MTV:n toimittajat jalkautuivat amerikkalaisten pariin – näissä paikoissa ratkaistaan USA:n tulevaisuus

Maailma seuraa jännityksellä Yhdysvaltojen vaaleja, jotka ovat jo nurkan takana. Mutta miltä vaalitaisto on näyttänyt Yhdysvalloista katsottuna?

Lokakuun aikana MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen ja MTV Uutisten toimittaja Sanna Voltti jalkautuivat tavallisten amerikkalaisten pariin ympäri maata vaa’ankieliosavaltioihin, joissa vaalit ratkaistaan.

Tavallisilla pihoilla, kasinoilla, kampanjatilaisuuksissa ja hurrikaanien jättämissä raunioissa ihmisten toiveet, huolet ja pelot olivat samaan aikaan hyvin erilaisia, mutta kuitenkin samanlaisia.

Pennsylvania

Lokakuun alussa republikaanien Donald Trump palasi kampanjoimaan Pennsylvanian Butleriin, jossa hänet yritettiin salamurhata heinäkuussa.

Butler oli ennen täysin tuntematon paikka, nyt pienen paikkakunnan nimi oli levinnyt ympäri maailmaa.

Kun toimittaja Sanna Voltti ajoi kohti Butleria Pennsylvanian maaseudun läpi, ei jäänyt epäselväksi, kumpaa ehdokasta siellä kannatettiin.

Myös demokraattien Kamala Harris kampanjoi ahkerasti Pennsylvaniassa. Kannatuskyselyissä kisa vaikuttaa äärimmäisen tasaiselta, joten pienetkin lipsumiset voivat ratkaista vaalit.

Harrisin kampanjointia Pennsylvanian Washington Crossingissa varjosti kuitenkin Trumpin kannatuksen nousu mustan väestön ja latinomiesten keskuudessa.

Pohjois-Carolina

Lokakuun alussa Karppinen vieraili myös Pohjois-Carolinan Ashevillessä, jossa asukkaat olivat yhä ilman vettä ja sähköä hurrikaani Helenen jäljiltä ja hurrikaani Milton oli lähestymässä.

Trump otti vaa’ankieliosavaltioiden poikkeukselliset hurrikaanituhot vaaliteemakseen. Trump väitti demokraattipresidentti Joe Bidenin ja varapresidentti Harrisin pimittävän liittovaltion apua ja valehteli hurrikaanirahojen menneen laittomille siirtolaisille.

Nevada

Toimittaja Sanna Voltin matka jatkui Nevadaan, jossa kisasta on tulossa historiallisen tiukka.

Keskelle Nevadan aavikkoa rakennetussa uhkapeleistään tunnetussa kaupungissa Las Vegasissa äänestäjät murehtivat samoja asioita kuin amerikkalaiset muuallakin.

Wisconsin

Wisconsinin osavaltio on republikaanipuolueen syntypaikka ja poliittinen kahtiajako kaupunkilaisten ja maaseudun väen välillä on vain syventynyt viime vuosina.

Suurin kilpailu käydäänkin vaa’ankieliosavaltioiden esikaupunkialueiden äänestäjistä. Kumpikin ehdokkaista on laittanut pelkästään Wisconsiniin kymmeniä miljoonia dollareita.

Trumpin ja Harrisin kannattajakylttejä näkyy esikaupunkialueilla siellä täällä ja osa naapureista kilpaileekin siitä, kenellä on suurimmat kannatuskyltit pihamaallaan. Kaikki eivät kuitenkaan uskalla laittaa kannatuskylttejä pihoille ollenkaan.

Lue myös:

    Uusimmat