Hallituspuolueet yrittävät saada torstaiksi valmiiksi seuraavan lisäbudjetin tälle vuodelle. Lisärahoista päättäminen ei ole sujunut sopuisasti, sillä erityisesti hyvinvointialueille kaavailluista lisämiljoonista on syntynyt pitkä kiista.
Rahataiston ytimessä on se, että pääministeripuolue SDP vaatii vuoden alussa aloittaneille hyvinvointialueille 700 miljoonan euron lisärahaa. Rahoja käytettäisiin erityisesti hoitojonojen purkamiseen. Koronakriisin aikana hoitojonot ovat pidentyneet, koska terveydenhoidon voimavaroja kului pitkään paljon koronatyöhön.
Neuvotteluiden aikana hyvinvointialueille annettava rahamäärä on pienentynyt 200-300 miljoonaan euroon, koska muut hallituspuolueet eivät ole vakuuttuneet siitä, että hyvinvointialueet tarvitsevat nopeasti 700 miljoonan euron kokoista pottia.
Valtion kova velkataakka huolestuttaa taustalla samoin kuin se, onko hyvinvointialueille tarjolla lisähenkilökuntaa, vaikka rahaa olisi enemmän jaossa. Hoitajapula on Suomessa paha.
MTV Uutisten tiedot: Sdp ja Kiuru eivät anna periksi
MTV Uutisten tietojen mukaan Sdp ja erityisesti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) eivät ole kuitenkaan antaneet helposti periksi rahakiistassa. Kiurun johtaman sosiaali- terveysministeriön mukaan 700 miljoonaa euroa tarvitaan.
Lisätalousarvion muut osat ovat pääosin sovittu. Esimerkiksi maatalous on saamassa noin 110 miljoonan euron kriisipaketin ja talousahdingossa olevan Ähtärin eläinpuiston pandojen pelastamiseksi olisi tulossa viisi miljoonaa euroa.
MTV Uutisille kerrotaan taustakeskusteluissa, että pandarahoista ei olisi neuvotteluissa syntynyt kiistaa, sillä pandoihin liittyy ulkopoliittinen näkökulma. Kiinalaisiin pandoihin liittyy myös ulkopoliittisia riskejä, jos niiden hoito ajautuu ongelmiin.
Lisätalousarvion neuvottelut jatkuvat keskiviikkona.
Sähkömallista myös kiistaa
Hallituspuolueet pyrkivät parhaillaan viimeistelemään myös sähkötukimallin, jonka rahat tulevat budjettikehyksen ulkopuolelta.
Aiemmin linjatun mukaan sähköhyvitysmallin kokonaiskustannukset voisivat olla enintään noin 400 miljoonaa euroa.
Nyt kuitenkin Sdp on neuvotteluissa halunnut nostaa 50 prosentin tukiosuutta ylemmäs, mikä myös kasvattaisi tuen kokonaiskustannuksia yli 400 miljoonan euron.
Takautuvasti maksettava sähköhyvitys on tarkoitettu suoraksi avuksi helpottamaan neljän talvikuukauden sähkölaskujen maksamista. Sähköhyvitysmallin lisäksi Suomessa on aiemmin päätetty sähkön arvonlisäveron alennuksesta, verotuksen sähkövähennyksestä ja Kelan sähkötuesta.