Miljardeja nielevä sote uhkaa talouden tasapainotusta – Purran mukaan korvaavia säästöjä löydettävä

Valtiovarainministeriö etsii korvaavia säästökohteita erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön alta, koska kaikki aiemmat säästöpäätökset eivät ole toteutumassa suunnitellusti. Täysin uusia säästöjä ei nyt tarvita, kunhan hyvinvointialueiden alijäämiä saataisiin hillittyä ja talouskasvu käynnistyisi.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kertoi keskiviikkona budjettineuvotteluissa, ettei kyse ole suurista korvauskohteista.

MTV Uutisten tietojen mukaan korvaavia säästöjä pyritään esimerkiksi löytämään alle 23-vuotiaiden lasten ja nuorten poikkeuksen tilalle hoitotakuun kohdalla.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus päätti huhtikuun kehysriihessä osana säästötoimiaan, että syyskuussa 2023 voimaan tullut 14 päivän hoitotakuu palautetaan takaisin kolmeen kuukauteen.

Tällä hallitus tavoittelee pysyvää, vähintään 95 miljoonan euron vuosittaista säästöä vuodesta 2025 alkaen.

Muutos tarkoittaa, että perusterveydenhuollossa potilaan yhteydenotosta ja hoidon tarpeen arvioinnista saisi kulua enimmillään kolme kuukautta hoitoon pääsyyn.

Alle 23-vuotiaat nuoret ja lapset saisivat kuitenkin edelleen hoitoa 14 vuorokauden sisällä. Lasten ja nuorten kohdalla tehtiin poikkeus, jotta hoitotakuu olisi yhteensovitettavissa alle 23-vuotiaiden terapiatakuun kanssa.

Hallitus pyrkii siis osittain säästöihin keventämällä velvoitteita lainsäädännön kautta. Lait, jotka vaikuttavat vuoden 2025 budjettiin pitää antaa eduskuntaan alkusyksystä, muuten ne eivät ehdi astua voimaan ennen vuotta 2025.

Sairaalaverkko puhuttaa

MTV Uutisten tietojen mukaan myös sairaalaverkon kutistaminen tulee edelleen herättämään keskustelua hallituksen sisällä syyskuun budjettiriihessä. 

Aluesairaalat ovat kuuma poliittinen peruna vaikka hallitus sopi paketista kevään kehysriihessä. 

Hyvinvointialueiden pitäisi myös löytää yhdessä hallituksen kanssa 25 miljoonan euron lisäsäästöjä esimerkiksi tehostamalla yhteistyötä sairaaloiden välillä.

Ministeriön sisäiset neuvottelut alkoivat

Valtiovarainministeriö käynnisti tänään neuvottelut ensi vuoden budjetista.

Mikäli on joku säästökokonaisuus, joka ei tule lainkaan toteutumaan, niin silloin saman hallinnonalan alta on etsittävä joku vastaava. 

– Osa näistä on teknisiä suorituksia , jotka eivät edellytä neuvotteluita, mutta jotkut ovat sellaisia, että hallituksen on niistä vielä keskenään neuvoteltava, totesi valtiovarainministeri Riikka Purra lehdistölle keskiviikkona.

Uusia säästöjä ei siis nyt tarvita, mutta sosiaali- ja terveyspalveluiden koko ajan kasvavat menot uhkaavat talouden tasapainotusta.

Hyvinvointialueiden arviot tämän vuoden tappioista olivat keväällä noin 860 miljoonaa euroa, mutta nyt arvio on jo reilusti yli miljardin miinuksella.

Meillä on nyt kevään näkymät alijäämäennusteista ja nyt ne viimeisimmät tiedot ovat 1,25 miljardia, kertoi kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.).

Valtion budjetti tarvitsee kipeästi yleistä talouskasvua, jota on jouduttu odottamaan ennakoitua pidempään.

Valitettavasti se positiivinen käänne ei ole tapahtunut. Sekä meidän makroennusteissamme ja meidän verokertymissä joudutaan tekemään tarkennuksia heikompaan suuntaan. 

Mutta toisaalta, jos katsotaan taloutta laajemmin, niin siellä on valopilkkuja. Luottamus on vähitellen palautumassa, sanoi Purra.

Valonpilkahduksiin kuuluvat myös odotukset lainojen korkojen laskusta, inflaation hidastumisesta ja palkkasumman kasvusta.

Lue myös:

    Uusimmat