisuus kuunnella ympäristön ääniä kuunneltavan musiikin lisäksi. Ominaisuus on kätevä esimerkiksi liikenteen seassa liikkuessa tai ympäristössä, jossa on oltava muiden ihmisten tavoitettavissa. Tulppamalliset kuulokkeet voivat liiaksi vaimentaa ympäristön ääniä, mutta ”Ambient Sound” tuo ympäristön äänet esiin kuulokkeiden mikrofonien avulla. Ominaisuus toimii kohtuullisen hyvin, mutta tuo samalla ääneen herkästi taustakohinaa, joka saattaa musiikkinautintoa hieman latistaa.
Kuten edellä mainittiin, kuulokkeista ei löydy ensimmäistäkään painiketta. Niiden ohjaaminen tapahtuu kosketuspinnan avulla. Esimerkiksi soiton voi keskeyttää yhdellä näpäytyksellä ja seuraavaan kappaleeseen siirtyä kaksoisnäpäytyksellä. Äänenvoimakkuuden säätö taas tapahtuu pyyhkäisyillä ylös- tai alaspäin. Kosketuspinta on kohtuullisen pieni ja oikeat liikkeet vaativat hieman totuttelua. Pyyhkäisy saattaa nimittäin helposti tunnistua näpäytyksenä, ja seurauksena on tahaton tauko soitossa. Totuttelun jälkeen ohjauksen kanssa pääsee kuitenkin hyvin sinuiksi. Pääosin kuulokkeiden käyttö on melko vaivatonta ja sujuvaa.
Mielenkiintoisena yksityiskohtana kuulokkeet tuntuivat lämpenevän käytössä hieman. Kun ottaa huomioon, kuinka paljon elektroniikkaa ja toimintoja pienten kuulokkeiden sisään on sovitettu, ei tätä voi pitää kovinkaan yllättävänä. Mistään varsinaisesta kuumenemisesta ei ole kyse, eikä varmastikaan aihetta huoleen ole, mutta tunne on tottumatta melkoisen villi, kun korvaan sovitettu kuuloke yllättäen tuntuu hieman lämpenevän.
Akkukesto ja latausratkaisut nousivat testin aikana useaan kertaan esiin. Lähtökohtaisestikaan Samsung ei IconX:lle lupaa kummallista akkukestoa, mutta vielä isompi murheenkryyni oli kuljetuskotelo, jonka on määrä sisältää riittävästi kapasiteettia kahteen uudelleenlataukseen. Käytännössä kuitenkin kuljetuskotelon oma akku tuntui olevan aina tyhjänä, kun sitä olisi tarvittu.
Samsungin mukaan IconX:n akkukesto voisi olla 3,5 tunnin luokkaa, mutta käytännössä akkukesto vaikutti olevan parin tunnin paikkeilla. Kun käytössä ovat vielä kaikki herkut, kuten kuntoiluseuranta ja musiikin suoratoisto puhelimesta, on akkukesto vielä heikompi.
Akkujen käyttöikä IconX:ssä hieman epäilyttää, sillä periaatteessa kuulokkeet ovat aina latauksessa, kun ne suljetaan kuljetuskoteloon, edellyttäen, että kotelossa itsessään on virtaa jäljellä. Käyttöohjeissa suositellaankin, että kuulokkeet kannattaa sammuttaa, mikäli ne ovat pidempään käyttämättä. Sammuttaminen ei kuitenkaan käy aivan käden käänteessä, sillä se edellyttää paperiliittimen sovittamista kuulokkeiden irroitettavien ”siivenkärkien” alle piilotettuihin koloihin.
Kaikkinensa Samsung Gear IconX on pätevä kuulokepari Android- ja S Health -käyttäjälle, joka ehdottomasti haluaa täysin langattomat kuulokkeet, ja kuulokkeet voivat myös korvata esimerkiksi aktiivisuusrannekkeen kuntoilukäytössä. Todellista musiikkinautintoa haluavan kuitenkin kannattaa suunnata katseensa muualle. 200 euron hintaluokassa IconX ei ole erityisen edullinen hankinta, mutta täysin langattomalle kuulokemallille näillä ominaisuuksilla hinta ei kuitenkaan ole kohtuuton. Täysi langattomuus tekee tuloaan kovaa vauhtia, ja IconX:ää voinee pitää hyvänä pelinavauksena Samsungilta.