Maailma seuraa jännityksellä Yhdysvaltojen vaaleja, jotka ovat jo nurkan takana. Mutta miltä vaalitaisto on näyttänyt Yhdysvalloista katsottuna?
Lokakuun aikana MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen ja MTV Uutisten toimittaja Sanna Voltti jalkautuivat tavallisten amerikkalaisten pariin ympäri maata vaa’ankieliosavaltioihin, joissa vaalit ratkaistaan.
Tavallisilla pihoilla, kasinoilla, kampanjatilaisuuksissa ja hurrikaanien jättämissä raunioissa ihmisten toiveet, huolet ja pelot olivat samaan aikaan hyvin erilaisia, mutta kuitenkin samanlaisia.
Washington
Yhdysvalloissa tunnelma vaalien alla on jännittynyt ja kansalliskaarti on valmiudessa levottomuuksien varalta. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo Kymmenen uutisissa osan pelkäävän väkivaltaa.
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen seuraa vaaleihin valmistautumista Washingtonista.
– Kongressitalolla rakennetaan jo virkaanastujaislavaa tulevalle presidentille. Salainen palvelu on rakentanut lähelle kongressitaloa korkeaa metalliaitaa ja matalampaa poliisiaitaa on täällä sitten vähän kauempana.
1:53
Florida
Varustautuminen osoittaa, että Donald Trumpin nykyisessä kotikaupungissa Floridan West Palm Beachilla ei olla vakuuttuneita, että vallanvaihto sujuu rauhallisesti.
– Tunnelma on melko odottava ja myös varautunut mahdollisten levottomuuksien osalta, MTV Uutisten toimittaja Sanna Voltti kertoo paikan päältä.
1:23
Arizona
Arizonan ja Meksikon välillä on monin paikoin korkeaa raja-aitaa, mutta myös täällä laittomia maahantulijoita on ollut viime vuosina ennätysmäärä.
Donald Trumpin tukijalle Doug Parksille Meksikon rajan sulkeminen on yksi vaalien tärkeimmistä asioista.
– Trumpin pitäisi pystyä viimeistelemään Meksikon muuriprojekti, joka lopettaa rajan ylitykset. Heidän tulonsa on lopetettava, Parks sanoi Mari Karppiselle.
Kamala Harrisin tukija Susan Ontiveros on Trumpin maahanmuuttajaretoriikasta kauhuissaan.
– Hänellä oli mahdollisuus presidenttikaudellaan. Hän rakensi ehkä 160 kilometriä uutta muuria, ei viimeistellyt sitä, ja nyt hän haluaa karkottaa kaikki, Ontiveros sanoo.
2:06
Myös Amerikan alkuperäiskansat pelkäävät Trumpin valtaannousua ja rajamuuria.
Vaa’ankieliosavaltio Arizonan äänestysikäisistä yli 300 000 kuuluu Amerikan intiaanikansoihin ja Joe Biden voitti osavaltion vain kymmenellä tuhannella äänellä viime vaaleissa.
Enemmistö Meksikon rajan tuntumassa asuvasta alkuperäiskansasta tukee demokraattien Kamala Harrisia, sillä he pelkäävät Donald Trumpin Meksikon muuria.
2:18
Pitkä Aavikon kansa -dokumentti ja muut Asian ytimessä.doc -sarjan minidokumentit katsottavissa Katsomosta.
Ohio
Demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harris toivoo voittavansa tiistaina pidettävät presidentinvaalit naisäänestäjien tuella.
Aborttioikeus on yksi vaalien tärkeimmistä asioista äänestäjille ja aborttiklinikoilla pelätään republikaanien Donald Trumpin paluuta Valkoiseen taloon.
Ohiolainen Ayesha Pritchett ei koskaan uskonut tarvitsevansa aborttia. Pritchetillä on neljä lasta eikä hänellä ole varaa viidenteen.
2:21
New York
MTV kysyi nuorilta New Yorkin Bronxissa, millainen olisi heidän mielestään hyvä presidentti. New York kaupunkina ja osavaltiona on ollut totutusti demokraateille taipuva.
New Yorkin osavaltio on viimeksi kääntynyt presidentinvaaleissa republikaaneille vuonna 1984, kun Ronald Reagan voitti New Yorkin.
Paikallispolitiikan puolella Bronxissa on New Yorkin kaupunginvaltuustossa kahdeksan jäsentä, joista vain yksi on republikaani.
Bronxilaisten nuorten keskuudessa Donald Trump sai silti paljon tukea ja ymmärrystä.
1:06
Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump piti ison kampanjatilaisuuden New Yorkin kuuluisassa Madison Square Gardenissa, kun presidentinvaaleihin oli aikaa enää reilu viikko.
Tilaisuutta New Yorkissa seuranneen MTV Uutisten toimittajan Sanna Voltin mukaan Trump pyrki esiintymisellään tavoittelemaan kaikkia amerikkalaisia ja nostikin esiin koko maan ongelmia.
2:42
Pennsylvania
Lokakuun alussa republikaanien Donald Trump palasi kampanjoimaan Pennsylvanian Butleriin, jossa hänet yritettiin salamurhata heinäkuussa.
Butler oli ennen täysin tuntematon paikka, nyt pienen paikkakunnan nimi oli levinnyt ympäri maailmaa.
Kun toimittaja Sanna Voltti ajoi kohti Butleria Pennsylvanian maaseudun läpi, ei jäänyt epäselväksi, kumpaa ehdokasta siellä kannatettiin.
1:57
Myös demokraattien Kamala Harris kampanjoi ahkerasti Pennsylvaniassa. Kannatuskyselyissä kisa vaikuttaa äärimmäisen tasaiselta, joten pienetkin lipsumiset voivat ratkaista vaalit.
Harrisin kampanjointia Pennsylvanian Washington Crossingissa varjosti kuitenkin Trumpin kannatuksen nousu mustan väestön ja latinomiesten keskuudessa.
4:15
Pohjois-Carolina
Lokakuun alussa Karppinen vieraili myös Pohjois-Carolinan Ashevillessä, jossa asukkaat olivat yhä ilman vettä ja sähköä hurrikaani Helenen jäljiltä ja hurrikaani Milton oli lähestymässä.
Trump otti vaa’ankieliosavaltioiden poikkeukselliset hurrikaanituhot vaaliteemakseen. Trump väitti demokraattipresidentti Joe Bidenin ja varapresidentti Harrisin pimittävän liittovaltion apua ja valehteli hurrikaanirahojen menneen laittomille siirtolaisille.
2:02
Nevada
Toimittaja Sanna Voltin matka jatkui Nevadaan, jossa kisasta on tulossa historiallisen tiukka.
Keskelle Nevadan aavikkoa rakennetussa uhkapeleistään tunnetussa kaupungissa Las Vegasissa äänestäjät murehtivat samoja asioita kuin amerikkalaiset muuallakin.
2:16
Ilmastoasiat ovat kaukana kärjestä huolia listatessa, kun amerikkalaiset miettivät ketä äänestää presidentinvaaleissa. Useissa eri kyselyissä ilmastonmuutos jää hännille ja talous nimetään tärkeimmäksi ongelmaksi.
MTV Uutiset vieraili kahden kuivuudesta kärsivän osavaltion, Arizonan ja Nevadan rajalla, jossa sijaitsee yksi maailman tunnetuimmista ja suurimmista padoista ja kysyi amerikkalaisilta heidän ajatuksiaan ilmastonmuutoksesta.
2:25
Wisconsin
Wisconsinin osavaltio on republikaanipuolueen syntypaikka ja poliittinen kahtiajako kaupunkilaisten ja maaseudun väen välillä on vain syventynyt viime vuosina.
Suurin kilpailu käydäänkin vaa’ankieliosavaltioiden esikaupunkialueiden äänestäjistä. Kumpikin ehdokkaista on laittanut pelkästään Wisconsiniin kymmeniä miljoonia dollareita.
Trumpin ja Harrisin kannattajakylttejä näkyy esikaupunkialueilla siellä täällä ja osa naapureista kilpaileekin siitä, kenellä on suurimmat kannatuskyltit pihamaallaan. Kaikki eivät kuitenkaan uskalla laittaa kannatuskylttejä pihoille ollenkaan.
2:10