Toimittaja tilasi tietonsa Googlelta ja sai yllättyä siitä, mitä kaikkea sosiaalisen median jätti todellisuudessa kerää ihmisistä talteen.
Suurten sosiaalisten median palveluiden datankeruu on huolettanut maailmanlaajuisesti Facebookin Cambridge Analytica -skandaalin tiimoilta. Facebookilta voi nykyisin tilata palvelun keräämät tiedot itselleen, mutta saman voi tehdä myös helposti Googlelta.
Katso yllä oleva video, miten tietojen tilaaminen Googlelta onnistuu ja lue tarkemmat ohjeet täältä!
Toimittaja tilasi tiedot
Tilasin Googlelta kaikki palvelun keräämät tiedot jokaisesta Googlen 34 palvelusta, esimerkiksi Youtube, Chrome, Google Maps ja Gmail mukaan lukien. Tilasin tiedot kahden gigatavun arkistoissa, zip-paketissa sähköpostiini.
antb / Shutterstock
Google ilmoittaa Takeout-palvelun yhteydessä, että arkistojen saamisessa voi kestää tunneista jopa päiviin. Olen ollut Googlen palveluiden käyttäjä 2010-luvun alkupuolelta lähtien ja Android-puhelimen syksystä 2016.
Googlelta saapuu muutamassa tunnissa 8,43 gigatavun paketti seitsemässä eri arkistossa. Paketti on varsin suuri verrattuna toimittajamme Facebookilta tilaamaan pakettiin, jolla oli kokoa 1,6 gigatavua. Googlella onkin aivan valtava massa tietoja Facebookiin verrattuna.
Toisaalta esimerkiksi Ilta-Sanomien testissä tilatulla paketilla oli kokoa hurjat 146 gigatavua. Oman datapaketin koko riippuu aivan siitä, kuinka paljon Googlen eri palveluita on tullut käytettyä ja miten asetuksia on säädetty.
Google on tallentanut kaiken
Satojen kansioiden joukosta löytyy muun muassa selaushistoria, kaikki Google Driveen tallennetut tiedostot, Gmailin kaikki viestit, Google Play kaupan haut, Youtube-haut ja katsellut videot sekä tietenkin joka ikinen tekemäni Google-haku. Osassa tekemistäni Google-hauista on myös tallennettu sijainti, missä haku on tehty.
Kansioista löytyvät myös listana sijaintitiedot, joihin Google on muun muassa tehnyt arvion siitä, miten matka on taitettu: pyörällä, kävellen, tie- vai ratakulkuneuvolla tai peräti tavalla, jota palvelu ei tunnista.
Yhdestä kansiosta löytyy taas tarkka lista joka ikisestä sovelluksesta ja kellonajasta, jolloin olen sen puhelimellani avannut.
Googlen paketin tiedot eivät ole ehkä kaikista yksinkertaisimmilla tavoilla jäsenneltyjä, vaikka kansiointi eri palvelujen välillä onkin selkeää. Tutkin tietomassaa lähinnä pintapuolisesti, joten tarkempi perehtyminen voisi tarjota vielä varmasti monenlaisia yllätyksiä.
Myös Incognito-haut?
Myös maailmalla Google-tietojen lataus on saanut käyttäjät yllättymään. Esimerkiksi USA Today kertoo toimittajan löytäneen Googlen lähettämistä tiedostoista myös jokaisen haun, jonka hän on tehnyt Googlen Incognito-ikkunassa. Löytö on varsinainen yllätys, sillä Google on kertonut, ettei Chrome tallenna selaushistoriaa Incognito-tilassa.
Jos Googlen äänikomentoja on tullut käytettyä, voi datapaketista löytyä myös jokainen äänitiedosto tallennettuna. Tallennuksia voi tosin myös tarkastella helposti Googlen sivuilta, tarkemmat ohjeet äänitiedostojen ja sijaintihostorian selaamiseen voit lukea täältä.
Lähteet: Google, USA Today, Ilta-Sanomat